Akut Stres Bozukluğu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir?

Akut stres bozukluğu , travma kaynaklı bir olayın sonucunda kişi üzerinde meydana gelen anksiyete ya da diğer türlü psikolojik anormallikler olarak ifade edilebilir. Bu durum, kişinin kendini ölüm tehlikesi altında hissetmesi ile meydana gelmektedir ve yaklaşık olarak üç hafta içinde geçebilmektedir. Bu bozukluğa benzer olarak, Travma Sonrası Stres Bozukluğu adı verilen bir rahatsızlık da bununla beraber […]

Akut stres bozukluğu , travma kaynaklı bir olayın sonucunda kişi üzerinde meydana gelen anksiyete ya da diğer türlü psikolojik anormallikler olarak ifade edilebilir. Bu durum, kişinin kendini ölüm tehlikesi altında hissetmesi ile meydana gelmektedir ve yaklaşık olarak üç hafta içinde geçebilmektedir.

Bu bozukluğa benzer olarak, Travma Sonrası Stres Bozukluğu adı verilen bir rahatsızlık da bununla beraber meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlık ise yine travma kaynaklı olmaktadır. Bu durumda ise kötü bir olay yaşamış olan kişi, kendisine o olayı tekrar hatırlatan her şeye karşı çok büyük bir öfke ve hassasiyet duymaktadır.

Akut Stres Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Akut stres bozukluğu nedenleri, genellikle fiziksel açıdan meydana gelen, psikolojik etkilenmeler yaşanmasına da sebep olmuş olan travmalardır. Dolayısıyla hastalar, almış oldukları fiziksel bir yara ya da kayıp ile beraber, psikolojik açıdan da bazı bozulmalar yaşamaktadırlar…

1 – Aşırı Stres Kaynaklı Akut Stres Bozukluğu

Belli bir süre boyunca yaşanmış olan aşırı stres, bu sağlık sorunun meydana gelmesine sebep olan en önemli etkenlerdendir. Özellikle kişinin korku, şaşkınlık ve stresi bir arada yaşaması, hastalığın kolay bir şekilde meydana gelmesine sebep olmaktadır.

2 – Çevresel Etkenler

Yaşanan bir travmanın, bulunulan çevredeki insanlar tarafından ne şekilde görülecek olduğu da bu konuda oldukça önemlidir. Yaşanan coğrafyanın etik ve ahlak değerleri, dini inançları ve toleransları, başlı başına bir etken haline gelebilmektedir. Bundan dolayı bu hastalık, genel olarak baskıcı aile yapısının hakim olduğu coğrafyalarda çok daha sık görülebilmektedir.

3 – Travma Seviyesi

Yaşanmış olan bir travma ile alakalı olan hastalığın, bu travmada karşılaşılan karşı şiddetin seviyesi ile de doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Örneğin, fazla tepki gösterilmemesi gereken bir durum karşısında çok yoğun bir şekilde öfkelenerek kişiyi korkutmak ya da tehdit etmek çok büyük bir hastalık etkeni haline gelebilmektedir.

Bundan dolayı her travmanın bu psikolojik soruna sebep olacağı söylenememektedir. Çünkü yüksek seviyede korku, endişe ya da bunlara benzer duyguların yaşandığı travmalar, bu hastalığın meydana gelebilmesi için en uygun zemini hazırlamaktadır.

Akut Stres Bozukluğu Tanı Kriterleri ve Sonuçları Nelerdir?

Akut stres bozukluğu sonuçları , psikolojik açıdan meydana gelen diğer pek çok sorunda görülebilen sonuçlar ile benzerlik göstermektedir. Herhangi bir travmadan etkilenmiş olan kişi, bu travma ile alakalı olarak çeşitli görüntüler görmeye ve sesler duymaya başlar.

Ayrıca pek sık meydana gelmese de, halüsinasyonlar bile görebilir. Uyuma, beslenme ya da diğer insanlar ile iletişim kurabilme konularında büyük sıkıntılar yaşanır. Uyuşukluk, bitkinlik, uyku hali, dalgınlık ve bunlara benzer diğer sonuçlar da sıklıkla görülebilmekte olan sonuçlardandır. Bu sonuçlar genel olarak uyum bozuklukları ile ilişkili olmaktadır.

Uyum Bozukluğu Nedir ?

Uyum bozukluğu nedir? (Stresli yaşam olayları ile baş etmek)

Uyum bozukluğu , tamamen stresten dolayı meydana gelebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Genellikle bir stres durumundan iki ya da üç ay sonra gelişmeye başlayan ve her geçen gün artan bu sorunlar, günlük hayat içinde önemli problemler yaşanabilmesine sebep olmaktadır.

Alışılmış olan bir yerden uzaklaşma, sevilen bir kişi ile küsme ya da tamamen ayrılma ya da sürekli olarak kullanılmış olan özel bir eşyayı kaybetme gibi durumlarda meydana gelen bu bozukluk, yeni öğrenilen ya da karşılaşılan durumlar karşısında isteksiz olmak şeklinde ifade edilebilmektedir. Ayrıca bu problemin görüldüğü kişilerde uyuşturucu ya da alkol bağımlısı olabilme oranı da oldukça yüksek olmaktadır.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Yaygın anksiyete bozukluğu , pek çok yönüyle akut stres bozukluğu problemine benzemektedir. Bu problemi yaşayanlar, içinde oldukları durum ile pek de ilişkili olmayan konuları düşünerek bu konularda stres yaşarlar. Genellikle altı ay boyunca sürekli bir şekilde süren bu problemin yaşam boyunca görülme ihtimali oldukça düşüktür. Fakat görüldüğü kişilerde sürekli bir stres hali meydana gelmektedir. Bu psikolojik sorun, genel olarak çocukluk ya da ergenlik döneminde ortaya çıkarak zaman ile beraber gelişim göstermektedir.

Yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, ani sesler karşısında kolayca korkan, her şeyden uzak duran, uyku ya da beslenme konusunda oldukça ciddi sorunlar yaşamakta olan kişilerdir. Ayrıca bu psikolojik etkiler haricinde, kas ağrıları, baş ağrıları ya da vücudun daha farklı yerlerinde meydana gelen bazı ağrılar da hasta kişiyi oldukça rahatsız etmekte olan etkilerden bazılarıdır. Fakat bu problem, düzenli terapiler ile ya da gerekmesi halinde ilaç tedavileri ile kolay bir şekilde giderilebilen bir problemdir. Fakat tedavi gerektirdiği için, bu yönüyle akut stres bozukluğu probleminden ayrılmaktadır.

Kadınlarda Stres Kilo Aldırır mı ?

Stres Kilo Aldırır Mı ?

Stresin kilo alma ya da verme üzerindeki etkisi, doğrudan olarak beslenme konusundaki etkileri ile ilişkilidir. Çeşitli stres problemleri, özellikle daha duygusal olan kadınları çok daha fazla etkileyebilmektedir.

Bundan dolayı ise kadınların buna benzer herhangi bir stres durumunda kilo alabilmesi mümkün olsa bile pek sık rastlanabilen bir durum değildir. Fakat stresin her metabolizmayı farklı şekilde etkilediği de bilinmektedir. Dolayısıyla kadınların stres durumunda kilo alıp alamayacağı, yaşanan travma ve metabolizma ile doğrudan bir ilişki içerisindedir.   

Exit mobile version