4 tekerlekli Qooder QV4, motosiklet sektörüne getirdiği yenilikler sayesinde adını duyurmaktadır. Diğer motosikletlerden ayıran en önemli özelliği 4 tekere sahip olmasıdır. Herkesin ilk başta hayret ederek baktığı bu motosiklet verdiği güven hissi sayesinde kısa sürede beğeni toplamıştır.
Motosiklet severlerin, motosiklet öğrenmeye başlamak için tercih ettiği ilk modeller 3 tekerli modellerdir. Bunun nedeni ise 2 tekerli motosiklet korkusunu yenmek ve sürüşe alışmaktır. 3 tekerli motosiklet denge kurma açısından, motosiklet sürmeye yeni başlayan kişilerin tercihinde önemli bir kıstastır. Bu durumu üst seviyeye taşımak isteyen Qooder üreticileri 3 tekerli motosikleti tasarlayan mühendis ile anlaşarak yeni bir model üretmesini istediler.
Qooder yöneticileri mühendisten 4 tekerlekli, motor sürmeye yeni başlayacak kişilerin merak duyacağı ve konforlu bir model istediler. Bu istek üzerine 3 tekerli motosikletin mühendisi, 4 tekerli Qooder QV4 modelini hayata geçirdi. Bu model sürücülere otomobil sürüyormuş hissiyatı ve güveni verirken ayrıca da motosiklet zevkini yaşatmaktadır.
4 Tekerli Qooder QV4 Özellikleri
Qooder, tasarımı itibari ile sürücülere yaşattığı his ile farklı bir hayran kitlesine sahip olmaya başladı. 4 teker üzerinde gidiyor olmanın verdiği güven ile özellikle virajlarda büyük faydalar vermektedir. Denge korkusu yaşamadan sürücüler hem motor hem de otomobil sürme zevkini aynı anda yaşabilmektedirler.
1. Süspansiyon Sistemi
2 tekerli motorlarda en büyük problem dengenin kurulabilmesidir. Bir tekerin çukura girmesi veya tümseğe çıkması sonucu diğer tekerle dengenin kurulması zorlaşmaktadır. Bunun farkında olan Qooder tasarımcısı bu modelde yer alan 4 tekerin birbiri ile bağımlı olmasını sağlarken aynı anda da bağımsızlık kazandırmıştır. Bu sayede bir tekerin çukura girmesi veya tümseğe çıkması sonucu diğer 3 tekerlek, geliştirilen hava ve yağ basınçlı süspansiyon sayesinde diğer tekerleği dengelemektedirler. Tümseğe çıkan tekerde yer alan sistem diğer 3 tekerleğe yağ ve hava pompalayarak motor dengesinin bozulmasını önlemektedir. Bu sistemin verdiği güven sayesinde sürücüler rahatlıkla kaldırımlara çıkabilmekte ve inebilmektedirler. Bu sistem tamamen otomobil teknolojisi ile aynı mantıkla çalışmaktadır.
2 tekerli motosiklet kullanımında viraj dönüşlerinde çok zorlanılmaktadır. En ufak bir denge kaybında tekerler kayabilmekte ve sürücü kaza yapabilmektedir. Fakat Qooder’da yer alan teknoloji sayesinde viraj dönüşleri son derece güvende hissedilerek dönülebilmektedir. Virajlarda boşa çıkan diğer 2 tekerde yer alan süspansiyon sistemi diğer tekerlere hava ve yağ basıncı pompalayarak dengeyi sağlamaktadırlar.
2. Tayvan Üretimi
4 tekerli Qooder QV4 Tayvan menşei olarak üretilmektedir. Tayvan üretimi motorlar, motosiklet sürücüleri tarafından sevilmekte ve tercih edilmektedir. Tayvan üretimi olması motor bloğu konusunda büyük kalite güveni vermektedir.3. Otomobil Ehliyeti İle Kullanıma UygundurMotosiklet ehliyetine gerek duyulmadan kullanılabilmektedir. İthalatçı firmanın belgelerinde otomobil statüsünde geçtiği için kategori olarak otomobil ehliyeti ile kullanımı uygundur. Herhangi bir başka ehliyete gerek duyulmamaktadır.
4. Teknik Özellikler
Teknik özellikler olarak normal 2 tekerli motosikletlerde bulunan sistemleri 2 ile çarpmanız yeterli olacaktır.
390 – 400 CC civarındaTek silindire sahiptir.Sıvı soğutma yapmaktadır.32 – 33 beygir gücüne çıkabilmektedir.38 – 39 Newton gücünde tork üretmektedir.4 adet tekere sahiptir.4 adet süspansiyon bulunmaktadır.4 adet fren sistemi vardır.Qooder net olarak 281 KG ağırlığındadır. Kullanacak kişinin ağırlığı ile beraber ortalama 350 KG olmaktadır.Sürücü ile beraber 350 KG ağırlığa çıkan Qooder kalkışta 4000 – 5000 devir sonrasında kendini toparlayabiliyor. Kalktıktan sonra sıkıntısız şekilde hız yapılmaktadır.Çift sistemli şanzıman sistemine sahiptir.4 tekerde de ayrı ayrı disk freni bulunmaktadır. Frenler birbiri ile kombin edilmiştir.Ayak freni sistemi vardır. Bu sistem süspansiyon sistemi ile uyumlu çalışmaktadır. Ayak freni yapıldığında hava ve yağ basıncı sıkıştırılıyor ve ayaklarınızı yere koymaya gerek kalmadan Qooder’ı durdurmanızı ve sabit tutmanızı sağlıyor.Aksesuar ağı geniştir ve tasarlanmaya açıktır.140 KM hıza çıkabilmektedir.Geri vitesi yoktur.
5. Qooder Q4 Fiyatı
4 tekerli Qooder QV4 Şubat 2020 tarihi itibari ile 91,900 TL olarak satışa sunulmaktadır. Qooder Türkiye’ye girişite otomobil statüsü ile girmektedir. %45 oranında otomobil vergisi ödenerek Türkiye’ye ithal edilmektedir. Vergisinin yüksek olması Türkiye pazarında satış fiyatının yüksek olmasına neden olmaktadır. Ayrıca normal bir motosikletin sahip olduğu tüm sistemlerin 2 katına sahiptir. Bu nedenle de fiyatı ilk başta çok gelse de her şeyden 2 kat fazla olması ve konforlu olması bu fiyata razı edebiliyor.
4 Tekerli Qooder QV4 Artı Yönleri Nelerdir?
Motor sürmeye yeni başlayanlar ve uzun zamandır motor sürenler için ideal bir sürüş sunan Qooder her kesime hitap etmektedir.
Güvenli bir sürüş deneyimi sunmaktadır.Otomobil ehliyeti ile sürülebilmektedir.4 teker sayesinde otomobil konforu sunmaktadır.Denge kaybı problemi bulunmamaktadır.Virajlarda keyifli dönüşler yapmak isteyen kişilere güvenli bir yana yatma fırsatı vermektedir.15 – 20 dakika alışma sürecinden sonra her kişinin keyif alacağı bir sürüş hissi vermektedir.
4 Tekerli Qooder QV4 Eksi Yönleri Nelerdir?
Normal bir fiyata sahip olunsa eksi yön olarak görülmeyecek yönler fiyatının yüksek olması nedeni ile göze batabilmektedir. Bu eksi yönler şu şekildedir;
Küçük bir bagaj hacmine sahiptir. Bu büyüklüğe ve fiyata sahip bir motosikletin daha büyük bir bagaja sahip olması beklenmektedir.Gösterge panelinin görünüşü normal bir scooter gösterge panelidi gibidir.Ön camı sabittir herhangi bir oynatma yapılamamaktadır.Led farları günümüz teknolojisine uygun tasarıma sahip değildir.
Bu eski yönler kimi sürücüler için önemsiz olabilir. Fakat fiyatının yüksek olması bu yönlerinin biraz daha gelişmiş olabileceği düşüncesini oluşturmaktadır.