2022 Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

Anayasa Mahkemesi önünde bireysel başvuru,  Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile güvence altına alınan temel haklar ve özgürlüklerden, birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiası ile başvurabilecek bir hak arama yolu olarak tanımlanabilir.

anayasa-mahkemesi

Anayasa Mahkemesi önünde bireysel başvuru,  Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile güvence altına alınan temel haklar ve özgürlüklerden, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” ve Türkiye’nin taraf olduğu ek protokoller kapsamında yer alan herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiası ile başvurabilecek bir hak arama yolu olarak tanımlanabilir.

Bireysel başvuru yapılabilmesi için, söz konusu ihlal edildiği ileri sürülen hak ve özgürlüğün hem Anayasa’da, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ek protokoller kapsamında koruma altına alınmış olması gereklidir.

Anayasa Mahkemesi’ne Yapılacak Bireysel Başvurular ile İlgili Mevzuat

Anayasaya Mahkemesi önünde bireysel başvuru hakkı, ilk olarak 12.09.2010 tarihinde 5982 sayılı kanun uyarınca, Anayasasının 148. ve 149. maddelerinde yapılan değişiklik sonucu hukuk sistemimize girmiştir. Bu bireysel başvurunun nasıl yapılacağı da “6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 45. ile 51. maddeleri” arasında düzenlenmiştir.

anayasa-mahkemesi
Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi’ne Kimler Bireysel Başvuruda Bulunabilir?

Anayasa Mahkemesine, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ülkemizin taraf olduğu ek protokollerde güvence altına alınmış hak ve özgürlükleri ihlal edilen herkes, bireysel başvuruda bulunabilir.

Özel hukuk tüzel kişiliklerinin (vakıf, dernek, şirket gibi) ise ancak tüzel kişiliğin haklarının ihlali durumunda başvuru hakkı bulunmaktadır. Kamu tüzel kişilerinin ise bireysel başvuru hakkı bulunmaz.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilmek için, ihlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının, bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmesi zorunludur.

anayasa-mahkemesi

Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

Anayasa Mahkemesi’ne yönelik bireysel başvuru, 6216 sayılı Kanun ve Anayasa Mahkemesi iç tüzüğünde belirlenen koşullara uygun olarak ve de bireysel başvuru formu kullanılmak suretiyle resmi dilde yapılır.

Bireysel başvuru formu, Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesinde (www.anayasa.gov.tr) bulunmaktadır.

Bireysel Başvuru Formunda yer alan hususlar ise;

anayasa-mahkemesi

Ayrıca başvuru formuna eklenmesi gereken belgeler ise şunlardır;

anayasa-mahkemesi

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Nereye Yapılır?

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular, Anayasa Mahkemesine doğrudan müracaat ederek veya mahkemeler ya da yurt dışı temsilcilikleri vasıtası ile yapılabilir. Bireysel başvuru bizzat başvurucu tarafından veya kanuni temsilcisi ya da avukatı tarafından yapılabilir.

Bireysel başvurular harca tabidir ve başvuru formuna söz konusu harcın ödendiğine ilişkin belgenin eklenmesi de zorunludur. Bu harcı ödeme gücü bulunmadığı durumlarda adli yardımdan yararlanmak için başvuru yapılabilir.

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Süresi Ne Kadardır?

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru, başvuru yollarının tüketildiği tarihten veya başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten başlayarak otuz gün içerisinde gerçekleştirilmesi gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişinin Sahip Olduğu Hak ve Borçlar Nelerdir? 

Anayasa Mahkemesinin 60. Kuruluş Yıl Dönümü 1.Gün

 

Exit mobile version