Noter Nedir? Noterde Hangi İşlemler Gerçekleştirilir? Noter Ücretleri Ne Kadardır?

Günlük hayatta resmi ve

Günlük hayatta resmi ve hukuki işlemlerde oldukça sık başvurulan kurumlardan biri olan Noterlik ve Noter nedir? Noterde  hangi işlemler yapılır? Noter işlem ücretleri ne kadardır? İşte konuya dair tüm detaylar ve merak edilenler…  

Noter Nedir?

Vekaletname, vasiyetname, sözleşme ve benzeri daha çok işlem açısından her insanın yolunun düştüğü noter kimdir? Noter, görev alanı içerisinde hukuki açıdan güvenliği sağlama ve anlaşmazlıkları önleme amacıyla işlemleri belgelendiren ve kanunen kendisine verilen görevleri yerine getiren, mali açıdan devletten bağımsız kamu görevlileridir. 

Noter olabilmek için üniversitelerin hukuk bölümünden mezun olmak gereklidir. Noterler, Türkiye Noterler Birliğinin sunduğu mütalaa kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından sınıflandırılırlar. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterler, her noterliğin yetki çevresinde bulunan iş yoğunluğu, nüfus ve noterlik gelirleri esas alınarak sınıflandırılır. Üçüncü sınıf noter olarak göreve başlayan noterler, üçüncü ve ikinci sınıf noterliklerde asgari hizmet süresi olarak dörder yıl çalışmak zorundadırlar. Noterliklerin denetimleri de Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından gerçekleştirilir.

Noterde Yapılacak Genel ve Özel İşlemler Nelerdir?

  Noter de yapılan genel işlemler;

Evlenme sözleşmesi,Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi,Zilyetlik devri sözleşmesi,Miras taksimi,Gayrimenkul hibe vaadi sözleşmesi,Şirket sözleşmesi,İrtifak hakkı vaadi ve ortak mülkün idaresi sözleşmesi,Medeni Kanunun 748. maddesine müstenit sükna hakkı sözleşmesi,Borçlar Kanunu 507 madde kapsamında Kaydı hayat ile irat bağlanması sözleşmesi,Borçlar Kanunu 511 madde kapsamında Ölünceye kadar bakma sözleşmesi,Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi, Kira sözleşmesi, Menkul mallar yönünden hibe sözleşmesi,Taksim ve ifraz sözleşmesi,Evlat edinme sözleşmesi,Temlik,Taahhütname,Kefaletname,Vasiyetname,Vakıf senedi,Aile vakfı senedi,Tanıma senedi,Muvafakatname,Sulhname,Yeddiemin senedi,Rehin senedi,Borç senedi,Fesihname,İbraname,Beyanname,Şahadetname,Piyango ve Kur’a ve toplantı tutanağı,Emanetleri saklama tutanağı,İfade tutanağı,Tespit tutanağı,Vekaletname,Defter onaylanması,Çeviri,Örnek çıkartma,İmza sirküleri,Protesto iş ve işlemleri,İhbar ve ihtarname işleri ve tebliği ve Tescil

olarak belirtilebilir. Noterler tarafından gerçekleştirilen ve özel olarak yapılabilen işlemler ise; Tespit işleri, Emanet işleri, Vasiyetname ve ölüme bağlı tasarruflarla ilgili işler, Tebligat işleri olarak sayılabilir.  

 Güncel ve Geçerli Noter Ücretleri Ne Kadardır?

2020 yılı güncel noter ücretleri ise;

2020 yılı için en düşük noter ücreti 6,05 Türk Lirası,Noter vasiyetname ücreti ve vakıf senedi düzenleme ücreti 273,59 Türk Lirası,Noter yazı ücretleri sayfa başına 8,29 Türk Lirası,Noter çeviri ücretleri sayfa başına 68,63 Türk Lirası,Noter karşılaştırma ücretleri sayfa başına 8,29 Türk Lirası,Noter tescil ücreti işlem başına 2,59 Türk Lirası,Noter emanet hesap ücreti yıllık 19,15 Türk Lirası,Noter defter tasdik onay ücreti 100 sayfaya kadar 2,59 Türk Lirası, 100 sayfadan yukarı her 100 sayfa için 97 kuruş onaylama ücreti,Noter defter ara ve kapanış tasdik ücreti maktu olarak 97 kuruş,Noter bildirim yazı ücreti 2,59 Türk Lirası,Noter yol ücreti ödeneği masraflara ek olarak günlük 32,85 Türk Lirası,Noter aracılık ücreti işlem başına masraflar hariç 1,85 Türk Lirası,Sıfır Araç Tescili 171,00 Türk Lirası,2020 yılı Aslı Gibidir noter ücreti 1 Adet Tek Taraflı Evrak 60,00 – 70,00 Türk Lirası,Standart 1 Sayfa Tercüme Onay Ücreti 176,00 Türk Lirası,Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti 150,00 Türk Lirası,Noterden Genel Vekalet Ücreti 550,00 – 1.000,00 Türk Lirası,Diploma Aslı Gibidir Noter Onayı Ücreti 70,00 – 80,00 Türk Lirası,Noter silah devir ücreti 280 – 300 Türk Lirası,Vasiyetname 700,00 – 3.000,00 Türk Lirasıdır

Bu ücretler 2020 yılı için 06.02.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir ve noterlik işlemlerinde uygulanan güncel ve geçerli tarife bedelleridir.