ASELSAN Silahlı Kuvvetlere İnsansız Kara Aracı (İKA) Geliştirdi

aselsan-insansiz-kara-araci.jpg

Geçtiğimiz yıllarda insansız kara aracı nasıl yapılır sorusu etrafında çalışan ASELSAN yüksek mühendisleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dahil edilebilecek özelliklerde bir insansız kara aracı ( İKA ) geliştirdiklerini duyurdular.

ASELSAN ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı arasında yapılan 2. seviye insansız kara aracı projesi sözleşmesi imzalandı. Güzel haberi medya ile paylaşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şu bilgileri paylaştı: 

” Mehmetçiğe robot yardımcılar geliyor. Hafif ve orta sınıf 1 .seviye insansız kara araçları prototiplerinden sonra orta sınıf 2.seviye için ASELSAN ile sözleşme imzaladık. Katmercilerin de platform üreticisi olacağı projeyle silahlı insansız kara araçları Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.”

İnsansız Kara Aracı Nasıl Yapılır ? Dünyaya Örnek Olacak!

Dünyanın yakından takip ettiği ASELSAN, tüm dünyaya insansız kara aracı nasıl yapılır sorusunun somut örneğini göstermiş oldu. Daha önce TheMis firması tarafından geliştirilen insansız kara aracı askeri teknoloji alanında büyük bir adımdı. Şimdi ASELSAN imzası ile yerli üretime alınan Kaplan İnsansız Kara Aracı ailesi oldukça yüksek özellikler taşıyor. 

1 – Üstün Silah Sistemleri ile İnsansız Kara Aracı

ASELSAN – Katmerciler – Savunma Sanayi Bakanlığı tarafından geliştirilen insansız kara aracı projesi yüksek silah sistemleri içermektedir. Keşif, gözlem ve hedef alma özelliklerinin bulunduğu bu araç uzaktan kontrol edilebilme özelliği taşımaktadır. 

2 – Otonom Kullanıma Uygun

Kaplan İnsansız Kara Aracı ailesinin her bir üyesi otonom kullanıma uygun şekilde tasarlanmıştır. Geliştirme aşamasının ardından seri üretimi planlanan kara araçlarının Türk Silahlı Kuvvetleri ‘nde etkin rol alması planlanıyor. 

3 – Yüksek Savaş Teknikleri 

Hazırlanan proje kapsamında, özellikle asimetrik savaş ortamlarında büyük başarı elde etmesi beklenen insansız kara aracı, tıpkı insansız hava aracı modelleri gibi keşif-gözetleme-istihbarat özelliklerini taşıyor. Savunma becerisinin oldukça geliştirildiği bu projede lojistik destek opsiyonu da bulunuyor. 

4 – Can Kaybını Azaltması Planlanıyor

İnsansız kara aracı tasarımının en önemli hedefi savaş sırasında personel kaybını en aza indirmektir. Kara, hava ve deniz operasyonlarında aktif bir şekilde kullanılması planlanan araçlar karar verme mekanizmasına da sahiptir. 

5 – Araç Arası İletişim

ASELSAN insansız kara aracı projesinde tasarlanan bir diğer senaryo ise iki araç arasında iletişim kurma becerisidir. Otonomi özelliğine sahip olan bu araçlar, silahlı bir şekilde çalışabilirken, birden çok araç arasında iletişim ve görev paylaşımı söz konusu olmaktadır. 

6 – 2007’den Beri Çalışılıyor

IDEF 2007 Uluslararası Savunma Fuarı sırasında ilk insansız kara aracı projesi İZCİ’yi tanıtan ASELSAN, bu projenin ardından GEZGİN ismindeki bir sonraki versiyyonu geliştirmişti. Her yıl bir adım daha ileri gidilen savaş teknolojileri alanında büyük gelişmeler gösteren ASELSAN, TSK envanterine insansız kara aracı örneklerini dahil etmiş oldu. 

Daha önceden Bomba İmha Robotları geliştiren ASELSAN, insansız hava aracı çalışmasının ardından insansız kara aracı projesini de resmen onaylatarak TSK donanmasına eklemiş oldu. Artık, sahada aktif rol alacak bir savaşçı makine daha var.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii, ASELSAN ve Katmerciler arasında imzalanan mini tank zırhlı araç , insansız kara araçları arasındaki yüksek teknolojili gözlem – takip ve hedef alma kabiliyetine sahip olması ile oldukça dikkat çekmektedir. İnsansız mini tank, askeri teknoloji alanında yeni bir sistemi ortaya koyacak önemli bir gelişmedir. Öyle ki uzaktan kumandalı olan bu keşif gözetleme ve ateş etme özelliklerindeki insansız mini tank ile silahlı insansız kara araçları hazırlanmış oldu.

Exit mobile version