Endüstrileşme ve nüfus artışıyla birlikte şehirlerimizde önemli çevre sorunlarından biri haline gelen gürültünün minimize edilmesine yönelik kapsamlı önlemler alma gerekliliği ortaya çıkmış ve bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile akustik proje kavramını hayatımıza sokmuştur.
Mimari akustik proje; bir binanın mevcut akustik performansında iyileştirilmesi gereken noktaları belirleyen, tespit edilen iyileştirmeleri yapan ve gelişen bina akustik değerlerini belgelendiren bir süreç olarak tanımlanabilir. Bakanlık, yasal mevzuatlar ile her bina için sınır akustik performans değerleri belirlemiş ve bu değerlerin yakalanması adına tüm sorumluluğu yapı sahibine vermiştir.
Hangi Yapılar Akustik Proje Almalı ?
Akustik proje bazı yapılar için zorunluluk haline getirilmiş ve bu yapılar ilgili yönetmelikte ilan edilmiştir. 31 Mayıs 2019 tarihi akustik proje için bir dönüm noktasıdır. Bu tarihten sonra ilk kez yapı ruhsatı başvurusunda bulunulan binalar için akustik proje zorunluluğu getirilmiş ve bu yapılara ek olarak;
Bir bodrum katı ve çatı arası hariç kat sayısı 7’den fazla konut binalarYapının Toplam inşaat alanı, 2000 m2 yi geçen 2’den fazla konut dışı binalarTiyatro, konferans, konser ve dinleme salonları gibi özel akustik tasarım yapılması gereken binalarA veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar
kapsamındaki binaların da yasal olarak akustik proje temin etmesi gerekir.
Akustik Projede Fiyatlandırma
Akustik proje, doğrudan binanın mimarisi ve çevresel gürültü faktörleri ile ilgilenen bir süreç olduğundan dolayı fiyatlandırmada birçok değişkenin bulunması standart ifadeler kullanılmasını mümkün kılmaz. Akustik proje fiyatları noktasında en doğru bilgi için Uzman Akustik’in akustik uzmanı sertifikasına sahip deneyimli insan kaynaklanır ile hemen iletişime geçebilirsiniz !
Akustik Proje Düzenleme Yetkisine Kimler Sahiptir ?
Mimari akustik proje sürecini yürütebilecek meslek grupları mimarlar ve mühendisler (inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi, fizik mühendisi, elektrik ve elektronik mühendisi, optik/akustik mühendisi) olarak belirlenmekle birlikte bu mesleğe mensup bireylere akustik uzmanlığı şartı getirilmiştir. Dolayısıyla bir mimar ya da mühendisin akustik proje hazırlayabilmesi için Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında teorik eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak sertifika sahibi olması gerekir.