Metaverse nedir ya da Metaverse ne demek gibi soruları uzun bir müddet daha duymaya devam edecek gibiyiz. Zira bu kavramlar aslında yeni bir oluşumu temsil ediyor.
Gerçekleştiği takdirse siz, biz, onlar gibi belirli grupları değil; dünyadaki tüm insanları etkileyeceği de bir gerçek.
Kimilerinin henüz durumu kavrayamaması öte yandan özellikle büyük şirketlerin bu ‘sanal dünya’ için ciddi yatırımlar yaptığı görülüyor.
Haliyle toplum içinde insanlar tarafından ufak ufak bu kavrama dair araştırmalar hız kazanıyor. Farklı olanın cazip geldiği üstelik farklı bir dünyanın sürekli vurgulanması merakları da arttırıyor.
Peki gerçek anlamda Metaverse nedir? Metaverse ne demek? Metaverse coinleri neler ve nasıl alınır? İşte oluşturulan bu yapay dünya hakkında tüm merak edilenler…
1- Metaverse Nedir? Metaverse Ne Demek?
Metaverse kavramını anlamak başlangıçta biraz zor olabilir. Ancak Türkçe karşılığına bakacak olursanız; meta ve verse kelimelerinden meydana geldiğini görebilirsiniz.
İngilizce kökenli bu kelime meta yani ‘evren’, verse ‘ötesi/ilerisi’ anlamına geliyor. Türkçede genel olarak ‘evren ötesi’ oluşumu olarak bilinmektedir.
Yalnız bahsedilen bu sanal evren sanıldığı gibi dar bir kapsama sahip değildir. Genel olarak ön planda her ne kadar bu sanal evrende oyun oynamak gibi durumlar bulunsa da iş ilerlediği müddetçe bununla kalmayacak.
İnternetin gelecek versiyonu olarak da adlandırılan bu sistemde Metaverse coinleri ile alışveriş yapabilecek, bir konsere katılabilecek ve hatta kendi sanat eserlerinizi sergileyebileceksiniz.
Peki nasıl?
Kurulan arttırılmış gerçekliğe sahip bir evren inşa edilecek. Bu evren dünya kadar dar olmamakla birlikte keskin sınırlara da sahip değil.
Evren içinde odaları kapsayacak şekilde farklı evrenler bulunacak. Kullanıcılar yarattıkları avatar ya da arttırılmış gerçekçi vücutları ile sanal dünyaya giriş yapabilecek.
İşte tam olarak Metaverse nedir sorusu da burada açığa çıkacak. Çünkü bu evrene girdikten sonra yapacağınız tüm işlemler sizin özgür iradenize kalmış.
Daha öncede bahsedildiği üzere gerçek hayatta yaptığınız tüm işlemlerinizi bu evren üzerinde gerçekleştirebilecekseniz.
Eğer geliştirilirse gerçek hayatta yaşadığınız tüm duyguları da birebir sergilemeniz mümkün.
2- Gerçek Dünya ile Aynıysa Neden Metaverse Giriş Yapmak Gerekiyor?
Kullanıcıların Metaverse nedir araştırmaları sonucunda aldıkları bilgiler genel olarak bu tarz bir tartışmaya sebep olabiliyor.
Aslında burada temel sorun kişilerin oluşturulacak evrene karşı kısıtlı olarak bakmasından kaynaklanıyor. Yine aynı şekilde firmaların henüz somut aşamalara tam olarak geçmemesi sınırların belirlenmesinde problem yaratmaktadır.
Metaverse evreni içinde dünyada yer alan tüm işlemlerinizi yapabileceksiniz. Ancak gerçek yaşamdan tek bir farkla: Merkeziyetsiz sistem üzerine kurulu olarak.
Normal bir toplumda halkın istenen düzeyde yaşaması, ahlaki değerlere sahip olması ve sorunların önlenmesi adına devletler bulunur.
Devletler iyi ya da kötü bir şekilde toplumun bir arada durarak hayat içinde yapılacak neredeyse tüm hareketlerin kontrolünü sağlar.
Banka işlemlerinizden, alınacak vergilere kadar sürekli gerçekleşen protokoller mevcuttur. Halbuki ‘evren ötesi’ yeni evrende bir devlete bağlı olmadan tamamen bireyselleşmiş bir şekilde hareket edebileceksiniz.
Örneğin, alışveriş sırasında tamamen kişiler arası elde ettiğiniz Metaverse coinleri kullanacak ve bunun için bir üst kuruluşa ihtiyaç duymayacaksınız.
Tamamen kişiler arası alışverişin (her anlamda sadece ekonomik değil) yansımalarını birebir tadacaksınız.
3- Metaverse Tarihçesi
Metaverse nedir sorularının ortaya çıkma tarihi her ne kadar sadece 1-2 sene gibi kısıtlı zamana dayansa da geçmişin tozlu sayfalarında ilk olarak bu kavramla denk gelindi.
Evren ötesi yeni oluşumun ilk ortaya çıkışı Neal Stephenson adlı bir yazarın oluşturduğu Snow Crash kitabına dayanıyor.
Bu kitapta dünyada ilk defa kullanılan ‘metaverse’ kavramına değiniliyor. Üstelik bu öylesine uydurma bir şekilde değil bugün sınırları belirlenmeye çalışılan ‘farklı bir evren’ vurgusuyla.
Ortaya çıkan bu kitap sonrası belirli bir müddet Metaverse nedir, neler yapılabilir? Gibi soruların rafa kaldırıldığı görülse de zamanla tekrar adı duyuluyor.
Sinema filmlerinde farklı evren vurgulaması meydana geliyor. Ready Player One isimli kitaptan beyaz perdeye bir konu aktarılıyor. Hem kitabın hem de filmin ana konusu; insanların, sanal bir gerçeklik portalı ile farklı evrene geçerek birbiri ile iletişim kurabilmesi üzerinedir.
Ne kadar tanıdık değil mi?
Durum bununla da sınırlı kalmıyor. Belli ki oyun firmaları da bir zamandan itibaren ufak ufak Metaverse nedir ve nasıl kullanabiliriz konularına odaklanmış.
Zira Second Life isimli oyun internet sayfası üzerinden de olsa kişilere farklı bir evrende var olmanın ihtimalini sunuyor.
Siz de şimdi secondlife.com adresine girerek inceleyebilirsiniz. Site üzerinden kendinize özel oluşturacağınız avatarlarınız ile sanal dünyada ilk işlemlerinizi yapabilirsiniz.
İster bu dünyada bulunan insanlara bir şarkı söyleyin isterseniz hakim olduğunuz bir konuda eğitim verin. Ucu bucağı bulunmayan bir evren…
Üstelik her ne kadar tam yansıtmasa da ilk adımlarından olan Second Life sitesinde ODTÜ, Gazi Üniversitesi ve Türkiye’de bulunan nice büyük yazılım şirketlerine ait arsalar ve bölümler bulunuyor.
Bahsedilen tüm bu işlemlerin bundan seneler önce yapıldığını unutmayın. Şimdi ise kullanıcıları daha gelişmiş bambaşka bir evren bekliyor.
Çünkü Metaverse coinleri yatırımcılar tarafından alınmakla birlikte farklı firmalar tarafından Metaverse projeleri de geliştirilmeye devam ediyor.
4- Metaverse Projeleri Neler? Dünyada Metaverse için Yapılan Yatırımlar Hangileri?
Farklı bir evrenin oluşma fikirleri dile getirilip kullanıcılar tarafından da sık sık Metaverse nedir gibi araştırmalar artınca elbette büyük firmaların bu duruma kayıtsız kalması beklenemezdi.
Özellikle NFT olarak bulunan ve merkeziyetsiz yatırımlar olan Metaverse coinleri yüksek sesle duyurulmaya başlanınca artık yürütülen tüm projeler açık açık sergilendi.
Bunların arasında Fortnite gibi sanal dünyanın oldukça küçük bir kısmını oluşturan oyun geliştirici firması EPIC Games olarak karşımıza çıkıyor.
Evren ötesi bu sanal evrende insanların oyun oynayabilmesi adına yatırımlar yaptığını duyurdu. Fortnite, Roblox Metaverse yansımasının sadece çok küçük, minik bir alanını yansıtmasına rağmen insanlar tarafından çokça sevilmişti.
Hatta öyle ki dünyada eşi benzeri görülmemiş bir konser de Fortnite aracılığıyla sanal dünyada geçtiğimiz aylarda sergilendi. Dünyaca ünlü rapçi Travis Scott sanal dünya üzerinde kendi sanal kimlikleri ile katılan izleyicilerine bir konser verdi.
İlgilileri arasında bu konser büyük ilgi çekse de henüz Metaverse nedir araştırması çok yaygınlaşmadığı ülkemizde çok da ses getirmedi. Fakat bu ortaya çıkacak bambaşka bir evrenin ‘ayak sesleri’ değil, sadece küçük adımlarını yansıtıyordu.
Yapılan bu konserden sonra farklı konserler de verilmeye devam edildi. Fakat projelerin sadece oyun firmaları ile sınırlı kaldığını düşünmemelisiniz.
Dünyanın en büyük şirketleri arasında bulunan Microsoft yine şimdilik çalışanları ile sınırlı kalan bir evreni oluşturmak adına ilk adımı attı. COVİD-19 süreciyle özellikle yüz yüze toplantıların imkânsız hale gelmesi Microsoft sanal toplantı salonlarının oluşmasına neden oldu.
Bununla sınırlı kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!
Metaverse nedir sorusuna daha önce sadece oyun değil gerçek bir yaşamın yansıması olduğunu vurgulanmıştı. Peki gerçek yaşamdaki diğer adımlar nasıl mı yansıtılacak?
Oluşturduğunuz özel avatarınızın kıyafet ihtiyacını karşılamanız için ilk adımı H&M attı. H&M mağazasına bu sanal dünyada gidip Ceek adlı coin ile alışveriş yapabileceksiniz.
Bu ne anlama geliyor?
Artık mağazalara gitmeden belki de ileri dönemlerde sanal dünyada mağazalara uğrayıp takı, kıyafet denemeleri yapacak ve bu şekilde alışverişi daha emin şekilde yapabileceksiniz.
Metaverse coinleri ile ilgili ayrıntılara yazının ilerleyen bölümlerinde girilecek ancak bahsedilen tüm alışverişlerin NFT sayesinde gerçekleşeceğini şimdiden görebilirsiniz.
Evren ötesi bu dünyada sadece büyük firmalar kendi evrenini oluşturmakla kalmayacak. Merkeziyetsiz bir yapı kurulacağından bireysel olarak kendi dünyanızı yaratmak mümkün. Mesela Snoop Dogg gibi!
Amerikalı rapçi Snoop Dogg, ‘Snoopverse’ adında kendi tarafından oluşturulacak bir evrenin olacağını Twitter adresinden duyurdu.
Tüm bunların yanı sıra Metaverse fikrine sıcak bakmayan isimler de mevcut. Bunlardan birisi dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, kendisi ‘Beyne çip taktırmak Metaverse’ten daha iyi’ şeklinde açıklama yaparak aslında ne kadar bu duruma karşı olduğunu belirtiyor.
Facebook Metaverse Yatırımları
Belki de Metaverse nedir konusuna en çok kafayı takmış isim Mark Zuckerberg olmuştur. Eski Facebook kurusucu, ileri dönemlerde oluşacak bu sanal ortamın sinyallerini 2014 yılında almış.
Oluşturulacak sanal evrene geçişin belirli bir araçla olacağını düşünen Zuckerberg, daha 2014 yılında sanal gözlük firması olan Oculus’u satın aldı.
Bununla kalmayan Mark, geçtiğimiz günlerde Facebook şirket adını Meta olarak değiştirerek büyük bir dikkati üzerine çekti.
Meta dünya konusunda yatırımlarına devam eden Zuckerberg, yakın zaman içinde ‘Horizontal Workrooms’ adına sanal ofislerini de bir video ile tanıtmıştı.
Kendisi; Web 3.0 aşamasına geçebilmek ve sanal dünya oluşturmak adına aracı bir gözlük ya da kıyafetin olması gerektiğine inanıyor. Bununla birlikte bu oluşumun birkaç firma ile değil toplu bir hareketle başarıya ulaşacağına dair düşünceleri de mevcut.
5- Metaverse Nasıl Kullanılır? Metaverse Hangi Alanlarda Kullanılır?
Metaverse coinleri ile sanal dünyada yapabileceklerinizin sınırı yok desek, yanlış olmayacaktır. Çünkü yatırımcılar ve büyük firmalar bile oluşturulacak bu evrenin boyutu hakkında emin değil.
Bireysel olarak yapılan yatırımlarla genişlemeye müsait olan sanal dünyada yapabileceğiniz davranışlar yaşadığımız asıl dünyadan farksız.
Gün içinde; sinemaya gidebilir, yemek yiyebilir, alışveriş yapabilir, oyun oynayabilirsiniz. Dünyanın tüm ülkelerinden katılım sağlayan komşular elde edip yeni bir iletişim ağı geliştirmeniz de mümkün.
Hatta bu evrende bir yatırımcı da olabilir para kazanabilirsiniz. Alacağınız arsalar üzerinde yeni yapılar inşa ederek kazanç noktasında ilk adımı atmış olursunuz.
Ve hatta bu yatırımlar ile al-sat işlemleri yürütmeniz de mümkün. Bu aşamaya gelmiş bir birey çoğunlukla Metaverse nedir sorusunu kendi içinde yanıtlamış da olacaktır.
Evren ötesi yeni dünyaya geçiş yapmak için şimdilik adımlar çok net değil. Çünkü kurulum henüz tamamlanmadı.
Fakat geçiş için bir sanal arttırılmış gerçeklik gözlüğe, kendinizi ya da farklı bir canlıyı yansıtan avatara/kişiye ihtiyacınız olacak.
Tüm bunların yanı sıra bu evrende para değerinde olacak olan Metaverse coinleri de olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.
6- Metaverse Coin Nedir? Metaverse Coinleri Neler? İşte Metaverse Coin List ve Merak Edilen Tüm Konular!
Konu Metaverse nedir olunca, Metaverse coinleri hakkında bilgi edinmemek eksiklik yaratır. Oluşturulacak sanal evrenin para birimi olarak gösterilen bu coinler hakkında merak edilenler ise oldukça fazladır.
A- Metaverse Coinler Nedir| Metaverse Coin Projeleri Nedir?
En genel tanımı olarak oluşturulacak sanal dünyanın para birimidir. Ancak bu yeni dünya dışında günümüzde de kullanımdadır.
Blockchain yani block zincir kapsamında günümüzde başta Bitcoin olmak üzere çeşitli coinler merkeziyetsiz, bir devlete/bankaya bağlı kalmadan kişiler arasında satışa sunuluyor.
Daha önce Metaverse nedir konusuna değinirken de bu dünyada her şeyin bir devlete ihtiyaç duymadan kişiler arası yapılabileceğine değinilmişti. Yine aynı senaryo değil mi?
Tam olarak birbirini kapsayan bir durum söz konusudur. Oluşacak bu evrenin bir para biriminin olmaması düşünülemez. Bu yüzden bilinen coinlerin yanı sıra Metaverse coinleri oluşturulmuştur.
Günümüzde yetmişten fazla Metaverse coinleri mevcuttur. Bu coinler farklı coin satış platformları üzerinde alıcılara sunulmaktadır.
B- Metaverse Coinleri Hangileri? Metaverse Coin List
Günümüzde bilinen platformlar üzerinde satışa sunulan çok farklı Metaverse coinleri bulunmaktadır. Metaverse adı ile duyurulmalarının dışında NFT birimlerinden de bahsetmek gerekiyor.
Öncelikle duyurulan Metaverse coin list şu şekildedir:
Axie Infinity,The Sandbox,Decentraland,Enjin Coin,DeFi Kingdoms,Render Token,Illuvium,UFO Gaming,Mobox,Yield Guild Games,StarLink,RMRK,Vulcan Forged,Wilder World,Victoria VR,Merit Circle,Star Atlas,Aurory,Atari,BlackPool Token,VFOX,Bondly gibi çok çeşitli coinler mevcuttur.
Listenin giderek uzaması da mümkün ancak en yüksek fiyatlılar listedeki gibi yer alıyor.
Metaverse NFT Nedir? NFT Metaverse İlişkisi Nedir?
Metaverse ya da farklı isimle oluşturulmuş, sanal evren tabanlı tüm coinler NFT olarak tanımlanıyor. Peki nedir NFT?
NFT, kişiye özel olan ve sınırlı sayıda üretilmiş para birimleridir. Bu parçalar herkeste bulunmamakla birlikte bir dolar, TL gibi fiziksel olarak mevcut değildir.
Kişiler arasında alış-satışı gerçekleşir. Çoğu zaman açık arttırma ve teklif usulüne göre NFT satışları sağlanır.
Son dönemlerde Cem Yılmaz gibi sanatçıların da yaptığı çizimleri NFT parçalarına dönüştürerek bu alanın meraklısına sattığı görülüyor.
Peki Metaverse dünyasında alınan görsel NFT parçaları ne işe yarayacak?
Geçtiğimiz aylarda bir NFT parçasına (jpg formatında dijital bir görsel) için tam 69.300.000 $ verildi. Alıcıları iki kişiden oluşuyordu.
Bahsedilen bu görseli alan iki kişinin geleceğe dair yatırım planlarından dolayı bu tarz bir alıma gittikleri öğrenildi.
Metaverse nedir konusuna çoktan hakim olmuş bu ikili, sanal dünyada bir ‘dijital fotoğraf sergisi’ oluşturma planları bulunuyor. Günümüzde dünyaca ünlü mimarlara bu sergi alanını planlatmaya başlamışlar bile.
Aldıkları NFT parçalarını burada sergileyerek bir bakıma gerçek yaşamdaki müze, sergi gibi ihtiyaçların giderilmesine olanak sağlayacaklarını düşünmekteler.
Bunların yanı sıra belirli NFT projeleri de Metaverse kapsamında desteklenmektedir. Borsalarda bulunan bu coinleri de yatırımlarınız arasına ekleyip eklememe konusunda düşünebilirsiniz.
Çoğu borsada bulunan Meta destekli NFT türleri; CHZ, SAND, AXS, MANA, SNX, YFI olarak karşımıza çıkıyor.
C- Metaverse Coin Nereden Alınır? Metaverse Coin Almak için Kullanabileceğiniz Kanallar
Metaverse coin list içinden seçeceğiniz bir birimi satın almanız oldukça basittir. Diğer kripto paralarının da satıldığı bir borsayı tercih etmeniz yeterlidir.
Günümüzde en çok kullanılan borsalar arasında; Metaverse coin Binance, BtcTurk, Huobi Pro, gate.io gibi farklı borsalar bulunmaktadır.
Seçeceğiniz herhangi bir coini bu platformlar üzerinden alabilirsiniz.
(Bahsedilen borsalar yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Örnek olması amacıyla verilmiştir.)
D- Metaverse Nedir Nasıl Alınır| Metaverse Coin Nasıl Alınır?
Kripto para yatırımı daha önce yaptıysanız aynı işlemleri Metaverse coin için de uygulamanız yeterli olacaktır.
Eğer daha önce bu tarz bir yatırımda bulunmadıysanız güvenilir bulduğunuz bir borsanın uygulamasını telefonunuza indirin.
E-mail ya da telefon numaranız üzerinden gerekli kaydınızı oluşturun. Ayarlar kısmından profilinizin güvenlik aşamalarını tamamlayın. (Kimlik doğrulaması vs.)
Daha sonra borsanın para aktar yöntemine göre hesabınıza paranızı aktarın. Eğer TL cinsinden yollayacaksanız, çoğu Metaverse coinleri USD bazlı satıldığı için önce TL paranızı USDT /Tehter şekline çevirin.
USDT üzerinden alım yaptıktan sonra dolarınız bulunacaktır. Son aşamada ise yine belirlediğiniz bir Metaverse coin tahtasına gelin. Dilediğiniz kripto para sayısını ya da alım yapacağınız para miktarını girdikten sonra ‘Al’ işlemine tıklamanız yeterli olacaktır.
E- Metaverse Coin Ne Kadar? Güncel Metaverse Coin Fiyat
Tek bir Metaverse coin türünden bahsetmek mümkün olmadığından güncel bir Metaverse coin fiyat listesi oluşturmak oldukça zordur.
Her geçen gün farklı firma ya da kişiler tarafından yeni Meta coinler yayınlanıyor. Henüz duyulmamış ve çıkanlar arasında 0,00.. şeklinde çok az değerde coinler bulabilirsiniz.
7- Metaverse Arsa Alma Nasıl Yapılır? Metaverse Arsa Fiyatları Ne Kadar?
Geçtiğimiz günlerde yabancı ünlüler tarafından olduğu kadar Youtuber Orkun Işıtmak Metaverse üzerinden arsa aldığını duyurdu.
Metaverse arsa alma işlemi gelecek günlerde çok sık duyacağımız bir yöntem olacağa benziyor. Alınacak bu arsa üzerinde komşu edinebileceğiniz gibi yatırım amaçlı da kullanım imkânına sahipsiniz.
Peki Metaverse üzerinde arsa nasıl alınır? Öncelikle arsa almak istediğiniz coin türünü ya da evreni belirlemelisiniz.
Daha sonra bu projenin ana web sayfasına gidin. Web sayfa üzerinde çoğunlukla NFT ile takas seçeneği ya da arsa satın alma bölümü bulunur.
Buradaki seçeneklerden birisine tıklayarak dilediğiniz boyutta (çoğunlukla dört aşamadan oluşuyor) bir arsa alma işlemi başlatabilirsiniz.
Alacağınız arsayı görsel olarak da incelemeniz elbette mümkün. Aynı zamanda her bir arsanın kendi içinde 1-21 level arasında kademelerden oluştuğunu da belirtelim.
Peki Metaverse arsa fiyatları ne kadar? Aslında çok kapsamlı bir sorudur. Ancak ortalama olarak yeni çıkan bir coin üzerinden düşünecek olursanız 15.000$ ile 250.000 $ arası arsalar bulabilirsiniz.
8- Metaverse Konulu Filmler Hangileri? Metaverse Film Listesi
Eğer Metaverse nedir konusunda hala aklınıza takılan birkaç soru bulunuyorsa bazı filmleri izleyerek aklınızda takılan noktalara açıklık getirebilirsiniz.
Yine aynı şekilde izleyeceğiniz bu filmler sayesinde Metaverse nedir neleri kapsayacak konusunda da bir öngörü oluşturmanız mümkün olacak. İşte Metaverse nedir sorusuna yanıt olabilecek filmler:
The Social DilemmaTron LegacyReady Player One
Özellikler Ready Player One daha öncede bahsedildiği üzere Metaverse nedir, ne demek gibi konuların yanı sıra oluşacak bu dünyanın sinyallerini veren eski filmlerden birisidir.