Aşı Pasaportu Nedir ? Aşı Pasaportu Nasıl Alınır?

Son günlerin en çok tartışılan konusu aşı pasaportu nedir , aşı pasaportu avantajları neler olacak? Dünya üzerindeki tüm ülkeler, küresel bir salgın olan korona virüsten olumsuz şekilde etkileniyor. Özellikle turizm ülkeleri, uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle önemli derecede turizm geliri kaybına uğruyor. Başta ekonomik anlamda turizme bağlı ülkeler olmak üzere bazı ülkeler ise, yaz aylarında ekonomilerini […]

Son günlerin en çok tartışılan konusu aşı pasaportu nedir , aşı pasaportu avantajları neler olacak? Dünya üzerindeki tüm ülkeler, küresel bir salgın olan korona virüsten olumsuz şekilde etkileniyor. Özellikle turizm ülkeleri, uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle önemli derecede turizm geliri kaybına uğruyor.

Başta ekonomik anlamda turizme bağlı ülkeler olmak üzere bazı ülkeler ise, yaz aylarında ekonomilerini canlandırma adına dijital aşı pasaportu uygulamasına geçilmesini çok istiyor. Peki, dünya çapında tartışmaya neden olan aşı pasaportu nedir ? Kabul edilen ülkelerde nasıl bir uygulama yapılması planlanıyor? İşte, uluslararası alanda son günlerin çok tartışılan konusu “aşı pasaportu” veya bir diğer ifadeyle “aşı sertifikası” hakkında merak edilenler…  

Aşı Pasaportu Nedir ? Aşı Pasaportu Nasıl Alınır?

“Aşı pasaportu” ya da diğer bir ifade ile “aşı sertifikası” ilk olarak gündeme, Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından Avrupa Birliği (AB) yönetimine yazılan bir mektupla gelmişti. Bu mektubunda Miçotakis, aşı olan kişilerin AB genelinde rahatça seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla bir belgeleme sistemi kurulmasını teklif etmişti. Yani bu teklif uyarınca aşı olanlar seyahat ve karantina kısıtlamalarına tabi olmaksızın Avrupa Birliği genelinde istedikleri yere rahatça seyahat edebileceklerdi.

Bu teklifi ise AB Yönetimi, hukuken ayrımcılığa neden olabileceği ve böyle bir sistem kurulması için erken olduğu gerekçeleriyle ertelemişti. AB Yönetimi, söz konusu erteleme kararında ‘Henüz daha aşıya erişim sağlayamayan kişiler ile tıbbi gerekçelerle aşı olması mümkün olmayan kişilerin, kısıtlamasız seyahat olanağından yararlanamayacak olmalarının hukuken ve yasal olarak sorunlu olabileceğine’ vurgu yapmıştı.  

Dünya Sağlık Örgütü Şimdilik Aşı Pasaportu Uygulamasına Karşı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise aşı pasaportu tartışmalarının yoğunlaştı dönemde yaptığı açıklamasında böyle bir sisteme “şimdilik” karşı olduğunu açıklamıştı. DSÖ yetkilileri, özellikle aşının virüse karşı ne derece etkili olduğu, ne kadar süre ile koruyucu olduğunu gibi konularda yeterli bilgi bulunmadığını, ayrıca aşı üretim kapasitesinin düşük olduğu ve henüz daha yeterli dozda aşıya ulaşılamadığını belirterek, şimdilik bu uygulamaya karşı olduklarını belirtmişti.  

Aşı Pasaportu Nedir Faydaları Konusunda Avrupa Birliği Bölünmüş Durumda

Avrupa Birliği'nde aşı pasaportu tartışılıyor - İş Dünyası | 20.01.2021

Uluslararası seyahatlerde aşı pasaportu istenmesi tartışması Avrupa Birliği ülkelerini ise bölmüş durumda. Özellikle turizm gelirleri ekonomileri için önemli olan Yunanistan, İspanya, İtalya gibi ülkeler aşı pasaportuna geçilmesini ve bu şekilde güvenli seyahat koridorları oluşturulmasını isterken, Fransa, Almanya ve Belçika gibi ülkeler ise herkesin aşıya erişim sağlayamayacağı, aşıların ne kadar koruyucu olduğunun tespiti için henüz erken olduğu, böyle bir girişimin hukuken sorunlu olduğu ve kişilerin bireysel özgürlükleri konusunda ayrımcılığa neden olacağı gibi gerekçelerle bu uygulamaya sıcak bakmadıklarını duyurmuşlardı.  

Kuzey Avrupa Ülkeleri Hazırlıklara Başladı

Aşı pasaportu nedir ne kadar avantaj sağlayacak, konusundaki tartışmalar sürerken, bazı Kuzey Avrupa ülkeleri ise aşı pasaportu hazırlıklarına başladı. Bu kapsamda İsveç ve Danimarka yaz aylarında turizmi canlandırmak adına dijital aşı sertifikası dağıtımını planladıklarını duyurdu. İzlanda ise aşı olan kişilere, sınırlardaki kısıtlamalardan muaflık sağlayacak dijital belge vermeye başladı. Estonya’da aşı olunduğunu dijital olarak belgeleyenlerin karantinaya alınmayacağını açıkladı.  

Yunanistan ile İsrail Arasında Anlaşma

Uygulamayı teklif eden ve ısrarla savunan Yunanistan ise yüksek aşılama oranına ulaşmayı başaran İsrail ile bir turizm anlaşması imzalayarak, iki ülke arasında aşı olanların herhangi bir kısıtlama ya da karantina olmaksızın seyahatine olanak tanıdı. Avrupa Birliği (AB) aşı pasaportu konusunda henüz net bir karara varamazken, dünyada ise ilk adımı Bahreyn attı. Bahreyn, ülke olarak kısıtlamasız seyahate olanak tanıyan dijital aşı pasaportu uygulamasına geçtiğini duyurdu.

Tüm dünyanın hakkında konuştuğu en büyük Sağlık konusu olan koronavirüs aşısı çok sayıda haber kanalının konusu olmuştur. Aşı son dakika haberleri ile Aşı pasaportu Sinovac firması ile birbiri ile ilişkilendirilirken, Korona aşı sıralamaları da büyük bir tartışmaya neden olmuştur. Türkiye’de koronavirüs aşı uygulaması büyük bir hızla devam ederken, aşı pasaportu nedir nasıl kullanılacak sorularının cevapları ise henüz netleşmiş değildir.      

Exit mobile version