Adliyelerde HES Kodu Zorunluluğu Geldi | İşte Yeni Adliye Çalışma Saatleri

Dünya çapında ve ülkemizde

Dünya çapında ve ülkemizde de artan Covid-19 vakaları hayatın her alanında yeni kısıtlama ve tedbirlerin alınmasına neden oluyor. Bu kapsamda hukuki iş, işlem ve davaların yürütüldüğü ve çok sayıda insanın gün içinde uğramak zorunda kaldığı adliyeler ile ilgili yeni önlem ve tedbirlerde açıklanmaya devam ediyor. Yeni yapılan açıklama ile artık adliyelere ve istinaf mahkemelerine giriş için de Adliyelerde HES kodu zorunluluğu ismi altında kısıtlamalar getirildi.

Adliyelerde HES Kodu Zorunluluğu : Adliyeye Girişler ‘Hayat Eve Sığar’ Kodu ile Yapılabilecek 

Tam anlamı ile tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 yani yeni tip koronavirüs salgını ile ülkemizde de yürütülen mücadele kapsamında, Adalet Bakanlığı artık adliyelere ancak ‘Hayat Eve Sığar’ kodu ile giriş yapılabileceğini ilan etti.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile Adalet Bakanlığınca adliyelerde ve yargı birimlerinde uygulanmaya devam eden koronavirüs önlemlerine yenileri eklendi. Adalet Bakanlığı tarafından yargı teşkilatı birimlerine gönderilen yeni yazı ile bundan sonra adliyelere girişte HES kodu aranması istendi. HES kodu sorgulaması ile risk grubunda olmayanlar adliye binaların girebilecekler. Bu uygulama kapsamında adliye girişlerinde ek personel görevlendirilmesi yapılarak adliyeye gelenlere HES kodu alınmasında gerekli yardımlar da sağlanacak.

Adalet Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına ve İcra Müdürlüklerine gönderilen yazıda, İl Pandemi Kurulları ile irtibat ve koordinasyon halinde olunması ve daha önce belirlenen pandemi sürecinde ‘ Adalet Hizmetlerinde Yeni Çalışma Esasları Kılavuzu ’ kapsamındaki tedbirlere uyularak hizmet verilmesi gerektiği bildirildi.

Adalet Hizmetlerinde HES Kodu Zorunluluğu ile Yeni Çalışma Esasları Getirildi

Daha önce ‘Adalet Hizmetlerinde Yeni Çalışma Esasları Kılavuzu’ Adalet Bakanlığı tarafından tüm başsavcılıklara, mahkemelere ve icra müdürlüklerine gönderilmişti. Toplam da 70 maddeden oluşan kılavuz içeriğine göre adliyelerde verilecek adalet hizmetlerinde uyulması gereken başlıca tedbirler ise;

Adliyelere ve adli birimlere girişte mutlaka maske bulunması,Adliyelere ancak iş veya işlemi olduğunu ispatlayanların girişine izin verilmesi, Adliyelere işleri olmayanların alınmaması,Adliye girişlerinde ateş ölçümü yapılması, ateşi 38 derece ve üstü olanların adliyeye alınmayarak sağlık kurumlarına yönlendirilmelerinin yapılması,Adliyelerdeki insan sirkülasyonunu ve yoğunluğunu kontrol altında tutabilmek için aynı anda sadece 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde adliyeye giriş izni verilmesi,Adliye güvenlik çalışanları ile ön büro personellerinin, tıbbi maske ve koruyucu gözlük kullanması,Vatandaşların ilk müracaat yerleri olan Ön Büroların mümkün olduğu kadar dış mekanlarda konumlandırılması,Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkeme kalemleri ile ön büro ve icra dairelerinin şeffaf ya da cam bölmelerle kapatılması,Duruşma salonları başta olmak üzere kalem odalarında ve icra dairelerinde çalışma düzeninin 4 metrekareye bir personel olacak şekilde planlanması,Tüm personel ile hakimler ve savcıların adliyelerde maske kullanması,Mahkeme duruşmalarının haftanın her gününe ve gün içinde farklı zaman dilimlerine yayılmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması,Ortak alanlarda bulunan oturma yerlerinin seyreltilmesi,Cumhuriyet Başsavcılıklarına müracaat, duruşma ve icra takibi gibi tüm işlemlerde sosyal mesafe kurallarının uygulanabilmesi için en az birer metre aralıklarla zemin işaretlemesi yapılması,Adliye içinde olduğu gibi otopsi, keşif, olay yeri inceleme ve icra tarzı adliye dışı iş ve işlemlerde de hakimler, Cumhuriyet savcıları ve tüm personel için önlük, maske,  eldiven ve koruyucu gözlük gibi malzemelerin hazır bulundurulması,Adliyelerde merkezi havalandırma sistemlerinin kullanılmaması,Adliyelerde ve duruşma salonlarında elverdiği kadar dış ortam havalandırması yapılması,UYAP ve SEGBİS kullanımının daha yaygın kullanımı için çalışılması şeklinde belirlenmişti.

Adliyelere HES koduyla giriş süreci başlarken, istinaf mahkemelerine girişte HES kodu olmayan vatandaşlara giriş hakkı verilmeyecek. Cumhurbaşkanlığı İçişleri Bakanlığı genelgesi ile ilan edilen yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında Adliyelere ve yargı teşkilatlarında uyguladığı zorunlu HES kodu uygulaması ile giriş yapılacak. Haberler ile de sıklıkla duyurulan sokağa çıkma yasağı kapsamındaki 65 yaş üstündeki kişilerin adliyelere girişi izinle olacak.