Ad Soyad Değişikliği İçin E-Devlet Dönemi Başladı | E Devlet Üzerinden Ad Soyad Değişikliği Yapılabilecek

ad-doyad-degisikligi-1.jpg

Ad soyad değişikliği artık E-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek. Mahkeme kararı olmaksızın, İl ve İlçe İdare Kurulu kararı ile ad ve soyadı değişikliği, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görmüş ve çok sayıda kişi bu yolla ad ya da soyadı değiştirme yoluna gitmişti. Şimdi ise yeni eklenen bir hizmetle, ad ve soyadı düzeltmeye dair başvuruların e- devlet sistemi üzerinden yapılabilmesinin de yolu açıldı. İşte Ad soyad değişikliği konusunda merak edilenler…

Ad Soyad Değişikliği Başvuruları E-Devlet Sistemi Üzerinden Yapılabilecek

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından e-devlet hizmetlerine yeni bir başvuru imkanı eklendi. Buna göre, Ad soyad değişikliği başvuru işlemleri artık e-devlet üzerinden yapılabilecek. İl ya da İlçe İdare Kurulu kararlarıyla ad veyahut soyadı düzeltilmesine dair başvuruların e-devlet üzerinden yapılabilmesi olanağı sağlandı. Artık bu tür başvurularda e-devlet kapısına taşınmış oldu.

İl ve İlçe İdare Kurulu Kararı ile İsim Değişikliği

Yasal belge niteliğine sahip olan kimlik bilgileri kapsamında ad soyad değişikliği, genel kural olarak ancak Türk Medeni Kanunu 27. Maddesi uyarınca açılacak bir dava ile mümkünken, 19.10.2017 tarihinde 7039 sayılı kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa geçici 8. Madde eklenerek, dava açılmaksızın yalnızca Nüfus müdürlüklerine sunulacak bir dilekçe ile ad veya soyadı değiştirme imkanı getirilmişti.

Bu düzenleme ile iki yıl içerisinde yani 19.10.2019 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere kanuni düzenlemeye (Soyadı Kanunu 3. Madde hükümlerine) aykırı olarak yazılan, yazım veya imla hatası ya da düzeltme işareti kullanımından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad ve soyadlarının, il ya da ilçe idare kurulları tarafından verilecek kararla, mahkeme kararı olmaksızın değiştirilebilmesi olası hale gelmişti. Bu kapsamda da ad soyad değişikliği mümkün kılınmıştır.

Ad Soyad Değişikliği İçin Süre Uzatıldı ve Kapsam Genişletildi

Yukarıda belirtilen iki yıllık sürenin dolmasından sonra bu kez, 6 Aralık 2019 tarihinde 7196 sayılı yasa ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanuna geçici 11. Madde eklenmiş ve böylelikle üç yıl süreyle daha nüfus müdürlüğüne başvuru ve il /ilçe idare kurulu kararıyla ad soyad değişikliği imkanı sağlanmıştı.

Bu ikinci düzenleme ile mahkeme kararı aranmaksızın bir defaya mahsus ad ya da soyad değiştirme dair başvurular üç yıl daha uzatılırken, aynı zamanda kapsamda da genişletme yapılmıştı. Buna göre, maddeye eklenen yeni bir hükümle genel ahlaka uygun olmayan ya da toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadlarının da mahkeme kararı aranmadan il ya da ilçe idare kurulları kararıyla değiştirilebilmesine olanak tanınmıştı.

Ad soyad değişikliği kapsamında bu maddenin geçerliliği için belirlenen süre sonunda yapılması gerekenler vardır. Buna göre ad soyad değişikliği süresi olan, 06.12.2022 tarihine kadar tekrar uzatılma ihtiyacı duyulduğu takdirde, kanuni değişikliğe ihtiyaç duyulmaksızın, Cumhurbaşkanı kararıyla sürenin uzatılabilmesi de sağlanmıştı.

Uygulamadan Yararlanan Kişi Sayısı

Yukarıda açıklanan yasal düzenlemeler ile hem mahkemelerin iş yükü azaltılırken hem de bürokratik süreç kısaltılarak vatandaşların daha kolay bir şekilde ad soyad değişikliği mümkün hale gelmişti. Bu kapsamda, açıklanan verilere göre 2017 Ekim ayından bugüne dek toplam 121.065 kişi adını ve 275.808 kişi de soyadını düzeltmişti.

Şimdi ise bu usul ile ad soyad değişikliği (yazım veya imla hatası ya da düzeltme işareti kullanılmaması kaynaklı anlam değişiklikleri olan, genel ahlaka uygun nitelikte bulunmayan, toplumca gülünç karşılandığı değerlendirilen isimlerin il ve ilçe kurulu kararıyla değiştirilmesi olanağı) başvurularının artık e-devlet üzerinden yapılabilmesinin de yolu açılmış oldu. Uygulama için şu an son yararlanma tarihi tekrar bir uzatma kararı verilmezse 6 Aralık 2022 olarak belirlenmiş durumda.

Mahkeme kararı olmaksızın ad soyad değişikliği konusunda daha ayrıntılı bilgiye yine sitemizde 19 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan “Dava Açmadan İsim ve Soyisim Değişikliği Yapılabilir Mi? İsim – Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version