Ağlatan Kafe’nin Hikayesi! Şamil’in Janset’e Aşkı ve Ağlatan Dans Şarkısı

Ağlatan Kafe’nin hikayesi Kafkasya’da geçer. Kafkasya’nın Şamil adında yağız ve oldukça yakışıklı bir delikanlısı vardır ve akordeon çalgıcısıdır. Geçimini çalgıcılık yaparak sağlar.

Ağlatan Kafe’nin hikayesi Kafkasya’da

Ağlatan Kafe’nin hikayesi Kafkasya’da geçer. Kafkasya’nın Şamil adında yağız ve oldukça yakışıklı bir delikanlısı vardır ve akordeon çalgıcısıdır. Geçimini çalgıcılık yaparak sağlar.

Şamil adındaki bu delikanlı, bir gün katıldığı bir düğünde akordeon çalarken genç ve güzel bir kız görür. Kızı görür görmez eli ayağına dolanır ve çaldığı müziğin notaları birbirine karışır. Etraftakiler Şamil’e tuhaf bir şekilde bakınca Şamil yanlış çaldığını fark eder ve müziği düzeltir. Düğün bitip herkes dağılmaya başlarken Şamil genç kızın adını öğrenir. Kızın adı Janset’tir. Kız ailesiyle birlikte düğünden ayrılır. Şamil, kızın kendisi ile aynı köyde yaşamadığını öğrenir.

Yağız delikanlı içine kapanır ve atıyla birlikte her gün köy köy Janset’i aramaya başlar. Günler aylar derken Şamil bir gün bir köye gelir ve köyün çeşmesinin başında Janset’i görür. Gizlice takip ederek evini öğrenir. Akşam olur ve birden cesaretlenerek genç kızın kapısını çalar. Genç kız kapıyı açınca, Şamil verdiği rahatsızlıktan dolayı Janset’ten özür diler ve aileniz evde mi, diye sorar. Genç kız içeri buyur eder.

Allah’ın Emriyle Kızınızı Bana Verir misiniz?

 

Şamil içerir girer ve genç kızın babası ile konuşmaya başlar.

Aylar önce kızını gördüm ve aşık oldum, Allah’ın emriyle kızınızı bana verir misiniz, der.

Baba önce şaşırır ve hemen sorar:

Evladım, sen kimsin ve kimlerdensin?

Şamil hemen kendisini anlatır, fakat baba birden sinirlenerek, benim bir çalgıcıya verecek kızım yok der. Bunun üzerine Şamil evden çıkar, fakat hemen arkasına döner ve Janset’e bir kez daha bakar. Janset kapıyı kapatır. Bu olaydan sonra Şamil müziği bırakır ve kendisini evine kapatır.

Ağlatan Dans Müziği!

 

Aradan birkaç ay geçince Şamil’in kapısı yanık yanık çalınır. Şamil’in sevdiği bir amcası kapıdadır. Bu amca Şamil’e bir düğün olduğunu ve çalgıcıya ihtiyaç duyulduğunu söyler. Şamil önce istemez, sonra sevdiği bu amcasını kıramaz ve düğüne çalgıcı olarak katılır. Müziğini icra eder.

Bir anda alkış kopar ve gelinle damat düğün yerine gelir. Atın üzerinde Janset’i gören Şamil’in eli ayağına dolanır ve titremeye başlar. Şamil çok duygulanır ve ağlar, o an da orada Ağlatan Cafe müziğini besteler. Sevdiği kadın Janset gelin olmuştur ve damatla birlikte bu müzikle dans eder. O günden itibaren de bu eserin adı Ağlatan Dans olarak kalır ve Çerkezlerin en mükemmel müziği olarak anılır.