4 Yaş Gelişim Özellikleri Nelerdir ? 4 Yaş Gelişim Özellikleri Neden Önemlidir?

Çocuklar her yaşta farklı

Çocuklar her yaşta farklı bir gelişim özelliği gösterirken 4 yaş gelişim özellikleri çocuk gelişimi dönemleri arasında büyük farklara sahiptir. Her ne kadar her yaşta gösterilen belli gelişim özellikleri olsa da her çocuk özeldir.

Anne ve babalar için çocuk yetiştirme sürecinde, çocuğun hangi yaşta hangi özelliği kazandığı daha önceden bilindiğinde, çocuk daha bebek döneminde iken ihtiyaçları bilinerek sosyal ve fiziksel ihtiyaçları karşılanmış olur.

Çocuğun gelişim özelliklerine uygun olarak oyuncak tercih edilebilir. Yine yaş dönemi gelişimleri arasında önemli bir yere sahip olan soruların cevaplanması sürecinde de bu bilgilerin edinilmiş olması önemlidir.

4 Yaş Gelişim Özellikleri Neden Önemlidir ? 

4 yaş gelişim özellikleri bilen aileler çocukları ile ilgili daha iyi gözlem yapabilirler, onların gelişim seviyesinin daha çok farkında olurlar. Olması gereken bebek gelişimi dönemi ile çocuklarını çok daha iyi fark edebilirler. Çocuğunun gelişimini nasıl tamamladığını gözlemleyebilir ve herhangi bir bilişsel sorunda önceden fark etme imkanı bulabilir.

4 Yaş Gelişim Özellikleri Nelerdir ?

4 yaşında bir çocuğunuz varsa çocuğunuzun duygusal gelişim sürecinde önemli bir yere sahip olan 4 yaş gelişim özellikleri hakkında bilgi edinmek çocuğunuzla iletişiminizi kuvvetlendirecektir.

1 – Fiziksel Özelikleri

4 yaşındaki bir çocuk artık fiziksel olarak uzayda bir yer kapladığının farkına varacaktır. Bu sayede daha küçükken bir koşma sırasında yanından geçen birine çarpması daha olasıyken artık bunu yapmayacaktır. Koşma esnasında önüne biri çıktığında bundan sakınabilecektir.

4 yaş gelişim özellikleri içindeki fiziksel bir başka gelişim ise ince motor becerilerindeki gelişimdir. Bu yaştaki çocuklar artık kopan bir kolyenin boncuklarını dizebilmektedirler. 4 yaşındaki çocuğun el becerileri devam eder. Bu yaş Çocuk herhangi bir şeklin içini boyayabilmektedirler. Bu yüzden artık gömleklerinin düğmelerini kendilerinin iliklemesine izin verilmelidir. Bu sayede bu özellikleri daha kolay gelişir.

b – 4 Yaş Gelişim Özellikleri Duygusal Özellikleri

Bu yaştaki çocuklar deyim yerindeyse artık tek başına takılmak isterler ve anne babanın zorlayıcı tavrından rahatsız olurlar. Belki de kendilerinin artık büyüdüklerini düşündüklerinden olabildiğince özgür davranmak isterler. Sokakta yürürken artık elinizden tutma konusunda sıkıntı çıkarırlar. Bu durum, 4 yaş çocuğunun özgür takılmak istemlerinden kaynaklanmaktadır.

Bu konudaki iyi haber ise çocuğunuz artık sizin duygularınızın farkında olabilmektedirler. Daha küçükken kızdığınızı ya da üzüldüğünüzü fark etmeyen çocuklar bu yaşa geldiklerinde gösterdiğiniz duygusal tepkilerin farkında olabilmektedir. Tabi ki bunun yanında endi duygularını daha net yaşar ve aktarır.

c – 4 Yaş Bilişsel Özellikleri

4 yaş gelişim özellikleri arasında ebeveynler arasında en merak edilen özellik genellikle bilişsel olandır. Bu yaştaki çocuklar karşılaştıkları basit problemleri daha rahat çözebilmektedirler. Problem çözme becerisi geliştiği bebek gelişim dönemlerinde, daha küçük yaşta sordukları anlamsız soruları bu yaşlarda anlamlı hale getirmektedirler.

Dil gelişimi konusunda ise bu yaş, kelime haznesinin gelişme ivmesinin en fazla olduğu zamandır. Ebeveynlerini kurdukları kelimeler ve anladıkları cümleler sonucunda şaşırtmaktadırlar. Örneğin bir kamyonet gördüklerinde bu kelimeyi bilmeden bunu küçük kamyon şeklinde ifade edebilmektedirler.Bu yaşta çocukların hayal dünyaları çok geniştir. Oyun oynarken hayali arkadaşlıklar kurup onlarla oynayabilmektedirler.

Matematiksel olarak ise bu yaşlarda sayı kavramlarını anlayabilmektedirler. Elle gösterilen sayıların somut bir şekilde neyi temsil ettiklerini fark ederler. Örneğin 2 toka ver gibi ifadeleri anlayabilirler. Bu yaştaki çocukların bilişsel gelişmelerinin devam etmesi için sordukları sorulara mümkün olduğunca cevap verilmelidir. Onlarla konuşulmalıdır.

4 yaş gelişim özellikleri arasında bazılarını göstermeyen çocuklar olduğunda hemen kaygılanmamak gerekmektedir. Bunun yerine çocuğun gerekli motivasyonunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Fakat örneğin kendi başına merdivenleri çıkamama gibi çok belirgin özellikler varsa bir uzmana başvurulmalıdır.