Ağlama Duvarı Nedir? Ağlama Duvarı Nerede | Ağlama Duvarı mı yoksa Burak Duvarı mı?

Üç semavi din (İslamiyet,

Üç semavi din (İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik) tarafından da kutsal kabul edilen Kudüs denildiğinde, ilk akla gelen yerlerden biri de Ağlama Duvarı oluyor. İslami kaynaklara göre Burak Duvarı ismi ile de anılan Ağlama Duvarı’nın önemi nereden geliyor? Ağlama Duvarı nedir? İşte, merak edilen tüm yönleri ile Ağlama Duvarı nedir ya da bir diğer ifade ile Burak Duvarı hakkında bilgiler…

Ağlama Duvarı Nerede | Burak Duvarı Nerede ?

Ağlama Duvarı Nerede | Burak Duvarı Nerede ?

Yahudiler tarafından Batı Duvarı olarak nitelendirilen ve Ağlama Duvarı olarak bilinen, İslam tarihçileri tarafından ise Burak Duvarı adı ile anılan duvar, Kudüs kentinde bulunur. Kudüs’ün Eski Şehir adı verilen bölgesinde yer alan ve Süleyman Mabedinden günümüze ulaştığı kabul edilen bu duvar kireç taşından yapılmış ve kutsal olarak kabul edilen bir duvardır.

Ağlama Duvarı Nedir | Burak Duvarı Nedir?

Ağlama Duvarı Nedir | Burak Duvarı Nedir?

Ağlama Duvarı; Semavi dinler (üç büyük din) tarafından büyük önem atfedilen ve kutsal bir yer sayılan Beytül Makdis ya da Mescid-i Aksa da, Kudüs’ün Eski Şehir adı verilen bölümünde yer alır. Mescid-i Aksa, İslamiyet dini tarafından önemli kabul edilen üç kutsal mekandan (Mekke’de bulunan Mescid-i Haram ve Medine’de bulunan Mescid-i Nebeviden sonra) biridir.

Bu yer ayrıca Yahudiler açısından da Süleyman Mabedi ve ondan kalan tek parça olduğuna inanılan Ağlama Duvarı nedeni ile kutsal sayılmaktadır. Kudüs şehri Hıristiyanlar için de, Yeni Ahitte yer alan bilgilere göre Hz. İsa’nın bu şehirde çarmıha gerildiğinin kabülünden dolayı kutsal olarak kabul edilmektedir.

Müslümanların İlk Kıble Yönü: Mescid-i Aksa

Müslümanların İlk Kıble Yönü: Mescid-i Aksa

Yahudilikte Allah’ın, dünyayı ve de ilk insan olan Hz. Adem’i yaratmaya başladığı yer olarak kabul edilen Muallak taşı (Başlangıç Kayası), İslam inancına göre de Hz. Muhammed’in (s.a.s) Miraç yolculuğunun başladığı kabul edilen kaya üzerine inşa edilen Kubbet-üs Sahra’nın yanında bulunan Mescid-i Aksa, toplam on yedi kapı ve dört minareden oluşur. Mescid-i Aksa ayrıca Müslümanların da ilk kıble yönüdür.

Süleyman Mabedi ve Ağlama Duvarı ya da Burak Duvarı

Süleyman Mabedi ve Ağlama Duvarı ya da Burak Duvarı

Mescid-i Aksa’nın üzerinde bulunduğu yerde ilk olarak Hz. Davud tarafından yapımına başlanılan Mabed, Hz. Süleyman tarafından bitirilmiş ve bu mabed Süleyman Mabed’i ya da Beyt-ül Makdis olarak anılmıştır. Bu tapınağın ilk kez Babilliler tarafından yıkılmasından sonra tekrar onarılan mabed daha sonrada Romalılar tarafından yıkılmıştır. Bu yapıdan günümüze ise sadece batı tarafında bulunan Ağlama Duvarı kalmıştır.

Ağlama Duvarı Uzunluğu 485 Metreag

Ağlama Duvarı Uzunluğu 485 Metreag

Ağlama Duvarı ya da Yahudilerce ha-Kotel ha-Ma’aravi (Kotel veya Batı Duvarı) adı verilen bu duvara, İslam dünyasında ise Burak Duvarı denilmektedir. Yaklaşık olarak 485 metre uzunluğa sahip bu duvar, toprak üstünde 24 taş sırası, toprak altında ise 19 taş sırasından örülmüştür. Bu duvarın yüksekliği ise 18 metre civarındadır.

Ağlama Duvarı'na Yahudiler Kotel Diyor

Ağlama Duvarı’na Yahudiler Kotel Diyor

Yahudilerin kısaca Kotel dedikleri bu duvar, Süleyman Mabedinden günümüze kalan tek kısım olması nedeniyle Yahudi inancında çok özel bir yere sahiptir. Yahudiler, bu duvara karşı saygı duyar ve önünde ibadet ederler.

Yahudi İnanışına Göre Ağlama Duvarı'nın Önemi

Yahudi İnanışına Göre Ağlama Duvarı’nın Önemi

İleri sürülen bir görüşe göre, Yahudiler Kudüs’ün ve Süleyman Mâbedinin yakılıp yıkılışını anmak ve bu mabede yeniden kavuşabilmek hayali içerisinde gözyaşı döküp, dua ederler.

Yahudiler Şabat Gününde İbadet Ediyor

Yahudiler Şabat Gününde İbadet Ediyor

Hristiyanlığın etkisi ve söylemleri ile Ağlama duvarı olarak anılan bu batı duvarı önünde Yahudiler, inanışlarına göre çalışmanın yasak olduğu Şabat gününde toplanarak ibadet ederler.

Tevrat'a Göre Ağlama Duvarı

Tevrat’a Göre Ağlama Duvarı

Tevrat tefsirlerine göre ise, söz konusu bu duvar yıkılmayacaktır ve Rab, mabedin bu batı kısmındaki duvarı asla terk etmeyecektir.

İslamiyet'e Göre Burak Duvarı

İslamiyet’e Göre Burak Duvarı

İslam inancına göre ise söz konusu bu duvara, Hz. Muhammed (s.a.s) İsra (Gece yolculuğu) sonrası, göklere yükseldiği Miraç esnasında bindiği cennet bineği olan Burak’ı bağlamış ve kendinden önce gelen peygamberlerle birlikte namaz kılmıştır. Bu nedenle İslam araştırmacıları söz konusu duvar için Burak Duvarı ismini kullanmaktadırlar ve bu kullanım İslam dünyasında da yaygındır.