Asliye Ticaret Mahkemesi Nedir? Ticaret Mahkemesinin Görevleri Nelerdir?

Bu yazımızda ihtisas mahkemeleri (özel mahkemeler) arasında yer alan Asliye Ticaret Mahkemesi'nin niteliğine ve görevlerine ilişkin merak edilenleri sizler için bir araya getirdik...

Asliye Ticaret Mahkemesi Nedir?

Türk hukuk sistemi içerisinde uzmanlaşma adına kurulan ihtisas mahkemeleri (örneğin; Asliye Ticaret Mahkemesi) ile özel niteliğe sahip uyuşmazlıkların çok daha hızlı ve isabetli bir şekilde çözümlenmesi amaçlanmıştır. Bu yazımızda ihtisas mahkemeleri (özel mahkemeler) arasında yer alan Asliye Ticaret Mahkemesi’nin niteliğine ve görevlerine ilişkin merak edilenleri sizler için bir araya getirdik…

Asliye Ticaret Mahkemesi Ne Demektir?

Asliye Ticaret Mahkemesi niteliği, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 5/1 ile düzenlenmiştir. Madde içeriğinde;

“Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir”

Hükümlerine yer verilerek, Ticaret Mahkemesinin genel niteliği ve görev alanının çerçevesi çizilmiştir.

Asliye Ticaret Mahkemesi Nedir?

Ülkemiz hukuk sisteminde, hukuk alanında genel görevli mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemesi ile Sulh Hukuk Mahkemesidir. Bu iki mahkeme dışında kalan diğer tüm hukuk mahkemeleri (İş Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi gibi) belirli bir alana özgü davalara bakmak üzere kurulmuş özel mahkemelerdir. Asliye Ticaret de bu anlamda özel mahkeme statüsüne sahiptir.

Asliye Ticaret Mahkemesinin Görevleri Nelerdir?

Türk Ticaret Kanunu ile özel mahkemeler arasında yer alan Asliye Ticaretin görevinin genel çerçevesi belirlenmiştir. Buna göre;

Asliye Ticaret Mahkemesi Nedir?

Bu şekilde genel çerçevesi belirlenen Asliye Ticaret Mahkemesinin görev alanında kalan bazı başlıca dava türleri ise şu şekilde sayılabilir;

Asliye Ticaret Mahkemesi Nedir?

Asliye Ticaret Mahkemesi Kararlarına Karşı İstinaf ve Temyiz

Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen kararlara karşı Bölge Adliye Mahkemesine karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Ancak Ticaret Mahkemesi tarafından verilen ve değeri 8000 TL’yi aşmayan kararlar kesin niteliktedir ve istinaf yoluna başvurulamaz. Bu nedenle istinaf yoluna gidebilmek için malvarlığı davasının değer ve miktarının 2022 yılı için 8000 TL’yi aşması gerekir. İstinaf yoluna başvuru süresi, kararın tebliğ ya da tefhiminden itibaren iki haftadır.

İstinaf incelemesi sonucunda İstinaf Mahkemesi (Bölge Adliye Mahkemesi) kararlarına karşı ise temyiz yoluna başvurulabilir. Ancak temyiz içinde Bölge Adliye Mahkemesi kararında yer alan değer ve miktarın 2022 yılı için 107.090 TL’yi aşması gerekir. Bu değeri aşmayan İstinaf mahkemesi (Bölge Adliye Mahkemesi) kararları ise kesindir ve bu kararlara ilişkin temyiz yoluna başvurulamaz.

Exit mobile version