Araç muayene randevu alma işlemi, araç muayenesi ve araç muayenesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi soruların yanıtlarını yazımız içerisinde bulabilirsiniz. Aracı olan kişilerin, çoğunlukla araç muayene istasyonlarının açılması ve işletilmesi için araç muayene yönetmeliği gereğince yayınlanmış olan yönetmelik ile bütün motorlu ve motorsuz olan araçların aksam, sistem ve parçalarının kontrollü olması zorunluluğu vardır.
Araç muayenesi için kontrol edilen noktaları sizlerle paylaşmak isteriz:
kontrollerde öncelikli olarak taşıt tanıtımı,fren sistemi, direksiyon sistemine bakılması,direksiyon, görüş özelliklerinin kontrolü,lambalar, yansıtıcılar,elektrik teçhizatı ve aynı zamanda aydınlatma sistemi,tekerlekler ve dingiller,lastikler,süspansiyon,şasi ve şasi bağlantı kontrolleri,zorunlu olan ekipmanlar,gürültü kirliliği ve gürültü kirliliği seviyesinin kontrol edilmesi,yolcu taşıyan araçlar için ek kontroller,önemli olan muayene aşamaları arasında yerini alır.
Araç tanıtımı için tanıtım numaraları, şasi numarası, motor numarası ve tescil plakasının aracın Trafik Tescil Belgesi’nde belirtilmiş olan numaralar ile aynı olması da önemli olan durumlar arasındadır. Yapılan araç muayenesi uygulamalarının periyodik şekilde yerine getirilmesi önemlidir.
Muayene işlemlerinde muhakkak ücretsiz olarak araç muayene randevu alma işlemine özen gösterin. TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden belirlenen gün ve saatte randevu alınabilir. Randevu işlemlerini ise TÜVTÜRK sitesi üzerinden alabilmek mümkündür bunun için tıklayınız ve işlemleri adım adım araç muayenesi randevusunu gerçekleştiriniz.
Büyükşehir merkezlerinde istasyonlara randevu alacağınız zaman, bütün muayene süreçleri için en azından 2 saat ayırmanız önemlidir. Zaman planlamasının buna uygun şekilde yapılması gerekir. Randevu saatleri arama sağlanarak ya da internet sitesi üstünden alınarak gerçekleştirilir. Saat aralığını ve gününü sizler belirleyebilirsiniz. Araç muayene işlemi, kabul işlemini takiben 1 saat süre ile sürmektedir.
Araç Muayenesine Gitmeden Önce Yapılacaklar
Aracınızı muayene için götürmeden önce, sizlerin kontrol ederek istasyonlara daha sonra götürmeniz uygun olacaktır. Geçerli olan egzoz gazı emisyon ölçümünün bulunmaması ve ağır kusur olarak bu durumun sayılabilmektedir. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının hemen hemen hepsine uluslararası standartlarda verilir. Araç muayenesi için aynı zamanda ruhsatınızı ve kimliğinizi yanınızda götürmeniz gerekir.
Trafik sigortası ve diğer zorunlu olan belgelerinde mutlaka yanınızda olması şarttır. İstasyonlara muayene hizmeti için giderken, araçların bütün belgelerini yanınıza almanız gerekir. Aksi durumda muayene işleminiz için sorun çıkarılabilir. Araç LPG/ CNG’li ise Gaz sızdırmazlık raporunun muhakkak bulunması şarttır. Fakat bu belgelerin olmaması ise hafif kusur olarak kabul edilecektir.
Araç size ait değil ise gerekli olan ek belgelerin mutlaka bulunması şarttır. Araç muayenesi için getirilecek aracın vekalet durumu göstergesi bulunmalıdır. Gerçek kişiler ya da şirketler için farklı durumlar ile yerine getirilir. Tadilat muayenesi için geliniyorsa, ilgili belgelerin mutlaka bulunması gerekir.
Aracın bir tadilatı var ise muayene işlemi için gaz sızdırmazlık raporu, montaj tespit raporu tadilat projeleri ile istasyona başvurmuş olan müşteriler için gerekecektir. Yetkili olan mühendisler tarafından ise çizilen onaylı tadilat projeleri ve hesaplar Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalardan alınmalıdır. Ödemelerin bu hizmetler için nakit olduğu unutulmamalıdır.
Araç Muayene Randevu Alma İşlemi Nasıl Napılır?
Araç muayene randevu alma işlemi nasıl yapılır? Bütün araç sahiplerinin internet üzerinden online şekilde ya da TÜVTÜRK araç muayenesi randevusu yazarak randevu almaları mümkün olabiliyor.Bu yüzden araç muayenesine gitmeden önce muayene randevusu alın.
Aynı zamanda sürücülerin, haftanın 6 gününde saat 8.00-20.00 saatleri arasında hizmet alınacak 0850 222 8888 numarası üzerinden randevu alımı gerçekleştirebileceklerini söyleyebiliriz. Bu numaradan ayrıca daha detaylı bilgide alabilirsiniz. Araç muayenesi aracın son muayene geçerliliği tarihi gelmeden önce randevu işlemi yapılabilmesi mümkündür. Muayeneden geçebilmek için ise trafik sigortanızın tam olması gerekir.
Randevu sürecinin yanı sıra araç sınıfına göre bulundurulacak olan belgelerde vardır. Taksi otomobiller için her zaman kullanımı sağlanan taksimetreler, taksi levhaları, iç aydınlatma lambası bulundurulmalıdır. Otobüsler için ise tekerlek takozları, pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanındaki en az olan kırma çekici, iç aydınlatma lambası da bulunması gereken aletler arasındadır.
Bu durum traktörler için ise, flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası gibi aletlerdir. Araç muayenesi için yük ve yolcu nakliyatı yapan otobüsler, kamyon ve çekiciler için her zaman kullanılır durumda olan takografların bulunması gerekir. Bunun yanı sıra tekerlek takozu da şarttır. Römorklar ve kamyonlar için uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası için aracın genişliği ve uzunluğunu belli edecek geri yansıtıcı şeritler ve arkadan çarpmaya karşı koruma amacıyla çerçevesinin traktör römorkları hariç şekilde olması gerekir.
TÜVTÜRK yola elverişlilik muayene hizmeti veren bir kurumdur. Telefon açarak araç muayene randevu alma işlemi gerçekleştireceğiniz zaman araç muayene fiyat bilgisi alabilirsiniz ve ayrıca muayenede gerekli olan bilgileri, muayeneye engel teşkil eden ya da engel teşkil edebilecek sorularınızı, tadilat sonrası muayene ve motosiklet muayene sorularınızı sorabilirsiniz.
TÜVTÜRK internet üzerinden periyodik araç muayene randevusu için plakanızı girin seçeneğinden önce lütfen plaka giriniz, ruhsat seri numaranızı giriniz, sonra ilinizi seçerek devam ediniz ve hızlı menüaraç muayene menüsünden tüm bu işlemleri yapabilirsiniz. İşlemler bittikten sonra randevu tarihiniz gelince müşteri kabul işleminiz gerçekleşecektir.
Gezici İstasyon ziyaret programı dahilinde Egzoz gazı emisyon ölçümünü tüm iller için bu siteden yapabilir ve araç muayenesiaraç muayenesi işlemini gerçekleştirebilirsiniz.