Emeklilik ve emeklilik için geçerli sayılan çalışma süreleri ile bu süreler için yapılabilecek borçlanmalar, vatandaşlar tarafından çok merak edilen Sosyal Sigorta Hukuku konuları arasında yer alıyor.
Bu kapsamda, özellikle erkek sigortalılar yönünden söz konusu olan askerlik borçlanması nedir askerlik borçlanması nasıl yapılır ve koşulların nelerdir konusuna dair haberimiz bu yazıda sizlerle… İşte, merak edilen tüm yönleriyle 2022 yılı Askerlik Borçlanması nedir hakkında bilgiler…
Askerlik Borçlanması Nedir?
Sigortalı olarak çalışan erkekler, askerlik görevlerini yerine getirmek için belirli süreler ile çalışma hayatlarına ara vermek ya da ayrılmak zorunda kalıyor ve bu dönem için sigortalılık durumları da devam etmiyor. Yaşanan bu durum ise, sigortalı çalışanların emeklilik yaşını yakından etkiliyor.
Bu bağlamda askerlik görevini yapmak üzere işlerinden ayrılan çalışanların, askerlikte geçirdikleri sürenin tamamı ya da belirli bir kısmı için (emeklilik süresi içinde geçerli olmak üzere) yaşlılık ve malullük primi yatırılmasına “Askerlik Borçlanması” adı verilir. Bu şekilde askerlik borçlanması yapılarak askerlikte geçirilen süre, ilgili sigortalının prim gün sayısına eklenir.
Yine sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce askerliklerini yapmış olanlar da, askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıç tarihlerini öne çekebilir ve daha erken emekli olabilme imkanına kavuşabilirler.
Askerlik Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir? Koşulları Nelerdir?
Prim gün sayısına ve bu şekilde emekli olma tarihine yakından etkisi bulunan askerlik borçlanmasından faydalanabilmek için gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bu koşulları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Askerlik yapmayan ya da askerlikten muaf olan sigortalı çalışanların askerlik borçlanmasından yararlanmaları mümkün değildir.Askerlik görevinin er ya da erbaş olarak yapılması gerekir. Yine yedek subay okulunda geçirilen sürelerde askerlik borçlanması kapsamına dahil edilir ancak yedek subay olarak geçen süreler borçlanma dışında kalır.Askerlik yapılan sürede, Sosyal Güvenlik Kurumuna ilgili kişi adına çalıştığı işyerinden herhangi bir prim ödenmemesi gerekir.
Bu koşulların sağlanması durumunda, askerlikte geçirilen süre borçlanılabilir ve borçlanılan süre ilgilinin prim gün sayısına eklenebilir.
Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması başvurusu, askerlik yapan kişi tarafından ya da bu kişinin ölümü durumunda hak sahipleri yani eşi ve/veya çocuklarınca yapılabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na yani SGK’na yapılacak askerlik borçlanma prim tutarları, başvuru yapılan tarihte geçerli olan asgari ücret ile bu ücretin 7,5 katı arasında olmak kaydıyla değişen tutarlar üzerinden belirlenebilir.
Askerlik borçlanması yapan kişi, bu belirtilen oranlar arasında prime esas olacak kazanç tutarını kendisi belirler. Askerlik ve doğum borçlanmalarında bir günlük en düşük prim tutarı ise günlük asgari ücretin yüzde 32’si oranında ödenir.
Bu belirlemeler ışığında 2022 yılı asgari ücretine göre askerlik borçlanması, borçlanılacak her bir gün için en düşük 57.15 Türk Lirası ile en yüksek 429 Türk Lirası arasında yapılabilir.
Askerlik Borçlanma başvurusu ise, e-devlet üzerinden ya da SGK kurum sitesinden indirilecek borçlanma talep dilekçesinin doldurularak, ilgili birime elden verilmesi veya posta yolu ile gönderilmesi suretiyle yapılabilir.
Söz konusu talep dilekçesi doldurulurken, borçlanılacak sürenin statüsüne göre “Er ya da Erbaş Olarak Geçen Süre’’ veyahut ‘’Yedek Subay Okulunda Geçen Süre’’ olarak doğru işaretlenmesi önem taşır.
Sürenin tamamı için borçlanma yapıldığı durumlarda, askerlikte geçen ve prim yatırılmamış tüm günler için askerlik borçlanması gerçekleştirilmiş olur.
Kadın çalışanlar yönünden Doğum Borçlanması hakkında detaylı bilgiye de, yine sitemizde 01 Mart 2021 tarihinde “Doğum Borçlanması Nedir | Çalışan Anneler İçin Erken Emeklilik İmkanı Var mıdır?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: RDM Nedir? Askerde RDM Olmak Sivil Hayatı Etkiler mi?