Erkek çalışanların askerlik görevi için çalışma hayatlarına ara vermeleri ya da ayrılmaları nedeniyle söz konusu dönemde sigortalılık durumları devam etmez. İşte bu süreler için söz konusu olabilecek askerlik borçlanması nedir ve nasıl yapılır?
Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik yapılması ve bu dönemde sigortalılığın devam etmemesi erkek çalışanlar yönünden emeklilik yaşını etkileyen çok önemli bir husustur.
Askerliklerini yapan erkeklerin, askerlik esnasında geçirmiş oldukları sürelerin tamamına ya da belirli bir kısmına karşılık, emeklilikte geçerli sayılmak üzere prim yatırılmasına ise “Askerlik Borçlanması” adı verilir. Yani bir başka ifade ile askerlik borçlanması ile askerlikte geçirilen günlerin sigortalı erkek yönünden prim gün sayısına eklenmesi mümkündür.
Bu yöntemle askerde geçirilmiş sürelerin tamamı ya da bir bölümü için borçlanma yapılabilir.
Askerlik Borçlanmasını Kimler Yapabilir?
Askerlik borçlanması yapabilmek yani bu imkandan faydalanabilmek için gereken koşullar ise şu şekilde sıralanabilir;
· Askerlik yapmayanlar ya da askerlikten muaf olanlar askerlik borçlanması yapamazlar.
· Askerlik borçlanması yapabilmek için askerliğin er ya da erbaş olarak yapılması gerekir. Ayrıca yedek subay okulunda geçirilen sürelerde askerlik borçlanmasına eklenebilir.
· Devam eden askerlik süresi boyunca çalışan adına işyerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir prim ödemesi yapılmamış olmalıdır.
Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması için başvuru, askerlik yapan kişinin kendisi ya da ölümü durumunda hak sahipleri (çalışanın eşi ya da çocukları) tarafından yapılabilir.
Söz konusu askerlik borçlanma başvurusu, borçlanma talep dilekçesinin e-devlet üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden indirilerek doldurulması ve Kurumun ilgili birimine gönderilmesi, elden verilmesi veya posta yoluyla gönderilmesi suretiyle yapılır.
Borçlanma talep dilekçesinde, “Borçlanmak istenilen hizmetin süresi ve niteliği bölümünde” askerlikte geçirilmiş sürenin statüsü göz önüne alınarak “Er veya Erbaş Olarak Geçen Süre” ya da “Yedek Subay Okulunda Geçen Süre” kutucuğu işaretlenmelidir.
Yine borçlanılmak istenilen süre bölümünde, sürelerin tamamı işaretlenirse, askerlikte geçen ve prim yatırılmamış tüm günler yönünden borçlanma yapılır. Emeklilik için daha az süreye ihtiyaç duyuluyorsa bu bölümdeki süre kısıtlanarak yalnızca ihtiyaç olan gün kadar borçlanma yapılması da mümkündür.
Askerlik Borçlanma başvurusunun Kuruma (sosyal Güvenlik Kurumu) ulaşmasının ardından, prim borcu söz konusu Kurum tarafından hesaplanarak posta yoluyla ya da e-devlet üstünden borçlanmak isteyen ilgili kişiye tebliğ edilir. Bu tebliğ tarihinden başlayarak bir ay içinde söz konusu borcun ödenmesi gerekir. Eğer bu sürede borç ödenmezse yapılan başvuru geçersiz sayılır. Tekrar askerlik borçlanması yapabilmek için de aynı sürecin takibi ile tekrar başvuru yapılması gerekir.
İlginizi Çekebilir: RDM Nedir, Ne Demek? 2023 Askerlikte RDM Asker Kimlere Denir?