Aile İçi İletişim Çocukları Nasıl Etkiliyor ? Ebeveynler Arasındaki Sevgi ve Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Etkileri…

Aile içerisinde önemli bir yeri olan ebeveynler arasındaki sevgi bağı, aile içi iletişim için temel yapı taşlarından bir tanesidir. Anne baba arasındaki her türlü bağ, çocuk psikolojisi üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle ilk okul çağından önce,ki dönemi kapsayan 0-6 yaş arası, ailelerin çocuk üzerinde tamamen etkili olduğu bir dönemdir. Bu etkileme olumlu olabildiği gibi olumsuz da olabilmektedir. […]

Aile içerisinde önemli bir yeri olan ebeveynler arasındaki sevgi bağı, aile içi iletişim için temel yapı taşlarından bir tanesidir. Anne baba arasındaki her türlü bağ, çocuk psikolojisi üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle ilk okul çağından önce,ki dönemi kapsayan 0-6 yaş arası, ailelerin çocuk üzerinde tamamen etkili olduğu bir dönemdir. Bu etkileme olumlu olabildiği gibi olumsuz da olabilmektedir. Tam bu noktada anne baba tutumları devreye girmektedir.

Aileler çocuk üzerinde hem bedensel hem ruhsal yönden olumlu etki bırakmak istiyorsa, kendi aralarındaki problemleri çocuğa yansıtmamalı ve evde huzurlu bir atmosfer oluşturmalıdır. Yapılan araştırmalar bize şunu gösteriyor ki, evinde huzursuz bir ortam ve tartışmaların yaşandığı bir aile ikliminde yetişen çocukların, ilerleyen yaşlarda uyumsuz, saldırgan veya içine kapanık bireyler olarak hayatlarını sürdürmektedir.

Aile İçi İletişim ve Çocuk Psikolojisi

Aile içi iletişimin temel yapı taşı, ebeveynler arasındaki sevgi bağıdır. Bu nedenle çocuk psikolojisi üzerinde ailedeki sevgi bağı ve iletişim dilinin etkisi oldukça fazladır. Aileler her ne kadar çocukları doğduktan sonra kendi aralarındaki sevgiyi çocuk üzerine yoğunlaştırıp, eşler arasındaki ilgiyi geri plana itme eğiliminde olsalar da, bu durumun kısmen yanlış bir şey olduğu uzmanlarca açıklanmıştır.

ABD (Michigan Üniversitesi) ve Kanada’da (Mc Gill Üniversitesi) iki ayrı üniversitenin ortak yaptığı bir çalışmada, ebeveynler arasındaki sevgi bağını gören çocukların, eğitim hayatlarının daha fazla sürdüğü ve evlilik için daha ileri yaşları tercih ettikleri sonucu elde edilmiştir. Nepal’de yaşayan aileler üzerinde yapılan bu çalışmanın yazarlarından William Axin, anne baba tutumları ve anne baba arasındaki duygusal bağın, çocukların geleceklerini önemli derecede şekillendirici etkisinin olduğunu dile getirmektedir.

Ebeveynler Arasındaki Sevgi ve Çocuk

Uzmanlar ebeveynler arasındaki sevgi bağının çocuk üzerinde oldukça etkisi olduğunu belirtmektedir. Dolayısıyla anne baba tutumları da Çocuk üzerinde etkili olan bir diğer faktör olmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalar anne ve babanın, sevgilerini çocuğa yönlendirmesine rağmen, çocuğun anne ve baba arasındaki sevgiye şahit olmadığı için, anne ve baba ile bağının düşük olduğu görülmüştür.

ABD (Michigan Üniversitesi) ve Kanada’da (Mc Gill Üniversitesi) iki ayrı üniversitenin Nepal’de ortak olarak yürüttüğü bir çalışma, anne baba sevgisini gören çocukların hayatlarında büyük değişiklikler olduğu gözlemlenmiştir. 1995 yılında başlatılan bu çalışmada, ailelerin yaşamları temel alınıp anketler buna göre hazırlanmıştır.

Yaklaşık 150 mahalleye ait bilgilerin toplandığı bu çalışmada evli çiftlere hem birlikte hem de ayrı bir şekilde sorular yöneltildi. Eşlerin birbirlerini ne kadar sevdikleri gibi sorular soruldu ve 4 aşamalı cevaplar alındı. Bu cevapların ardından 12 yıl boyunca bu ailelerin çocukları izlendi ve veriler kaydedildi.

Kaydedilen veriler ışığında, eşlerin birbirlerini ne kadar sevdikleri sorusuna olumlu cevap veren çiftlerin çocuklarının, eğitim hayatlarının daha uzun sürdüğü ve ileri yaşlarda evlendikleri gözlemlendi.

Çocuk Üzerinde Anne Baba Tutumları ve Bunların Çocuğa Etkisi

Ebeveynler arasındaki sevgi bağı, doğrudan doğruya çocuklar üzerindeki anne baba tutumlarını etkilemektedir. Özellikle aile içi iletişimin eksik olduğu, huzurlu ve sevginin olmadığı bir ortamda büyümeyen çocuklar, ileri yaşlarda bu ortamın izlerini üzerlerinde taşımaktadır.

Ailenin bir duygu yuvası, duyguların besleme yuvası olduğundan dolayı, anne baba tutumlarına göre çocukta çeşitli duygular meydana gelmektedir. Ayrıca duygular beslenilen bir kurum olan aile de temel yapı taşı sevgidir. Bu sevgi çocuklara gösterilip tattırıldığı takdirde çocuk üzerinde ileriye dönük olumlu etkiler meydana getirecektir.

Ebeveynler Arasındaki Sevgi Çocuk Üzerinde Nasıl Bir Etkisi Vardır ?

Ebeveynler arasındaki sevgi bağının çocuk üzerinde nasıl bir etkisi olduğu konusunda pek çok araştırma yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi de ABD (Michigan Üniversitesi) ve Kanada’da (Mc Gill Üniversitesi) iki ayrı üniversitenin Nepal’de 150 kadar mahallede, orada yaşayan aileler üzerinde yapılan çalışmadır. Bu çalışmada aile içi ilişki ve bu ilişkilerin çocukların ilerleyen yaşamlarında ne kadar önemli bir etkiye sahip olduğuna dair veriler elde edilmiştir.

Çalışmalar bitirilip veriler kaydedildikten sonra, eşleri ile sevgi bağı olumlu ve iyi olan ailelerin çocuklarının, ilerleyen yaşlarda da hayatlarında olumlu bir takım gelişmeler olduğu saptanmıştır. Bu adımdan sonra araştırmacılar, ebeveynler arasındaki sevginin, çocukları neden bu şekilde etkilediğini merak edip, araştırmaya koyulmuşlardır.

Araştırma neticesinde şöyle bir sonuca varılmıştır; ebeveynler arasındaki sevgi bağı var ise, ebeveynler çocuğa daha çok yatırım yapıyor ve bunun sonucunda da eğitim hayatları daha uzun sürüyor. Bununla beraber evde ilişkilerin pozitif olduğu huzurlu bir ortam olduğu için, çocuklar aileden uzaklaşıp yeni bir düzen kurma girişiminde bulunmak istemiyorlar. Anne babalar arasındaki sevgiye bizzat tanıklık ettikleri içinde evlilik yapmak için acele etmiyorlar, daha seçici davranarak doğru kişiyi buluncaya kadar evlenmiyorlar.

Araştırma üzerinde etkili olan pek çok faktör bulunsa da, hiç bir faktör sevgi kadar ağır basamaz. Söz gelimi anne babaların görücü usulü evlenip evlenmemeleri, çocukların ergenlik süreçleri ve ailelerin sosyal statüsü gibi faktörler de araştırma sonucu üzerinde aşırı bir etkiye sahip değil. Bu da bir ebeveyn ve çocuk arasındaki sevgi bağının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Exit mobile version