Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nedenleri ve Çözümü

Ağız kokusu neden olur sorusu, hayatın belli evrelerinde sorabileceğimiz tatsız sorulardan biridir. Ağız kokusu, nefes alıp verme işlemi sırasında dışarı verilen pis kokuya denir. Çoğu insan bu durumdan şikâyetçi olduğu gibi bazıları da durumdan habersiz olduğu için çok dikkat etmiyorlar. Kişinin kendi nefesinin kokusunun nasıl olduğunu anlaması zor bir durumdur. Ağız kokusu kesin çözüm için […]

Ağız kokusu neden olur sorusu, hayatın belli evrelerinde sorabileceğimiz tatsız sorulardan biridir. Ağız kokusu, nefes alıp verme işlemi sırasında dışarı verilen pis kokuya denir. Çoğu insan bu durumdan şikâyetçi olduğu gibi bazıları da durumdan habersiz olduğu için çok dikkat etmiyorlar. Kişinin kendi nefesinin kokusunun nasıl olduğunu anlaması zor bir durumdur.

Ağız kokusu neden olur? Nasıl önlenir? Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas

Ağız kokusu kesin çözüm için insanlar nereye gideceklerini bilmezler. Fakat böyle bir anda ilk olarak kişinin yapması gereken ağız ve diş sağlığını kontrol etmek olmalıdır. Ağız kokusu sebepleri, içerisinde birden fazla durumu barındırabilmektedir. Ağız kokusu nedenleri arasında diş sağlığı ile ilgili problemler de başta gelir.

Bu yazımızda ağız kokusu neden gider ve ağız kokusu nasıl geçer sorularına cevaplar bulabilirsiniz.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusu neden olur sorusuna verebileceğimiz en doğru cevap psikolojik sorunlar ve ağız ve diş sağlığındaki problemlerdir. Fakat bazı dış etkenlerden dolayı da bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalabiliriz. İşte genel hatlarıyla ağız kokusu nedeni olabilecek durumlar:

•        Yemek yedikten sonra dişlerinizde ve damaklarınızda kalan yiyecek parçaları bakterilere dönüşebilir ve kötü kokuya sebebiyet verebilir. Ayrıca bu durum dişlerin çürümesine yol açtığı için bu kokunun sürekli hale gelmesine sebep olabilir. Bu durum ağız kokusu sebebi sayılabilecek en etkili durumların başında gelmektedir. Bunun için de mideden gelen ağız kokusu ilacı gibi doğal ve etkili yöntemleri deneyebilirsiniz.

•        Sigara içmek sağlığımıza en zararlı etmenlerden birisidir. Sigara içmenin en basit zararlarından biri ise ağız kokusu rahatsızlığıdır. Sigara içen insanların ağız sağlığının iyi olmaması, kötü kokuya sebebiyet veren nedenler arasında yer almaktadır. Nefes kokusu neden olur ve akciğerden gelen nefes kokusu nedir gibi soruların cevabı yüksek ihtimalle sigaradır.

•        Diş sağlığının önemini gerek ailemizden gerekse önümüze çıkan diş reklamlarından anlamamak mümkün olabilir. Düzenli şekilde diş fırçalamak diş sağlığı için çok önemlidir. Yapılmaması takdirde dişlerde kalan gıda parçalarının durdukça kokuya ve dişlerinizin çürümesine yol açabilir. Ağız kokusu nasıl gider sorusunun da en temel cevabı diş fırçalamaya özen göstermektir.

•        Herhangi bir ağız probleminde veya diş çekimi sonrası oluşabilecek enfeksiyonlar neticesinde ağıda kötü kokuya rastlanılabilir. Ayrıca kullanılan ilaçlar da bazen kötü kokuya sebebiyet verebilir. Bunun için de ağız kokusu nasıl giderilir doğal yollarla etkili çözümler bulabilirsiniz. Enfeksiyon ve sürekli kullanılan ilaçlar için ek olarak doğal reçeteleri de uygulayabilirsiniz.

•        Sabah kalkınca ağız kokusu neden olur sorusuna en etkili cevaplardan biri de yatmadan önce diş sağlığına dikkat edilmemesi verilebilir. Bu yüzden özellikle gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalamalı ve ağız gargarı yapmalısınız. Ayrıca diş ipi kullanımını da yaygın bir hale getirebilirsiniz.

Ağız Kokusu Tedavisi Var Mıdır?

Ağız kokusu neden olur nasıl geçer sorusu için öncelikle bir diş hekimine gidip şikâyetlerinizi anlatmalısınız. Klinikte ağız kokunuz bir ölçeklendirilme aracı ile derecelendirilir. En sık gözlenen ağız kokusu durumları dilin arka kısımlarında gözlenmektedir. Diş hekimi, alet yardımıyla buradan yaptığı sıyırma işlemi ile kokuyu test eder. Şayet ağız kokusu diş çürüklüğünden kaynaklı oluşuyorsa, ona göre bir tedavi uygulanmaya başlanır.

Çocuklarda ağız kokusu da genellikle diş çürümesi ve sağlıksız beslenme nedenleri yüzünden ortaya çıkabilir. Bunun için de çocukların 2 ayda bir mutlaka diş kontrolüne götürülmesi tavsiye edilmektedir. Bebeklerde ağız kokusu da enfeksiyon ya da ağız içi bakterilerine bağlı olarak gelişebilir. Bu yüzden uzman bir hekime başvurulması tavsiye edilmektedir.

Eğer ağız kokusu, plak nedeni ile yani ağızda bakteri oluşmasında dolayı görülüyorsa, bakterileri öldürücü ağız gargaraları kullanılabilir. Bunun dışında bakterilerin ölmesine katı sağlayan diş macunları da kullanılabilir.

Diş eti gibi rahatsızlıklarınız var ise bu sefer, diş eti uzmanına gitmelisiniz. Bu hastalık, diş etinin çekilmesiyle beraber oluşturdukları boşluklarda kötü kokuya sebep olur. Bu boşluklara yerleşen kötü koku yayan bakterileri sadece diş hekimi temizleyebilir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız kokusu nasıl giderilir

Ağız kokusu neden olur sorusuna değinirken çok fazla ağız ve diş sağlığı üzerinde durmuştuk. Çünkü ağız kokusunu önlemek için diş sağlığınız son derece önemlidir. Evinizde, ofisinizde, iş yerinizde ve yanınızda mutlaka bir diş fırçası bulundurun. Sadece sabah ve akşamları değil, her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Diş macunu seçimi yaparken anti bakteriyel özellikte olmasına dikkat ediniz. Ayrıca diş fırçanızı ayda en az bir kez değiştirmeniz gerekmektedir.

Ağız kokusu nasıl giderilir - 10 doğal yöntem

Ağzınızı nemli tumanız da önemli noktalardan biridir. Ağız kuruluğu da nefes kokusuna neden olabilir. Tütün ürünleri bu duruma en çok sebep olanlardan biridir. Bu yüzden sigara asla kullanmamalısınız. Ayrıca su tüketimini bol bol yapmalısınız. Tükürük bezlerini harekete geçirmek için ara ara sakız çiğneyebilirsiniz. Fakat sakızın şekersiz olmasına dikkat ediniz.

Ağız Kokusunu Önleyen Doğal Gargara

Ağız kokusu giderici olarak bazı bitkisel yolları deneyebilirsiniz. Naneli gıdaların tüketimini arttırabilir ve tarçın ve zencefil gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Bunun dışında ağız kokusuna çözüm amacıyla yemek yerken lokmalarınızı uzun süre çiğnemeye özen göstermelisiniz.

Ağız Kokusu Hastalık Habercisi Midir?

Ağız kokusu, özel ve sosyal yaşamamızı kötü etkileyen ancak çoğu zaman kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Genellikle de evlenince sabah ağız kokusu problemi sık sorulan sorular arasındadır. Fizyolojik bir sorun olan ağız kokuları yemekten sonra, gece yatarken veya sabah kalktığınızda hissedebilirsiniz.

Bunun için evde ağız kokusu testi yapılabilir. Test için de ağzınızı bir pamuk ile silip pamuğu kuruduktan sonra koklayabilirsiniz. Eğer kokuyu hissettiyseniz derhal diş bakım tekniklerine başlamalısınız. Sağlık açısından da ağız bakımının uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Sürekli tekrarlayan diğer ağız kokuları bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Ağız kokusunun nedenleri arasında şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve solunum yolu hastalıkları yer alabilmektedir. Eğer ağzınızda kötü bir koku var ve bu süreklilik oluşturuyorsa ilgili bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda sizler için ağız kokusuna neden olabilir etkenler hakkında faydalı bilgileri derledik. Bir diğer yazımızda sayılı kişisel verilerin korunması kanunu ile sizlerle olacağız. Haber sitesi olarak sizlere nasıl yardımcı olabiliriz sorusu üzerine her daim düşünmekteyiz.

Exit mobile version