7. Yargı Paketi Neleri İçeriyor?

Adalet Bakanlığı tarafından, deprem bölgesi ile ilgili düzenlemeleri de içeren ve kamuoyunda “7. Yargı Paketi” olarak bilinen kanun teklifi taslağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderildi.

Adalet Bakanlığı tarafından, deprem

Adalet Bakanlığı tarafından, deprem bölgesi ile ilgili düzenlemeleri de içeren ve kamuoyunda “7. Yargı Paketi” olarak bilinen kanun teklifi taslağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderildi. Peki, yeni yargı paketinde hangi yenilikler var?

7. Yargı Paketi Neleri İçeriyor? Yeni Yargı Paketi Düzenlemeleri

Adalet Bakanlığı tarafından, “İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Teklifi” üzerindeki çalışmalar tamamlanarak, TBMM’ye gönderildi.

TBMM’ye gönderilen yeni düzenleme ile kirada zorunlu arabuluculuk, çocuğu hasta olan annelere infaz ertelemesi, uyuşturucu ile mücadelede ağır cezalar öne çıkıyor.

1- Hükümlü Annelere Ceza İnfaz Ertelemesi

Yeni yargı paketinde kanser tarzı ağır hastalığa yakalanmış olan çocukların, hükümlü annelerine ait cezaların infazının ertelenebilmesi imkanı getiriliyor. Bu kapsamda 5275 sayılı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun”  16.  Maddesinde yapılacak düzenleme ile çocuğu hasta olan kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesi mümkün olacak. İnfazına başlansa dahi toplam 10 yıl ya da daha az süre hapis cezasından hükümlü olan kadınların, ağır hastalığa tutulmuş ya da engelliliği sebebi ile bakıma muhtaç ve 18 yaşını doldurmamış çocuklarının bulunması durumunda, cezanın infazının 1 yıla kadar ertelenebilmesinin yolu açılacak. Bu erteleme süresi ise her defasında altı ayı geçmemek koşuluyla en fazla 4 defa daha uzatılabilecek ve de erteleme süresi boyunca zamanaşımı işlemeyecek.

7. Yargı Paketi Neleri İçeriyor?

2- Kira Davalarında Arabuluculuk Zorunlu Hale Gelecek

7. Yargı paketi kira davalarını da yeniden düzenliyor. Kira ilişkisinden, ortaklığın giderilmesine dair kat mülkiyetinden ve komşu hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk dava şartı olacak. Uyuşmazlığın taraflarının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti neticesinde düzenlenen son tutanak konusunda bilgilendirilmesinde de arabulucuya yükümlülük getirilecek.

7. Yargı Paketi Neleri İçeriyor?

3- Amfetamin ve Türevleri de Ceza Kapsamına Giriyor

TBMM’ye gönderilen taslak metne göre, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188/4 fıkrasının kapsamına amfetamin ile türevleri, sentetik katinon ile türevleri, sentetik opioid ile türevleri de dahil edilecek. Ayrıca uyuşturucu madde imal ve ticareti suçunun cezasında da alt sınır 10 yıldan 15 yıla çıkarılıyor.

Uyuşturucu madde kullanma suçu hükümlüleri ile başka bir suçtan hükümlü olup da uyuşturucu madde bağımlısı olan hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılmaları zorunlu olacak.

Uyuşturucu madde imal ve ticareti suçunda görevlendirilen gizli soruşturmacının, kamuya açık olan yerlerde ve iş yerlerinde ses ya da görüntü kaydı yapabilmesine ise hakim tarafından izin verilecek.

El konulan maddelerin uyuşturucu madde olduğuna ilişkin kesin rapor alınmasından sonra Sulh Ceza Hakimliği tarafından bu maddelerin müsaderesi ve imhası konusunda karar verilmesi zorunlu olacak. Bu şekilde kovuşturma sonucunun kesinleşmesi beklenmeksizin uyuşturucu maddelerin imha edilmesi de sağlanmış olacak.

7. Yargı Paketi Neleri İçeriyor?

4- Ortak Ev Eşyalarının Haczi Mümkün Olmayacak 

Yeni 7. yargı paketi kapsamında konutlarda gerçekleştirilecek hacizler yönünden icra müdürü tarafından verilen haciz kararı ancak hakim onayından sonra yerine getirilebilecek. Yine ailenin ortak kullanımına ilişkin ev eşyaları ile aile bireylerinin kişisel eşyalarının da haczi mümkün olmayacak. İcra takibine konu olan alacağa yetecek miktarın üzerinde haciz yapılması da açıkça yasak hale getirilecek.

Ayrıca 7. Yargı paketi tasarısında, göçmen kaçakçılığı suçu ile ilgili daha etkin şekilde mücadele edilebilmesi amacıyla söz konusu suçun ceza alt sınırı da üç yıldan beş yıla çıkarılacak.

İlginizi Çekebilir: Kiracıya Tanınan Haklar Nelerdir? Tüm Kiracıların Bilmesi Gereken Başlıca Hukuksal Hakları