Arkadaşlık uygulamasında bir botu fark edebilir misiniz?

Hatırlamanız gereken ilk şey, tüm arkadaşlık uygulamalarında botlar olduğudur. Bir yerde daha fazla, bir yerde daha az. Ancak hiçbir modern arkadaşlık uygulaması onlarsız yapamaz. Dahası, bu botlar genellikle geliştiricilerin kendileri tarafından sitelerine uygulanır. Ve oldukça mantıklı hedefler peşindedirler: Sorun şu ki, kendinizi botlardan tamamen korumak neredeyse imkansızdır. Ancak onları tanımayı çok iyi öğrenebilir ve böylece […]

Arkadaşlık uygulamasında bir botu fark edebilir misiniz?

Hatırlamanız gereken ilk şey, tüm arkadaşlık uygulamalarında botlar olduğudur. Bir yerde daha fazla, bir yerde daha az. Ancak hiçbir modern arkadaşlık uygulaması onlarsız yapamaz. Dahası, bu botlar genellikle geliştiricilerin kendileri tarafından sitelerine uygulanır. Ve oldukça mantıklı hedefler peşindedirler:

  1. Sizi platformda tutmak. İlginç yeni insanlarla tanışıyor ve iletişim kuruyorsunuz, çevrimiçi olarak iyi vakit geçiriyorsunuz, geniş kapsamlı planlar yapıyorsunuz, kısıtlama olmaksızın iletişim kurmak için uygulamada premium abonelik için ödeme yapıyorsunuz. Ve görevi sizden yavaş yavaş para koparmak olan sıradan bir botla iletişim kurduğunuzun farkında bile değilsiniz.
  2. Kullanıcı etkinliğini göstermek. Botların arkadaşlık uygulamalarındaki hakimiyeti, sitedeki etkinlik yanılsamasını yaratmak için tasarlanmıştır. Siz daha kayıt olmaya vakit bulamadan, uygulama içinde size “göz kırpıyor”, özel mesaj yazıyor ve sohbet etmeyi teklif ediyorlar. Harika mı? Tabii ki harika! Ancak çoğu durumda, bu tür faaliyetler yaygın bir aldatmacadır.
  3. Size umut verir. Her “Bir eşleşmeniz var” bildirimi aldığınızda kalbiniz yerinden fırlar, vücudunuz küçük bir endorfin dozu alır — sevinirsiniz. Ve bir sonraki eşleşmenin kadere dönüşmek üzere olduğunu düşünerek uygulamayı kullanmaya devam ediyorsunuz. Ama asla öyle olmuyor…

Sorun şu ki, kendinizi botlardan tamamen korumak neredeyse imkansızdır. Ancak onları tanımayı çok iyi öğrenebilir ve böylece kendinizi gereksiz sıkıntılardan, hayal kırıklıklarından ve hatta finansal harcamalardan kurtarabilirsiniz.

İnternetteki bir botu zamanında nasıl tanıyabilir ve size yaklaşmasını nasıl önleyebilirsiniz?

Şimdi sizden aşağıdaki listeyi kendi kopyalamanızı ve el altında tutmanızı istiyoruz. Messenger’da kendinize gönderin, masaüstünüze bir belge olarak kaydedin, son olarak bir not defterine yazın. Aşağıdaki sinyaller büyük olasılıkla bir bot ile iletişim kurduğunuzu gösterir:

  1. Finansal kâr elde etmeye çalışıyor
  2. Bir hizmeti, ürünü veya işletmeyi tanıtmaya başlıyor
  3. Sizi bir şey indirmeye ve yüklemeye ikna ediyor
  4. Kişisel verilerinizi ele geçirmeye çalışıyor
  5. Biraz garip ifadelerle iletişim kuruyor ve bazen uygunsuz cevaplar veriyor.

İlk başta bir şeylerin yanlış olduğunu fark etmenin kolay olmadığını anlamak önemlidir — modern botlar oldukça “akıllıdır” ve dikkatli davranırlar — kendilerini güvene sokarlar, neredeyse gerçek bir insan gibi iletişimi destekler ve ancak o zaman harekete geçmeye başlarlar.

Ancak, karşınızda bir bot olduğunu önceden bilmenin yolları vardır:

  1. Profil coğrafi konum ve yaş belirtmez. Elbette, sıradan kullanıcılar da bazen bu bilgileri gizler, ancak çok sık değil.
  2. Hesap ünlülerin fotoğraflarını kullanır. Burada her şeyin açık olduğuna inanıyoruz — ünlülerin fotoğrafları neredeyse %100 garanti ile karşınızda sıradan bir bot olduğunu gösterir. Örneğin Google Görseller’de fotoğraf arama kullanın. Bu, aldatmacayı birkaç saniye içinde belirlemeye yardımcı olacaktır.
  3. Kullanıcı biyografisinde bilinmeyen ilginç sayfa bağlantıları vardır. Sıradan bir kullanıcının üçüncü taraf bir sitenin adresini paylaşması pek olası değildir. En fazla bir Instagram veya Facebook profiline bağlantı olabilir. Diğer her şey bir alarm sinyalidir. Bu tür URL’leri asla ziyaret etmeyin.
  4. Profil açıklamasında çok fazla gaf ve hatta mantıksız hatalar vardır. Botun yaratıcısının ülkenizden olmaması ve dili hiç bilmemesi muhtemeldir. Bir profil açıklaması hazırlamak ve botu çalışır hale getirmek için sadece çevrimiçi bir çevirmen kullanmışlardır. Özel mesajlar için de aynı şey geçerlidir: mesajlarda çok fazla hata olması bir alarm sinyalidir.
  5. Mesajlaşmada partner çok hızlı cevap verir ya da cevaptan önceki gecikme hep aynıdır. En basit botlar genellikle anında yanıt verir — o kadar hızlı ki bir insan fiziksel olarak bu hızda bir mesaj yazamaz. Daha ciddi geliştiriciler daha akıllıca davranır — cevaptan önce küçük bir gecikme ayarlarlar. Ancak bu gecikme, mesajın boyutu ne olursa olsun her zaman aynıdır.
  6. Sizi tanımadığınız başka bir uygulamaya çekmeye çalışırlar. Size bir kez daha hatırlatıyoruz: hiçbir bahane altında yabancıların size arkadaşlık sitelerinde ve uygulamalarında gönderdiği bağlantıları takip etmeyin. Özellikle de iletişim kurmaya yeni başladıysanız ve sizi zaten bir yere aktarmaya çalışıyorlar ise.
  7. Partner gerçek olamayacak kadar mükemmel görünür. Elbette, kendiniz için gerçekten ideal bir partnerle tanışabileceğinizi inkar etmiyoruz. Ama aslında, gerçek hayatta var olmayan bu tür “idealler” haline gelen botlardır. Gerçekçi olun: mükemmel insan yoktur ve herkesin dezavantajları vardır.

Bu ipuçları, karşınızda bir bot olduğunu zamanında anlamanıza yardımcı olabilir. Ancak yine de çok zaman kaybedebilirsiniz. Daha da güvenli olmak istiyorsanız, başka bir önerimiz var.

Botlarla iletişimi tamamen kesmek mi istiyorsunuz? Kameralı sohbet kullanın!

Botları tanımadaki temel zorluk, sizinle yalnızca mesajlaşma yoluyla iletişim kurmalarıdır. Ve kişinin ekranın diğer tarafında mı yoksa sadece birkaç satır kod mu olduğunu anlamak çok zor olabilir. Bu nedenle, arkadaşlık uygulamalarına bir alternatif kullanmanızı öneririz — çevrimiçi kameralı sohbetler. Yani iletişimin metinle değil, görüntü aracılığıyla gerçekleştiği platformlar.

Partnerinizi hemen görürsünüz, sesini duyarsınız, iletişim şeklini değerlendirirsiniz vb. Neredeyse canlı bir konuşma, sadece video aracılığıyla. Ve burada botların sizi kandırmak için hiçbir şansı yok. Elbette DeepFake teknolojileri ve benzerleri mevcuttur ancak modern İnternet kullanıcısını kandırmak ve şüphe uyandırmamak için hala mükemmel olmaktan çok uzaklar.

Rastgele bir web kamerası sohbeti seçerseniz, iki seçenek önerebiliriz:

  1. Chatrandom — klasik bir kameralı sohbet ancak aynı anda birçok benzer düşünen insanla sohbet edebileceğiniz ve iyi vakit geçirebileceğiniz tematik sohbet odalarının ek özelliği ile.
  2. CooMeet — benzersiz bir cinsiyet filtresine sahip bir kameralı sohbet. Ve burada, her kız kayıt sırasında kişisel bilgilerini doğrular. Buna göre, sahte hesap, bot ve reklamlar kadınların CooMeet hesaplarının arkasına gizlenmez.

Canlı kameralı sohbetler, yalnızca zamandan tasarruf etmekle kalmayıp aynı zamanda güvenliğinize daha iyi özen gösteren arkadaşlık siteleri ve uygulamalarına gerçekten değerli bir alternatiftir.

Tabii ki, botların, İnternet trollerinin ve sadece elverişsiz kullanıcıların da karşılaştığı rastgele kameralı sohbetler vardır. Ama gerçekten o kadar çok değil. Çoğu sitenin iyi bir denetim hizmeti vardır ve bazıları botları ve kuralları ihlal edenleri filtrelemek için aktif olarak yapay zeka kullanır.

Özetleyelim

İnternetteki botlar, saf bir kullanıcıya gerçekten çok fazla sorun çıkarabilir. Ancak basit ipuçlarını takip ederek, onları kolayca tanıyabilir ve herhangi bir iletişimi zamanında kesebilirsiniz.

Son olarak, önemli bir fikri daha aktarmak istiyoruz: Web’de hala çok fazla dolandırıcı ve her türlü kötü niyetli kişi var. Botların yanı sıra bile. Bu nedenle, İnternet güvenliği ile ilgili tavsiyelere düzenli olarak uymanızı, cihazlarınızdaki tüm uygulamaları zamanında güncellemenizi ve İnternette gördüğünüz ve okuduğunuz her şeye eleştirel yaklaşmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bilgiler %100 doğru gibi görünse bile.

Bol şans ve güvenli arkadaşlıklar!

Exit mobile version