500 Milyon Dolarlık Gardner Müzesi Soygunu: Dünyanın Gördüğü En Büyük Sanat Hırsızlığı

Gardner Müzesi soygunu, tüm

Gardner Müzesi soygunu, tüm güvenlik önlemlerine rağmen gerçekleşti. Günümüzde müzeler ve içerisinde bulunan paha biçilemez sanat eserleri, neredeyse her türlü olasılık göz önüne alınarak korunuyor. Ancak bu büyük güvenlik önlemlerine karşın bazı soygunlar önlenemediği gibi aradan geçen yıllara karşın failleri de yakalanamamış durumda.

İşte, geçtiğimiz aylarda NETFLİX ekranlarında yayına giren bir mini belgesele de konu olan modern yüzyılın en büyük sanat soygunu olan Isabella Stewart Gardner Müzesi soygunu olayı ve bulunamayan sanat eserleri…

Modern Yüzyılın En Büyük Sanat Hırsızlığı Olayı: Isabella Stewart Gardner Müzesi Soygunu

1990 yılında Gardner Müzesi soygunu olayında, polis kılığına girmiş iki hırsız, söz konusu müzeden tahmini 500 milyon dolar değerinde resim ve sanat eseri çalınmıştır.

Bu soygunu gerçekleştirenler o kadar profesyonelce hareket etmişlerdir ki, aradan geçen onlarca yıla karşın ne hırsızlar ne de çalınan sanat eserleri günümüze kadar bulunamamıştır. Müze yönetimi tarafından belirlenen ödüllerde, FBI tarafından tekrar tekrar yapılan soruşturmalarda bu işin çözülmesine ve olayın perde arkasının aydınlatılmasına yetmemiştir.

Isabella Stewart Gardner Müzesi Kuruluşu

Isabella Stewart, döneminin ünlü iş adamı ve sanat koleksiyoneri olan eşi John Lowell Gardner’in ölümünün ardından, ABD Boston’da arazi alarak dört katlı bir saray inşa ettirdi. Bu sarayın ilk üç katında heykellerden resimlere, el yazmalarından sanat koleksiyonlarına dek sanat eserlerine ev sahipliği yaparken en üst kat ise özel konut olarak kullanılmıştır.

Tam bir sanat tutkunu olan Isabella Stewart Gardner, tam 25 yıl boyunca müzesindeki eser sayısını genişletmek için büyük çaba ve servet harcamıştır ve böylece Boston’da sıra dışı bir müze kurulmuştur.

81 Dakika da En Büyük Sanat Soygunu

18 Mart 1990 günü saatler 01:24’de polis kılığına giren iki adam Isabella Stewart Gardner Müzesi’ne girip,  önce güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirerek tam 81 dakikada tahmini değeri bugün için 500 milyon dolar olarak kabul edilen, iki ayrı katta ve üç galeride bulunan, aralarında Edouard Manet’e ait Chez Tortoni, Rembrandt’a ait Celile Denizi’nde Fırtına ve Edgar Degas’a ait Üç Jokey gibi eşsiz tablolarında yer aldığı 13 parça sanat eserini çalmışlardır. Gardner Müzesi soygunu arasında resimler dışında 12. Yüzyıldan kalma Çin işi Gu Vase (porselen) da bulunmaktaydı.

Soygundan hemen sonra, bu eserlerin bulunabilmesine katkı sağlayacak nitelikte bilgi verene müze yönetimi tarafından 1 milyon dolar ödül açıklamış, 1997 yılında önce bu ödül 5 milyon dolara çıkarılmış, 2017 yılında ise ödül 10 milyon dolara yükseltilmiştir.

Olayı her yönüyle derinlemesine soruşturan FBI, hırsızlık nedeniyle başta müzenin güvenlik görevlileri olmak üzere çok sayıda kişiden şüphelenmiştir. Gerek kısıtlı zamana karşın çalınan eserlerin tek bir galeri yerine iki ayrı kattaki üç farklı galeriden çalınması ve gerekse de geride hiçbir iz bırakılmaması polisleri içeriden destek noktasında derin şüphelere düşürmüştür.

Ancak somut bir kanıt bulunamadığından bu şüpheler asla suçlamalara dönmedi. Farklı tarihlerde FBI Boston Ofisinden açıklamalar yapılmıştır. En son 2015 yılında yapılan açıklamada ise müze soyguncularının aşırı doz uyuşturucudan ölmeleri nedeniyle sorgulama yapılamadığı açıklanmıştır. Ancak konulan büyük para ödülüne karşın çalınan sanat eserlerinden hiçbiri halen daha müzeye dönmemiştir.

Soygundan Geriye Kalan Boş Çerçeveler

Isabella Stewart Gardner Müzesi’nden çalınan tabloların çerçeveleri ise soygundan beri boş duruyor. İçlerindeki tuvaller çalınsa da boş çerçeveler eski yerlerine asılarak sergilenmeye devam ediliyor ve adeta modern yüzyılın en büyük müze soygununu gelen ziyaretçilere de hatırlatıyor.

Bakalım, çalınan bu eşsiz sanat eserleri bir gün boş olarak duran çerçevelerindeki yerlerini geri alacaklar mı? Bunu bize zaman gösterecek…