featured
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alt Çene Kayması Belirtileri Nelerdir? 0552 859 57 67

Alt Çene Kayması Belirtileri Nelerdir? 0552 859 57 67

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alt çene kayması belirtileri özelikle alt çenenin üst çene ile üst çenenin olması gereken normalinden farklı şekilde dizilimini ifade eder. Genellikle doğuştan gelen bir problem olabileceği gibi sonradan gelişen faktörlere göre de oluşabilir. Peki nedir alt çene kayması belirtileri? ve alt çene kayması neden olur? İşte merak edilen soruların cevapları;

Alt Çene Kayması Neden Olur? 

Çene kayması genellikle alt çenenin fazla öne veya arkaya kaymasıyla oluşur. Buna sebep birden fazla faktör olabilir. Bu faktörler ise;

    • Çene kemiklerinde gelişim sorunları: çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çene kemiklerinin gelişiminde yaşanan aksaklıklar alt çenenin sola kayması veya alt çenenin sağa kayması gibi sorunlara yol açabilir. 
    • Yaralanmalar sonucu alt çene kayması: kaza veya travmatik olaylar sonucu çene kemiklerinde meydana gelen kırık veya yer değiştirmeler çene kaymalarına neden olabilir.
  • Dişlerin anormal pozisyonda dizilmesi: diş yapısının düzensiz bir şekilde dizilmiş olması alt çene kayması belirtileri ortaya çıkarabilir.
  • Olumsuz diş alışkanlıkları: genelde bebeklikten gelen alışkanlıklardır. Emzik emme, parmak emme gibi diş yapısını bozan durumlar alt çene kayması belirtileri ortaya çıkarabilir ve kaymaya sebebiyet verebilir. 
  • Genetik faktörlerin etkisi: ailede bulunan çene kayması ile ilgili hastalıklar, genetik faktörler kişinin diş kayması gibi sorunlar yaşamasında önemli faktördür. 

alt-cene-kaymasi-belirtileri-nelerdir

Alt Çene Kayması Belirtileri 

Diş kayması belirtileri ve alt çene kayması belirtileri genelde birbirine çok yakın belirtilerdir. Bu belirtiler çene kaymasının şiddet ve boyutuna göre değişiklik gösterir. Genel olarak belirtilerine bakılacak olursa şunlar söylenebilir;

                                                              Alt Çene Kayması Belirtileri 
Yüz profilinde meydana gelen değişiklikler Alt çene kayması belirtileri arasında en belirgin özelliklerden birisidir. Alt çene direkt yüze bakıldığında çok fazla önde veya çok fazla arkada olabilir. Yüz hatlarındaki simetrinin kaybolmasının en önemli nedenlerindendir. 
Çiğneme Problemleri Çene kayması sonuçlarından biri de çiğneme eyleminde meydana gelen sorunlardır. Dişlerin doğru bir şekilde kapanmaması çiğneme eylemini olumsuz etkiler. 
Ağız kapanmada yaşanan sorunlar  Alt çene kayması belirtileri arasında en belirginlerden biri de ağız kapanmada yaşanan sorunlardır. Alt ve üst çenede yaşanan uyumsuzluk nedeniyle ağız olması gerektiği gibi kapanmaz. Bunun sonucunda konuşma ve yutma sırasında bazı sorunlar yaşanır. 
Şiddetli Baş ağrıları Çene kayması sorunu çoğu zaman baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Özellikle çene ve baş bölgesinde bulunan kasların gerginliği bu ağrılara sebep olur. Aynı zamanda bu durumun yarattığı streste beraberinde baş ağrılarını getirebilir. 
Rahatsızlık hissi ve ağrılar  Çene bölgesinde bulunan şekil bozuklukları ve kayma sorunları çiğneme sonrası nazı şiddetli ağrılara sebep olabilir. 
Sesli Solunum Problemleri Yaşanması Alt çene kayması belirtileri arasında söylenebilecek bir diğer sorun ise solunumun olması gerekenden daha sesli alınmasıdır. Aynı zamanda horlama ve uyku apnesi gibi sorunları da beraberinde getirebilir. 
Diş problemleri yaşanabilir Çene kayması belirtileri genellikle dişler arasında bir uyumsuzluğa sebep olur. Bu sebeple dişlerde çürüme gibi problemlerin görülme olasılığı artar.

Bu belirtileri gören kişilerin mutlaka bir çene cerrahisi uzmanına gitmesi ve genel bir değerlendirme istemesi gerekir. Uzman hekim genellikle çene kayması röntgen ve bazı görüntüleme yöntemleri ile teşhis koyar. Size uygun çene kayması tedavisi sürecine başlanır. 

alt-cene-kaymasi-belirtileri-nelerdir

Alt Çene Kayması Belirtileri Tedavisiz İyileşir mi? 

Çene kayması sorunu genellikle kendinden geçecek bir sorun değildir. Bazı durumlarda alt çene kayması egzersizleri ile sorunlar indirgenebilir fakat tamamen geçmesi için mutlaka bir uzman hekimden yardım alınması gerekir. 

Uzman hekimler genellikle çene kayması problemlerinde kaymanın şiddeti, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve diğer faktörleri göz önüne alarak tedavi seçenekleri belirler. Bu tedavi planları genellikle çene ameliyatı, ortodontik cihazlar veya teller olabilir. Eğer ilk aşamada meydana gelen alt çene kayması belirtileri tedavi edilmezse ilerde daha büyük sorunlara yol açabilir. 

Alt Çene Kayması Belirtileri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çene kayması neden olur ? Çene kayması tedavisi yapılmazsa ne olur? Öncelikle çene beslenme için oldukça önemlidir. Doğuştan olan ya da daha sonradan travmatik sonuçlarla gelişen çene problemleri şiddeti arttıkça kişi beslenmede sorun yaşar. Küçük yaşlarda yaşanan bu beslenme sorunu ise beraberinde gelişim geriliğini getirebilir. Bu da kişinin hayatını doğrudan etkileyen bir problemdir. 

Çene kayması sorunu fonksiyonel olarak hayatı etkilediği gibi psikolojik olarak da birçok etkiye sahiptir. Özellikle estetik olarak kötü bir görünüm kişinin sosyal hayatını ve psikolojisini de etkileyecektir. 

Alt Çene Kayması Belirtileri Hakkında Merak Edilen Sorular

Alt çene kayması belirtileri yaşayan kişiler birçok soru ile karşı karşıya kalırlar. Tedavi sürecinde psikolojik olarak rahat hissedebilmek için bu soruların yanıtlarını bilmek sizi rahatlatacaktır. 

1 – Çene Kayması Egzersizle Düzelir mi?

Çene kayması sorunlarında düzenli çene egzersizleri sorunları azaltacak ve ağrıları rahatlatacaktır. Fakat kalıcı ve kesin çözüm için mutlaka tedavi edilmelidir. 

2 – Çene Kayması Kendiliğinden Geçer mi?

Çene kayması eğer doğuştan değil bir travma ve kaza sonucu oluşmuşsa kayma bozukluğuna bağlı olarak zamanla düzelebilir. Ama kayma ve bozukluk fazlaysa bu mutlaka çene cerrahisi tedavisi gerektirir. 

3 – Çene Ameliyatı Fiyatları Nelerdir?

Çene ameliyatı fiyatları birden fazla faktöre göre değişiklik gösterir. Uygulanacak cerrahi işlem, çene kaymasının boyutu, kişinin genel sağlık durumu gibi durumlar fiyat belirlemede etkili olur. En doğru fiyat bilgisi için uzman hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir. 

4 – Çene Çıktığını Nasıl Anlarız?

Çene çıkıklığı tek taraflı ya da çift taraflı olabilir. Ağız kapandığı halde çene ekleminde ağrı hissedilir. Salya akması, konuşma güçlüğü gibi sorunlarla kendini belli edebilir. Ani bir hareket sırasında bir ağrı hissedilir ve genellikle bu ağrı sonradan da devam eder. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!