AFAD Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır? Evimin Altında Fay Hattı Var mı?

İzmir’deki büyük deprem sonrası AFAD fay hattı sorgulama işlemi için arama yapan binlerce vatandaşımız oldu. Büyük bir korkuya neden olan İzmir Depremi sonrası tüm vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak etti. Bunun içinde AFAD tarafından sağlanan fay hattı sorgulama sistemi kullanılmaya başlandı. İzmir’in Seferihisar İlçesi 6.6 büyüklüğündeki deprem ile korku dolu anlar yaşadı. […]

İzmir’deki büyük deprem sonrası AFAD fay hattı sorgulama işlemi için arama yapan binlerce vatandaşımız oldu. Büyük bir korkuya neden olan İzmir Depremi sonrası tüm vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak etti. Bunun içinde AFAD tarafından sağlanan fay hattı sorgulama sistemi kullanılmaya başlandı.

İzmir’in Seferihisar İlçesi 6.6 büyüklüğündeki deprem ile korku dolu anlar yaşadı. Birçok bina hasar görü ve bazıları maalesef yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken insanların yaraları da sarılmaya çalışılıyor.

İzmir’deki durumlar böyle devam ederken Türkiye’deki diğer insanlarda “evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusuna cevap arıyor. Bunun içinde AFAD’ın sistemi büyük bir yoğunluk yaşıyor.

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?

AFAD ve MTA tarafından hazırlanan listeler web siteler üzerinden yayınlanıyor. Bu sitelerde, Türkiye’deki fayların geçtiği noktalar, haklarındaki bilgiler, fay hattının olduğu iller ve ilçeler gibi bilgiler görülebiliyor. Bu bilgiler sıklıkla güncelleniyor ve bu sayede fay hareketlerindeki durumları inceleme fırsatı da elde edilebiliyor.

Arama motorları üzerinden bu sitelere ulaşmak son derece kolay ve hızlıdır. Sitenin kullanımında da fay ekranı anlaşılır bir tarzdadır. AFAD fay hattı sorgulama sistemine girdiğinizde bir yer bilimci olmanıza gerek yoktur. Bilgi almak istediğiniz yere ekrandaki araçları kullanarak baktığınızda fay hattı var mı yok mu, durumu nedir öğrenebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=YFauM3f74mc

Türkiye’de bulunan fay hatlarının yeni haritası teknolojinin imkanları ve matematiksel hesaplamalar kullanılarak oluşturulmuştur. Paremetler ve deprem kataloglarının da yardımı ile detaylı bir bilgi veren sisteme dönüştürülmüştür. Yeni haritada bazı güncellemeler de yapılmış durumda. Deprem bölgesi kavramı ortadan kaldırıldı ve yer ivmesinin olduğu alanlar ve değerleri gösterildi.

Deprem Tehlike Haritası

Deprem tehlike haritası ile Risk Haritasının karıştırılmaması gerekir. Bir haritanın risk haritası olabilmesi için fay hatlarını yanında o bölgede olan;

YapılarınNüfusunDeprem sırasında oluşabilecek hasarınEkonomik kayıpların saptanmasıVe deprem sırasında çevrenin görebileceği zararların değerlendirilmesinin bulunması gerekir.

Yeni deprem haritası ülkemizdeki fay hatlarının geçiş yerlerini ve yer ivmelerini göstermektedir. Bu harita AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından verilen desteklerle hazırlandı. Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi adı ile başlatılan proje üniversiteler tarafından hazırlanmıştır.

6.6 Büyüklüğündeki İzmir Depremi

Bakan Pakdemirli'nin Enkaz Altında Konuştuğu Buse 9,5 Saat Sonra Kurtarıldı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) web sitesinden alınan verilere göre deprem İzmir’in Seferihisar ilçesinde 6.6 büyüklüğünde gerçekleşti. Saat 14:51’de gerçekleşen deprem Seferihisar’ın 17 km açığında gerçekleşti. Depremin derinliği ise 16,54 kilometre olarak açıklandı. Yüzlerce vatandaşımızın yaralandığı depremde maalesef can kayıpları da sürüyor.

AFAD fay hattı sorgulama için linke tıklayabilirsiniz. Site üzerindeki haritadan depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak için risk harita oluşturmak gerekir. Bu sayede ekonomik kayıpları saptamak, meydana gelen Türkiye depremlerinin sonucunu görmek gibi bilgiler edinilebilir.

Exit mobile version