Apostil Ne Demek Ne İşe Yarar | Apostil Şerhi Nedir Nerede Yaptırılır?

Apostil ya da Apostil

Apostil ya da Apostil Şerhi, son zamanlarda daha fazla duyulan ancak genellikle içeriği tam olarak bilinemeyen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda, oldukça fazla merak edilen ve sık sorulan Apostil ne demek, Apostil işlemleri nerede yapılır, Apostil ne işe yarar? Apostil nasıl yapılır, nereden alınır gibi tüm soruların yanıtlarını bir araya getirdik…

Apostil Ne Demek? Apostil Nedir?

Apostil, en basit tanımı ile uluslararası geçerlilik taşıyan bir belge onay sistemi niteliğine sahiptir ve bir belgenin gerçekliğini tasdik ederek başkaca bir ülkede de yasal olarak kullanılmasını sağlar. Apostil uygulaması ve kuralları 6 Ekim 1961 günü yapılan “Lahey Konvansiyonu” ile belirlenmiştir. Bu bağlamda Apostil isteyen ülkelerde Lahey Konferansına üye olan ya da taraf olan devletlerdir.

Daha somut bir anlatımla ülkemizden alınan bir resmi belge için (bir mahkeme kararı gibi) apostil şerhi alınarak, bu belgenin yurtdışında da geçerli olması sağlanabilir. Yine bir başka ülkeden alınacak bir belgeye de, o ülkenin yetkili makamları tarafından apostil şerhi konularak söz konusu belge ülkemizde de geçerli hale gelebilir.

Yani bir belgeye Apostil şerhi konulduğunda, o belge artık Lahey konvansiyonuna taraf olan tüm ülkelerde geçerli olur, bu şerh ile söz konusu belgenin resmi makamlar tarafından verildiği hususu da ispatlanmış olur.

Apostil Şerhi Nerede Yaptırılır?

Apostil işlemi nerede yaptırılır sorusunun cevabı ise her ülke için farklılık taşıyabilir. Çünkü Lahey Konvansiyonuna taraf olan her ülke kendi iç hukuk düzeni uyarınca Apostil verecek makamları belirler.

Ülkemiz açısından bakıldığında ise; idari belgeler için Apostil şerhi illerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlıklar tarafından yapılır. Adli belgeler için ise Apostil işlemi, Ağır Ceza Mahkemesi bulunan merkezler bünyesinde oluşturulan Adalet Komisyonu Başkanlıklarında yerine getirilir.

Apostil Belgesinde Olması Gerekli Olanlar Nelerdir?

Apostil şerhi belgesinde bulunması gereken sıralı bilgiler ise şu şekildedir;

Belgenin düzenlendiği ülke adı,Belgeyi imzalayan kişinin adı ve soyadı, sıfatı ya da unvanı,Belgede bulunan mührün ait olduğu makama ait bilgi,Belgenin tasdik edildiği yer ve tarih,Apostili düzenleyen makam, Apostili düzenleyen makamın mührü ya da kaşesi ve Apostil numarası,Apostili hazırlayan yetkiliye ait imza.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta ise,  Lahey anlaşması uyarınca Apostil belgesinin ana başlığının zorunlu olarak Fransızca yazılması gerekliliğidir. Bu hususa dikkat edilmezse Apostil işlemi de geçersiz olacaktır.

Apostil İşlemi Hangi Belgelere Yapılır?

Öncelikle belirtelim ki Apostil şerhi, resmi kurumlardan alınmış her türlü belge için yapılabilir. Ancak uygulamada en sık Apostil yapılan belgeler ise şunlardır:

Adli belgeler (Mahkeme kararları, Adli sicil kaydı, Vekaletname gibi),İdari belgeler (Nüfus kaydı, Evlilik cüzdanı, Doğum belgesi, Muvafakatname gibi),Eğitim belgeleri (Diploma, sertifika gibi),Ticari belgeler

Apostil Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Usulüne uygun olacak şekilde bir belgeye Apostil şerhi konulmuş ise Apostilin geçerliliği, üzerine Apostil şerhi konulan belgenin geçerlilik süresine bağlıdır. Yani bir başka ifade ile, üzerine Apostil konulan belge, ne kadar süreyle geçerli olacaksa, yapılan Apostil işleminin geçerlilik süresi de o kadar olacaktır.