Araçlar Hangi Durumlarda Çekilir? Çekilen Araca Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar Nedir?

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren konulardan birini de araç park konusu ve bu araçların çekilmesi oluşturuyor. Peki, araçlar hangi durumlarda çekilir?

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren konulardan birini de araç park konusu ve bu araçların çekilmesi oluşturuyor. Peki, araçlar hangi durumlarda çekilir? Her hatalı park edilen araç çekilir mi? Aracın çekildiği yer nasıl öğrenilir? Çekilen araca karşı başvurulabilecek hukuki yollar nelerdir? Hatalı park cezası ne kadardır? İşte, tüm merak edilen yönleri ile hatalı park ve araç çekilme konusu…

Araçlar Hangi Durumlarda Çekilir?

Öncelikle belirtelim ki her hatalı park edilen araç çekilemez. Hangi araçların hangi koşullarda çekileceğine ilişkin yasal düzenleme ise, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu‘nun uygulanmasına ait esas ve usullerin belirlendiği Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 119. maddesinde yer alır.

Söz konusu yönetmeliğin 119. Maddesine göre;

* Duraklamanın yasak olduğu yerlerde,

* Geçiş yolları önünde ve üzerinde,

* Belirlenmiş yangın musluklarına her iki yönden 5 metrelik mesafe içinde,

* Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının duraklarını belirten işaret levhalarına 15 metrelik mesafe içinde,

* Üç veya daha fazla ayrı taşıt yolu olan karayolunda ortadaki taşıt yolunda ve üç veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir düzenleme veya işaretleme yapılmadıkça sağ şerit dışındaki şeritlerde,

* Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde,

* Geçiş üstünlüğü olan araçların giriş ve çıkışının yapıldığının belirlendiği işaret levhasından 15 metrelik mesafe içinde,

* Kamunun faydalandığı yerlerin giriş çıkış kapılarının önünde ve her iki yönünde 5 metrelik mesafe içinde,

* Belirli kişilerin ve tatil günleri dışında, kurum ve kuruluşların araçları için ayrılmış ve bir işaretle belirlenmiş park yerlerinde,

Park edilmiş araçlar ile yine bu sayılan yerler dışında kalsa bile belirgin biçimde trafik düzenini ve de trafik güvenliğini etkilediği görülen ve sahibi bulunmayan araçlar çekilebilir. Ayrıca yasak yerde bulunmasa dahi genel güvenlik bakımından tehlike oluşturan araçlar da çekilir.

Araçlar Hangi Durumlarda Çekilir? Çekilen Araca Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar Nedir?

Bu genel açıklama ve yasal düzenleme kapsamında; yaya kaldırımına ve geçitlerine park edilen araçlar, Belediye otobüslerinin, tramvayların, dolmuşların ya da taksilerin duraklarına on beş metre mesafede park edilen araçlar, kavşak içlerine park edilen araçlar, okul geçitlerine park edilen araçlar, yangın musluklarının yakınına park edilen araçlar, engelli bireylere ayrılan bölgelere park edilen araçlar, başka araçların giriş ya da çıkışını engelleyecek şekilde park edilen araçlar, sağlık kuruluşlarının ya da kamu binalarının veya emniyet ya da itfaiyenin araçlarının giriş çıkışlarını engelleyecek şekilde park edilen araçlar yetkililer tarafından bulundukları yerden kaldırılarak çekilirler.

Ancak bu sayılan durumlar dışında, park yasağı uyarısı bulunsa dahi park edilen araçlar çekilmez, yalnızca bu araçlar için hatalı park cezası kesilir. Bu noktada İçişleri Bakanlığı tarafından, park yasağı ihlaline neden olan araçların çekilmesi yerine bu araçlara para cezası uygulanmasına dair bir genelge de yayımlanarak, ilgili birimlere duyurulmuştur.

Yönetmeliğe Aykırı Olarak Çekilen Araçlara Karşı Başvurulabilecek Yollar Nelerdir?

Yukarıda saydığımız koşullar dışında yönetmeliğe aykırı şekilde çekilen araçlar yönünden, uğranılan masraflar için ilgili kişi çekme işlemine ilişkin makbuz ile bahse konu kuruluştan çekici ücretinin ve otopark parasının iadesini isteyebilir. Kabul edilmediği takdirde ise Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılarak bu masraflar geri alınabilir. Başvuru ilgilinin ikamet ettiği yer veya çekicinin bağlı olduğu kuruluşun bulunduğu yer Tüketici Hakem Heyetine yapılır. Çünkü yönetmeliğe aykırı şekilde otoparka çekilen araçlar, Tüketici Kanuna kapsamında “ayıplı hizmet” olarak sınıflandırılır.

Araçlar Hangi Durumlarda Çekilir? Çekilen Araca Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar Nedir?

Çekilen Aracın Nerede Olduğu Nasıl Öğrenilebilir?

Çekilen aracın nerede olduğu ise e-devlet uygulaması üzerinden e-hizmetlere girilerek “Trafik ve Ulaşım” alanı üzerinden sorgulanabilir.  Yine SMS üzerinden de PARK yazılarak boşluk bırakılıp araç plakası da yazılmak suretiyle 1550’ye mesaj gönderilerek öğrenilebilir.

Çekilen Aracı Kim Geri Alabilir?

Çekilen araçlar ise yalnızca araç sahiplerine ya da muvafakatnamesi bulunan kişilere yani araç sahibinin vekillerine verilebilir. Şirket üzerine kayıtlı araçlar yönünden ise şirketi temsile yetkili olan kişiler yani imza sirküleri bulunanlar bu araçları teslim alabilir.

Araçlar Hangi Durumlarda Çekilir? Çekilen Araca Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar Nedir?

Hatalı Park Cezası Ne Kadardır?

Son olarak belirtelim ki park yapmanın ve de duraklamanın yasak olduğu yerlere park etmenin ve duraklama yapmanın yani hatalı parkın cezası 2023 yılı için 436 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Yine hatalı park edilen yerin niteliğine göre sürücüye 10, 15 ya da 20 ceza puanı verilir.