Apartman ortak giderleri, apartman ve sitelerde oturanlar için oldukça önemli bir konu. Gelişen ve değişen dünyamızda, artan nüfus yoğunlu ve çağın bir gereği olarak, apartman ve sitelerde oturma yani toplu yaşama oranı oldukça yüksektir. Bu şekilde fazlalaşan toplu yaşamın sonuçlarından biri de apartman ve sitelerde oluşan ortak giderlere kat maliklerinin katılımı hususudur.
Peki, kapıcı giderleri gibi bu apartman ortak giderleri ne şekilde ödenir? Kat maliklerinin bu giderlere katılması nasıl olur? İşte, merak edilen yönleri ile apartman ve sitelerde karşılaşılan ortak giderlere ve masraflara kat maliklerinin katılımı konusunda yasal mevzuat…
Apartman Ortak Giderleri Nelerdir?
Apartman ortak giderleri konusuna geçmeden önce, ilk olarak ortak giderler kavramının açıklanması gerekir. Bu anlamda, apartman ve sitelerde ortaya çıkabilecek ortak giderler kapsamında, kapıcı, kaloriferci, bekçi, kapıcı giderleri, apartman ya da siteye ilişkin bakım ve onarım giderleri, ortak alanlara ait elektrik, su giderleri, asansör ve bahçe bakım giderleri gibi farklı kalemler sayılabilir.
Apartman Ortak Giderlerine Katılma Sorumluluğu
Apartman ya da sitelerin genel giderlerine katılım konusu 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesinde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Madde düzenlemesine göre aralarında başka bir türlü anlaşma olmadıkça yani apartman yönetim planında ya da kat malikleri kurulu tarafından verilmiş bir karar içerisinde farklı bir hüküm bulunmadıkça, kat maliklerinden her biri,
- Kapıcı, bahçıvan, kaloriferci ve bekçi giderleri (ücretleri, sigorta primleri, kıdem tazminatları gibi) ile bunlar için toplanacak avansa diğer kat malikleri ile birlikte eşit olarak,
- Apartmanın sigorta primleri ile tüm ortak yerlerin bakım, onarım, güçlendirme, koruma giderleri ve yönetici aylığı gibi giderlere ve de ortak tesisler bulunması durumunda bunların işletilmesi için gereken giderlere arsa payları oranında katılmakla sorumlu ve yükümlüdürler.
Kat malikleri, ortak yerler ya da tesisler üzerinde kullanım haklarından vazgeçerek ya da kendi bağımsız bölümlerinin durumu nedeniyle bunlardan yararlanmaya ihtiyaçları bulunmadığını ileri sürerek, bu giderlere katılmaktan kaçınamazlar.
Bu genel sorumluluğun istisnası ise ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi yönetim planında başka bir düzenleme yapılması ya da kat malikleri kurulunun başka türlü bir karara varması ile mümkün olur. Yani Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca belirlenen kat maliklerinin ortak giderlere katılım konusundaki düzenlemenin aksi, kat malikleri tarafından alınacak ortak bir karar ile kararlaştırılabilir. Ancak böyle bir anlaşma bulunmadıkça Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde düzenlemesi uyarınca hareket edilir.
Ödenmeyen Ortak Giderlerde Yapılabilecekler Nelerdir?
Üzerine düşen gider ya da avans payını ödemekten kaçınan ve bu yükümlülüğüne uymayan kat maliki hakkında, yönetici veya diğer kat maliklerinden her biri apartman yönetim planına, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve de genel hükümlere göre dava açabilir, icra takibi yürütebilirler.
Sorumlu olduğu gider ya da avans payının tamamını ödemede temerrüde düşen kat maliki, ödemede geciktiği günler yönünden aylık olarak yüzde beş oranında bir gecikme tazminatı ödemekle de yükümlü olur.