Aile hekimliği uygulaması 2010 yılından beri tüm illerde istisnasız olarak uygulanıyor. Her ailenin bağlı bulunduğu bir aile hekimi bulunuyor. Aile hekimi, sağlık hizmetleri ilk basamağı olarak sisteminde kayıtlı kişilere tedavi, kontrol, tahlil ve yönlendirme hizmetini veriyor. Aile hekimliği ilk uygulanmaya başladığı dönemde, aile hekiminizi seçme gibi bir imkânınız yoktu. Fakat şimdi istediğiniz doktoru aile hekimi olarak seçebiliyorsunuz.
Aile Hekimi Tahlil Sorgulama
Aile sağlığı merkezleri birinci basamak sağlık kuruluşları oldukları için hastaneye gitmeden bazı tahlilleri burada yaptırabiliyorsunuz. Sağlık Merkezinin tıbbi donanımına bağlı olarak tahlil sayısı ve çeşitliliği değişebiliyor. Testlerin tamamını İstanbul, Ankara gibi tam teşekkülü tıbbi donanıma sahip büyük şehirlerin sağlık merkezlerinde yaptırabiliyorsunuz. Genel sağlık merkezlerinde yaptırabileceğiniz tahliller şunlardır;
1- Evlilik için kan tahlilleri
2- Kan şekeri ölçümü
3- Kolesterol ve yağ ölçümü testleri
4- Kansızlık demir eksikliği için tahliller
5- Kan elektrolitleri
6- Hamilelik testi
7- Guatr testleri
8- Karaciğer, safra, böbrek fonksiyon testleri
9- B12, D vitamini gibi vitamin eksikliği testleri
0- Prostat tahlilleri
11- Folat (folik asit) testi
12- Kan Grubu tahlili
Sağlık merkezinin donanımına bağlı olarak; LDL/HDL koletsterol, Trigliserid, Glukoz, Ürik Asit, Albümin, Anti HCV/HIV tahlillerini de yaptırabiliyorsunuz. Aile hekimi şikâyetinize bağlı olarak, gerekli tahlil/ test isteminde bulunuyor. Birimdeki kan alma bölümünde kanınız alınarak, ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan kanınız Devlet Hastanesi laboratuvarına gönderiliyor.
Sağlık merkezine gitmeden de aile hekimi tahlil sonucu öğrenme yapabilirsiniz. Tahlil sonucunuzu internetin olduğu her yerde öğrenebilirsiniz. Bulunduğunuz yerleşim yerine bağlı olarak internet sitesi değişkenlik gösteriyor. En kısa yoldan aile hekimi kan sonucu öğrenme veya aile hekimi kan tahlili sonuçlarını öğrenme yapmak istiyorsanız bağlı olduğunuz sağlık merkezi web sitesine girebilirsiniz.
Örneğin; aile hekimi tahlil sonucu öğrenme Ankara sağlık merkezi araması yapmak istiyorsunuz. Bağlı olduğunuz sağlık merkezinin web adresini biliyorsanız, buradan giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Bağlı olduğunuz sağlık merkezinin web adresini bilmiyorsanız www.tahlilsonucları.gen.tr adresine girebilirsiniz. Buradan Ankara ilini seçiyorsunuz. Karşınıza Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün Halk Sağlığı laboratuvarı sayfası geliyor.
TC kimlik numarası, barkod no ve soyadınızla (soyadınızı büyük harflerle yazmayı unutmayın.) giriş yapıyorsunuz. Bu bilgileri doğru girdiğinizde size özel sayfanız karşınıza geliyor. Buradan yaptırdığınız tahlil ve testlerin sonuçlarını görebilirsiniz.
Aile Hekimini Öğrenme
Aile hekimliği her ne kadar on yıllık bir uygulama olsa da bazı vatandaşlar aile hekimlerini karıştırabiliyorlar. Bu durumda sorgulama yaparak aile hekimi öğrenme yapabilirsiniz. Sizin veya çocuğun aile hekimi sorgulama yapmanın farklı yolları bulunuyor.
Birincisi www.turkiye.gov.tr sitesine girerek aile hekimi öğrenme e devlet üzerinden yapılıyor. Arama çubuğuna aile hekimi bilgisi sorgulama yazıyorsunuz. Karşınıza gelen sayfada aile hekimi kaydı çıkıyor. Buradan aile hekimi adı öğrenme yapabiliyorsunuz. Bu sayfadan aile hekimliği birim kodu öğrenme de yapabiliyorsunuz.
Yani bağlı olduğunuz sağlık merkezinin kaç numaralı aile sağlık merkezi olduğunu görebiliyorsunuz. Aile hekiminizin kim olduğunu aile hekimi öğrenme telefon aracılığıyla da öğrenebiliyorsunuz. Hangi operatöre bağlıysanız, o operatöre özel numara hattına SMS atıyorsunuz.
Cep telefonunuza SMS yoluyla aile hekimi bilgisi geliyor. Örneğin aile hekimi sorgulama vodafone operatörüyle yapmak istiyorsunuz. Kısa mesaj olarak “HEKİM” yazıp bir boşluk bırakıyorsunuz daha sonra TC kimlik numaranızı ekliyorsunuz. Bu mesajı 5115’e gönderiyorsunuz. Kısa süre içinde kısa mesajla aile hekiminizin kim olduğu bilgisi geliyor.
Aile Hekimi Sorgulama TC İle
Aile hekiminizi hangi yöntemle öğrenmek isterseniz isteyin, hepsinde de tc ile aile hekimi öğrenme yapmanız gerekiyor. TC numaranız olmadan birçok hizmeti alamayacağınız gibi aile hekim öğrenme de yapamıyorsunuz. E-devlet, e-nabız, Sağlık Bakanlığı telefon hattı, SMS, sağlık merkezi başvurularınızda mutlaka TC kimlik numaranızı belirtmeniz gerekiyor. Örneğin, size en yakın sağlık merkezine gittiniz. Girişteki hasta kayıt sistemine TC numaranızı girerek, aile hekiminizin kim olduğunu öğrenebilirsiniz.
Aile Hekimi Sorgulama Sistemi
Türkiye’deki birçok hizmet e-devlet uygulamasına geçtiği için e-devlet üzerinden t.c ile aile hekimi ögrenme yapabilirsiniz. Arama çubuğuna aile hekimi bilgisi sorgulama yazıyorsunuz. Karşınıza aile hekimi sorgulama sağlık bakanlığı sayfası çıkıyor.
Burada doktorunuz adı-soyadı ve kayıtlı olduğunuz sağlık merkezi gösteriliyor. E-devlet, bütün kamu hizmetlerini kapsadığı için aile hekimi sorgulama sistemi genel olarak e-nabız uygulamasıdır. E-nabız kişisel sağlık sistemidir. Sistemde bütün sağlık hikâyenizi bulabilirsiniz. E-nabızda neler var diye soracak olursanız, kısaca sıralayalım;
– Sağlık geçmişiniz,
– Sağlık ve profil bilgileriniz,
– Reçeteleriniz, raporlarınız, tahlilleriniz, hastalıklarınız, görüntüleriniz,
– Kemik iliği, kan bağışınız, alerjiniz yer alıyor.
İnternet üzerinden e nabız aile hekimi öğrenme yapmak istiyorsanız www.e-nabiz.gov.tr adresine giriyorsunuz. İlk defa girecekseniz, kayıt olup şifre belirliyorsunuz. Sonraki girişlerinizde TC kimlik numaranızla ve belirlediğiniz şifreyle giriş yapıyorsunuz. Sisteme girdiğinizde e nabız aile hekimi öğrenme yapabilirsiniz. İsterseniz sistem üzerinden aile hekiminizi değiştirebilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için aile hekiminizde kaydınızın en az 3 ay olması gerekiyor.
E-devletsiz Aile Hekimi Sorgulama
E-devlete girmeden tc no ile aile hekimi öğrenme yapabilirsiniz. Bunun birkaç yolu bulunuyor.
1- Alo 184 aile hekimi sorgulama hattı arayabilirsiniz. TC kimlik numaranızı söyleyerek, aile hekiminizi öğreniyorsunuz.
2- Bulunduğunuz yerdeki İl Sağlık Müdürlüğü veya Toplum Sağlığı Merkezine gidebilirsiniz. Danışmadan sizi yönlendiriyorlar. İlgili memura TC kimlik numaranızı söylüyorsunuz. Hangi aile hekimine kayıtlı olduğunuzu öğreniyorsunuz.
3- Size en yakın Aile Sağlığı Merkezine gidebilirsiniz. Girişte bulunan “sıramatik” makinesine TC kimlik numaranızı giriyorsunuz. Ekranda hangi aile hekimine kayıtlı olduğunuzu görüyorsunuz. Eğer ekranda herhangi bir kayıt bulamazsanız ya İl Sağlığı Müdürlüğü/Toplum Sağlığı Merkezine gideceksiniz ya da Alo 184’ü arayacaksınız.
4- Cep telefonunuzdan SMS atarak da aile hekiminizi öğrenebilirsiniz. Bağlı olduğunuz operatöre göre aile hekimi öğrenme iletişim numarası değişiklik gösteriyor. Kısa mesaj olarak AH yazıp bir boşluk bırakıyorsunuz. Sonra TC kimlik numaranızı yazıyorsunuz. Türk Telekom için 5151, Vodafone için 5115, Türkcell için 7777’ye gönderiyorsunuz.
Hangi Aile Hekimine Bağlıyım?
Adres değişikliği olmadıkça veya siz talep etmedikçe aile hekiminiz değişmiyor. Adres değişikliğinizde, adrese kayıt sistemi bulunduğunuz mahalledeki aile sağlık merkezine otomatik olarak kaydediyor. Hangi aile hekimine bağlı olduğunuzu öğrenmek isterseniz, size en yakın aile sağlığı merkezine gidip öğrenebilirsiniz.
Aile Hekimi Sistemi
Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemi getirerek, hastanelerin iş yükünü azaltmayı hedefliyor. Aile hekimliği yani aile sağlık merkezi birinci basamak sağlık hizmeti sunan yer olarak ayrı bir önemi bulunuyor. Doktorların bağlı bulundukları bölgedeki sağlık olaylarını iyi tanımayı sağlıyor. Vatandaşlar da hastaneye gitmeden ilaç yazdırma, ön muayene, kontrol, tahlil gibi hizmetleri ücretsiz olarak alabiliyorlar.
Aile Hekimi Sorgulama Çalışmıyor
Aile hekiminiz öğrenmek, aile hekimi randevu sorgulama yapmak istediğinizde internetten kaynaklanan sorun yaşayabilirsiniz. E-devlete veya e-nabıza giremezsiniz. Sayfalar hata verebilir. Bu durumda başka bir ağ kanalıyla internete girmeyi deneyin. Yoğunluğa bağlı olarak Alo 184’te de nadir de olsa sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda aile hekimliği sorgulamasını cep telefonundan yapabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz operatöre SMS atarsanız, aile hekiminizi öğrenebilirsiniz.
Aile Hekimi Sorgulama Randevu Alma
Aile sağlığı merkezinde sıra beklemek istemiyorsanız, internet üzerinden randevu alabiliyorsunuz. Bunun için www.mhrs.gov.tr veya www.m.hastanerandevu.gov.tr adreslerinden birine giriyorsunuz. Bu adreslere ilk defa girecekseniz öncelikle ücretsiz kayıt oluşturuyorsunuz. Sürekli kullanacağınız bir şifre belirliyorsunuz. Randevu seçeneğinizi “Aile Hekimi Randevu” olarak belirliyorsunuz. Aile hekiminizi seçtiğinizde aile hekiminizin kim olduğunu da görmüş oluyorsunuz. İnternetten randevu alamazsanız, Alo 182’yi arayarak da randevu oluşturabilirsiniz.
Aile Hekimi Sorgulama Sitesi
Aile hekiminizi en hızlı ve net şekilde e-nabız veya e-devlet siteleri üzerinden öğrenebilirsiniz. E-devlet birçok kamu hizmetini bünyesinde barındırdığı için işleminiz iki üç aşama sürebilir. Ayrıca, PTT’den şifre satın almanız gerekiyor. Fakat e-nabız sitesinden hızlı şekilde öğrenebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olarak kayıt oluşturup, şifre belirliyorsunuz. Bu siteye girdiğinizde sadece aile hekiminizi öğrenmekle kalmıyorsunuz. Bunun yanı sıra aile hekimi kan grubu öğrenme ve aile hekimi reçete sorgulama gibi işlemleri de yapabiliyorsunuz.
Aile Hekimliği Sicil No Öğrenme
Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan doktor, ebe ve hemşirelerin kendilerine ait sicil numaraları bulunuyor. Bu sicil numaraları bordrolarda, atama ve tayin işlemlerinde kullanılıyor. Doktorların reçetelere bastıkları kaşelerdeki numaralar, doktorun diploma numarasıdır. Her doktorun mutlaka bir kaşesi olmalıdır.
Yazılan reçetenin geçerliliği olması için reçete oluşturulduktan sonra doktorun kaşesini basması gerekiyor. Önemli olan budur. Bunun dışında aile hekiminin sicil numarasını öğrenmek vatandaş veya hasta olarak bir işinize yaramaz. Aile hekimliği, sağlık hizmetinin en hızlı şekilde verildiği ilk basamak sağlık kuruluşudur. En küçük bebekten en yaşlı kişiye kadar herkesin bağlı olduğu bir aile hekimi bulunuyor.
Bu sayede en ufak şikâyetinizde bile kime gideceğinizi biliyorsunuz. İlaç yazdırmak ve tahlil için hastaneye gitmekten kurtuluyorsunuz. Aile hekiminizi öğrenmenin birçok yolu bulunuyor. En hızlı ve güvenli olanı e-devlet veya e-nabız sitelerine girmektir.