Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek Mümkün Müdür?

anlaşmalı boşanmadan vazgeçmek mümkün müdür? Bu yazımızda anlaşmalı boşanmadan vazgeçilebilir mi sorusunun yanıtını sizler için verelim

anlaşmalı boşanmadan vazgeçmek mümkün

Evlilik birliğini kuran eşler yani evli çiftler, eğer anlaşmalı boşanma koşullarına sahiplerse ve boşanma konusunda anlaştıklarını ortaya koyan anlaşmalı boşanma protokolü ile beraber Aile Mahkemesine müracaat ederlerse anlaşmalı olarak boşanabilirler. Peki, anlaşmalı boşanmadan vazgeçmek mümkün müdür? Bu yazımızda anlaşmalı boşanmadan vazgeçilebilir mi sorusunun yanıtını sizler için verelim…

Anlaşmalı Boşanma Koşulları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 166/3 maddesinde düzenlenmiştir. Madde düzenlemesinde;

“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur”

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek Mümkün Müdür?

İfadelerine yer verilmiştir. Madde düzenlemesi uyarınca anlaşmalı boşanmanın koşulları ise şu şekilde sayılabilir;

·       Evliliğin en az bir yıl sürmesi,

·      Eşlerin Mahkeme önünde anlaşmalı boşanma iradelerini açıklamaları,

·      Eşlerin boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu konusunda anlaşmaları ve bu anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek Mümkün Müdür?

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek Mümkün Mü?

Öncelikle belirtelim ki anlaşma protokolü hazırlansa ve bu protokol taraflarca imzalansa dahi boşanma davası açılmış sayılmaz. Anlaşmalı boşanma davası ancak Aile Mahkemesine müracaat ile açılabilir. Bu nedenle dava açılmadan önce her zaman taraflar anlaşmalı boşanmadan vazgeçmek hakkına sahiptir.

Boşanma davası açılmış ve eşler anlaşmalı boşanma protokolünü Aile Mahkemesine sunmuş olsalar dahi, eşler tarafından imzalanmış protokole yönelik beyanları bizzat aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada bir kez daha sorulacağından, aile mahkemesi hakimine boşanmadan vazgeçildiğini bildirerek anlaşmalı boşanmadan vazgeçmek mümkündür. Bu vazgeçme beyanı mahkemenin her aşamasında açıklanabileceği gibi duruşmalar sonrasında karar verilse dahi söz konusu boşanma kararı kesinleşene kadar boşanmadan vazgeçildiğine ilişkin dilekçe ile de boşanmadan vazgeçilebilir. Yani bir başka ifade ile aile mahkemesince verilen boşanma kararı kesinleşene dek taraflar anlaşmalı boşanmadan vazgeçme hakkına sahiptirler.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek Mümkün Müdür?

Ancak anlaşmalı boşanma kararı verilmiş ve eşler de verilen bu boşanma kararına itirazda bulunmamışlar ve de boşanma kararı kesinleşmiş ise artık bu aşamada anlaşmalı boşanmadan vazgeçmek mümkün değildir. Boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte evlilik birliği yasal olarak sona ermiş ve eşlerde artık boşanmıştır. Bu nedenle bu aşamadan sonra anlaşmalı boşanmadan vazgeçilemez.

İlginizi Çekebilir: Anlaşmalı Boşanma Nedir | Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Yer Almalıdır?