Aile hukukunda ekonomik şiddet nedir? Şiddet denildiği zaman akla genellikle fiziksel olarak uygulanan şiddet ile psikolojik şiddet gelse de, aile hukuku kapsamında ekonomik şiddet de bir diğer şiddet türü olarak ortaya çıkıyor. Peki, ekonomik şiddet nedir? Aile hukukunda ekonomik şiddet boşanma nedeni olabilir mi? İşte, tüm merak edilen yönleri ile toplumun kanayan yarası ekonomik şiddet…
Aile Hukukunda Ekonomik Şiddet Nedir?
Öncelikle aile hukukunda ekonomik şiddet nedir kısaca açıklayalım. Bir kişinin (evlilik birliği içerisinde genellikle kocanın) ekonomik olarak sahip olduğu kaynaklarını ve de parasını, diğer eş ya da aile bireyleri üzerinde baskı, tehdit ya da kontrol amaçlı kullanması ekonomik şiddet olarak tanımlanabilir.
Bir kişi, uygun mali kaynaklara sahip olmasına karşın, evin masraflarını karşılamaktan kaçınıyorsa veya aile bireylerine para vermiyor veyahut çok az para veriyorsa ya da eşinin ya da aile üyelerinin kişisel ihtiyaçlarını veya masraflarını karşılamıyorsa bunlar birer ekonomik şiddet örneğidir.
Yine bir kişinin, ailenin gelir ve giderleri konusunda diğer eşe bilgi vermemesi, onu sürece katmayarak tek başına karar vermesi veya eşine ait mal ya da gelirlere el koyması, eşin ya da diğer aile üyelerinin harcamalarını aşırı derecede kısıtlaması, diğer eşin ya da aile bireylerinin çalışmasına engel olması veyahut onları zorla çalıştırması da ekonomik şiddet kapsamında kalır.
Bu şekilde örneklerini verdiğimiz aile hukukunda ekonomik şiddet eşler ve aile arasında olabileceği gibi akrabalık ilişkileri çerçevesinde de yaşanabilir. Örneğin bir kadının, mirastan yoksun bırakılması ya da pay talep etmemesi için zorlanması, ailenin sahip olduğu mülklerin yalnızca erkekler üzerinde bulunması gibi durumlarda birer ekonomik şiddet göstergesi niteliğine sahiptir.
Ekonomik Şiddete Dayalı Boşanma Mümkün mü? Boşanmada Ekonomik Şiddet Nedir?
Aile hukukunda ekonomik şiddet boşanma sebebi mi? Hukuk sistemimizde boşanma nedenleri, Türk Medeni Kanunu kapsamında özel boşanma nedenleri ve genel boşanma sebebi olmak üzere belirlenmiştir. Bu kapsamda ekonomik şiddet uygulanması, ayrıca özel bir boşanma nedeni olarak yasal mevzuat içerisinde düzenlenmemiş ise de, uygulanan ekonomik şiddet artık evlilik birliğinin sürmesini çekilmez hale getirmiş ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olmuşsa, genel boşanma nedeni kapsamında değerlendirilir.
Yargıtay uygulama ve kararları da ekonomik şiddetin, genel bir boşanma nedeni olabileceği, ekonomik şiddet uygulayan eşin kusurlu olarak boşanmaya neden olduğu ve ekonomik şiddet mağduru olan eşin de bu nedenle maddi ve manevi tazminat talep hakkı bulunduğu yönündedir.
Yani bir başka ifade ile aile hukukunda ekonomik şiddet yaşama, artık devam eden evlilik birliğine katlanmayı olanaksız hale getirmiş ise, ekonomik şiddet mağduru olan eş, bu nedene dayalı olarak boşanma davası açabilir ve yine ekonomik şiddet uygulayan diğer eşten maddi ve manevi tazminat isteminde bulunabilir.
Genel boşanma davası nedenleri neler merak ediyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Aile Hukukunda Ekonomik Şiddet | Ekonomik Şiddetin Cezası Ne?
Aile hukukunda ekonomik şiddet birçok toplumsal yaşantıda görülebilir. Bu kapsamdan olarak; aynı işi yapmasına karşın bir kadına, emsali olan erkeğe oranla çok daha düşük ücret verilmesi gibi davranışlarda ekonomik şiddet kavramı içerisinde değerlendirilebilir.
Son olarak belirtelim ki, Aile hukukunda ekonomik şiddet gerek toplumsal yaşam içinde gerekse de aile içerisinde gerçekleşsin, mağdur olan kişinin ve çocuklarının beslenme, barınma, bakım, sağlık, eğitim gibi temel haklarının engellenmesine, ekonomik şiddete maruz kalan kişilerin psikolojik ve bedensel olarak önemli derecede yıpranmasına neden olabilen son derece tehlikeli bir şiddet türüdür.
Bu nedenle ülkemizin kanayan yaralarından biri olan ekonomik şiddet konusunda bireyler olarak bilinçlenmeli ve sahip olunan yasal haklar çerçevesinde hareket edilmelidir.