Penisilin’i Bulan Alexander Fleming Kimdir | Nobel Ödüllü Büyük Bilim İnsanı ve Dünya Tarihini Değiştiren Buluşu Penisilin…

Penisilin’i bulan bilim insanı Alexander Fleming kimdir? Penisilin nasıl bulundu? Alexander Fleming’in aldığı ödüller nelerdir?

Penisilin’i bulan bilim insanı

İskoçya’ya bağlı Lochfield – Ayrshire’da 6 Ağustos 1881 yılında dünyaya gelen ünlü bakteri bilimci Sir Alexander Fleming, yaptığı bir buluş ile insanlık tarihine adeta imza atmıştır. Antibiyotikler arasında çok önemli bir yere sahip olan ve “Penicillium notatum” adlı küfte keşfedilen Penisilin, milyonlarca insanın hayatının kurtarılmasını sağlamıştır.

İşte, bilim tarihine adını altın harflerle yazdıran ve penisilini keşfi sayesinde antibiyotik çağını açan Alexander Fleming ve büyük buluşu Penisilin…

Alexander Fleming Eğitim Hayatı ve Akademik Kariyeri

6 Ağustos 1881 yılında dünyaya gelen Fleming, İmperial College London’dan sonra eğitimine Westminster Üniversitesi St Mary Hastanesi Tıp Fakültesinde devam etmiştir. 1906 yılında bu üniversiteden tıp lisans diploması ile mezun olan Fleming, 1908 yılında “Akut Bakteri Enfeksiyonlarını” konu alan tezi sayesinde, üstün başarı belgesi ile yüksek lisans derecesini de aynı okuldan almıştır.

Gösterdiği başarılı eğitimi neticesinde Fleming, St Mary Hastanesi Tıp Fakültesi bünyesinde Aşı Bölümünde Bakteriyoloji profesörü olarak görev yapan Edward Wright’ın asistanlığına getirilmiştir.

Antiseptikler üzerinde yoğun çalışmalar yapan Fleming, aynı üniversitede 1928 yılında profesör unvanını almış ve 1946 yılında da Aşı Bölümünün yöneticiliğini Edward Wright’tan devralmıştır. Alexander Fleming, bu görevini ise ölümünden iki ay öncesine kadar aralıksız devam ettirmiştir.

Alexander Fleming Kimdir

Fleming, 1927 yılından başlayarak, penicillium cinsi bir küfün özellikleri üzerine incelemeler yapmış ve aynı yıl içerisinde penicillium üzerinde yaptığı bakteriyolojik tetkiklerini bitirmiştir.

Ancak maddi imkanı bulunmadığından 1939 yılına kadar beklemiş ve Howard Florey ile Ernst Boris Chain adlı bilim insanlarının yardımı ile birlikte penisilinin formolojik ve de klinik çalışmalarını Oxford Üniversitesi bünyesinde tamamlamıştır. Bu klinik çalışmalar neticesinde penisilinin üretimi de ilk olarak Amerika’da başlamıştır.

Alexander Fleming’in Penisilini Keşfi

Alexander Fleming,  laboratuvar çalışmalarını oldukça dağınık bir şekilde yürütürdü. 1927 yılında bu dağınıklığı kendisine büyük bir keşfin yolunu açmıştır.

Fleming, laboratuvarında dağılmış deneysel çalışmalarını bir araya toplayıp düzenlerken Staphylococcus aureus bakterisince sarılmış kaplarda yetiştirilen ilginç bir mantar kolonisini gözlemlemiş ve bu mantarların, zararlı bakterileri yıktığını tespit etmiştir. Bu önemli tespiti üzerine yoğunlaşan Fleming, 1929 yılında “Penisilin” adını verdiği bu tarihi keşfini tanıttığı bir makale yayınlamıştır.

Daha sonra Howard Florey ve Ernst Boris Chain ile birlikte çalışan Fleming, penisilininin geliştirilmesini ve etkili bir hale getirilmesini, bu bilim insanları ile birlikte sağlamıştır.  

Alexander Fleming Kimdir

Alexander Fleming ve Kazandığı Ödüller

Alexander Fleming, 1943 yılında Londra’da bulunan prestijli Royal Society üyeliğine seçilmiş, başarıları çalışmaları ve Penisilini keşfi nedeniyle 1944 yılında da İngiltere’de şövalyelik ve Sir ünvanını almıştır.

Yine Fleming, Howard Florey ve Ernst Boris Chain ile birlikte 1945 yılı “Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülüne” layık görülmüşlerdir.

Alexander Fleming, Michael H. Hart tarafından kaleme alınan “List of the Most İnfluential Figures in History (Tarihte En Etkili 100 Kişi)” isimli eserde de yer almayı başarmıştır.

Alexander Fleming Kimdir

Alexander Fleming Ölümü

Alexander Fleming, 11 Mart 1955 yılında İngiltere – Londra’da 73 yaşındayken geçirdiği kalp krizi neticesi hayatını kaybetmiştir.

Penisilin keşfi ile modern tıpta antibiyotiklerin çağını başlatan Fleming, bu tarihi buluşu ile dünya üzerinde milyonlarca insanın yaşamının kurtarılmasını sağlamış ve ismini tarihin unutulmaz ve en etkili bilim insanları arasına yazdırmayı başarmıştır.