Apartman ya da site yönetimlerinde başta alınan kararlar olmak üzere önemli kayıtların tutulduğu “Apartman Karar Defteri” ne demektir? Bu defter nasıl düzenlenir, içerisinde neler yer alır?
İşte, merak edilen yönleri ile “Apartman Karar Defteri”…
Apartman Karar Defteri Nedir?
Apartman ya da site yönetimlerinde kat malikleri yönetim, idare ve diğer konularda karar alabilmek için gerek toplantı yeter sayısı ve gerekse de karar yeter sayısı koşullarını sağlamak zorundadırlar. Ayrıca alınan kararlar ve önemli kayıtlar ise bir deftere yazılır ve bu şekilde tutulur.
Karar defteri konusundaki yasal düzenleme ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde düzenlenmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu 32. Maddesi düzenlemesinde;
“Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.
Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür”
Hükümlerine yer verilmiş ve karar defterinin nasıl olması gerektiğinin ana çerçevesi çizilmiştir.
Apartman Karar Defterinin Taşıması Gereken Koşullar Nelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında çizilen yasal çerçeve kapsamında karar defterinin taşıması gereken unsurlar ise şu şekilde sayılabilir;
- Apartman karar defterinin her bir sayfası notere tasdik ettirilmelidir,
- Apartman karar defterinin sayfaları 1’den başlayarak numaralandırılmalıdır.
Apartman Karar Defterinde Neler Tutulur?
Apartman karar defterine öncelikle kat malikleri kurulu sırasında alınan kararlar yazılarak kaydedilir. Bunun dışında söz konusu deftere yazılması gereken diğer hususlarda Kat Mülkiyeti Kanunu 36. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca karar defterine yazılacakları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kat malikleri kurulunda alınmış kararlar,
- Yüklenicilerle ya da üçüncü kişilerle yapılan protokoller,
- Kat maliklerine ya da üçüncü kişilere yapılan ihtarların ve tebligatların özetleri ile tarihleri,
- Yapılan giderler.
İçerisine bu belirttiğimiz hususların yazıldığı karar defterinin ise, her takvim yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması da mecburidir. Yine notere yaptırılması gereken bu kapanış tasdiki, defterin her sayfasının noter tarafından tasdik edilmesinden farklıdır. Yani karar defteri tutulmaya başlamadan önce her bir sayfasının notere tasdik ettirilmesi gerektiği gibi ayrıca bu defterin her takvim yılı bitiminde kapanış tasdikinin de yaptırılması gerekir.
Apartman Karar Defteri Tutmama Cezası Nedir?
Söz konusu apartman karar defterini hiç tutmayan veya kurallara ve koşullara uygun bir şekilde tutmayan yönetici hakkında ise, görevli ve yetkili sulh hukuk mahkemesine başvurulması durumunda para cezası uygulanabilir.
Buna ilişkin para cezasının tutarı 2023 yılı için, “2.786,00 TL ile 22.625,00 TL” arasında olup, uygulanacak ceza miktarının bu tutarlar arasında ne olacağına ise sulh hukuk mahkemesi hâkimi tarafından karar verilir.