4 Maddede Gece Terörü Parasomnia Nedir?

Uyku bozuklukları arasında önemli bir yere sahip olan gece terörü yani parasomnia, özellikle çocuklarda çok sık görülebiliyor. Genelde 6-7 yaş arasında görülen bu durum bazı yetişkinlerde de bulunabiliyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük sorunlara sebep olabilecek gece terörü (parasomnia) hakkında kapsamlı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. 1 – Gece Terörü Nedir?  Gece Terörü, derin uyku vaziyetinde […]

Uyku bozuklukları arasında önemli bir yere sahip olan gece terörü yani parasomnia, özellikle çocuklarda çok sık görülebiliyor.

Genelde 6-7 yaş arasında görülen bu durum bazı yetişkinlerde de bulunabiliyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük sorunlara sebep olabilecek gece terörü (parasomnia) hakkında kapsamlı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

1 – Gece Terörü Nedir? 


Gece Terörü, derin uyku vaziyetinde ortaya çıkan, uyku sırasında ya da uyanmak üzereyken görülen bir uyku bozukluğudur. Bu durumdan mustarip olan kişiler genellikle uyanma esnasında büyük panik yaşarlar. Uykudan uyanıldığında çarpıntı, titreme, terleme ya da kas kasılmaları gibi semptomlara yol açan bu rahatsızlık çağlık atma ve vücutta kızarıklık gibi durumlara da yol açabiliyor.

Bu durumda meydana gelen ataklar çeşitli anormal davranışları kapsayabildiği gibi bazen hayal görebilme haline de yol açabiliyor. Atak yaşamış ve uyanmış bulunan kişiler genellikle yaptıklarını hatırlamakta zorluk yaşayabiliyor ve olayın hiç yaşanmadığını zannedebiliyor.
İlginizi Çekebilir: Uyku Kalitenizi iyileştirecek 8 Besin

2 – Gece Terörü Nedenleri Nelerdir? 


Gece terörü nedenleri çok belirgin olmayıp bu rahatsızlık özelikle çocuk yaştaki bireylerde gözlemleniyor. Bu yüzden ebeveynlerin bu duruma yönelik bilinçli olmaları gerekiyor. Genetik sebeplerden dolayı meydana geldiği belirtilen bu rahatsızlığın aile bireylerinin her birinde görülmesi büyük olasılık taşıyor.

3 – Gece Terörü Belirtileri Nelerdir?

Gece terörü belirtileri, genetik faktörlerin yanı sıra bazı nörolojik hastalıkların da habercisi olabilmektrdir ve teşhis edildikten sonra bir uzman tarafından incelenmesi gerekmektedir. Uyku apnesi gibi çeşitli uyku bozukluklarında kullanılan medikal ilaçların uzun süre kullanılması durumunda da görülen parasomnia, birden fazla sebebi bulunan bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor.

Bu tip uyku bozuklukları belirtileri genel olarak çığlık atma ve uyku sersemi halinde korku dolu gözlerle etrafa bakma geliyor.
Gece terörü belirtileri arasında uyanırken iniltilerin duyulması, uzun süren korku hali, terleme ve çarpıntı bulunmaktadır. Bu durumdan mustarip olan kişi kıyafetlerini acele ile çıkartmak isteyebilir ya da bazı anlamsız el kol hareketleri yapabilir. Yaklaşık 1 dakika ile 5 dakika arası süren bu durum, kişinin yatışıp yeniden uykuya dalması ile son bulabilir.

4 – Gece Terörü Tedavisi Nasıl Yapılır? 


Gece terörü, kimi zaman yaşın ilerlemesi ile tamamen ortadan kalkabiliyor. Fakat ataklar çok sıksa ve iyileşme süreci yaşanmadıysa gece terörü tedavisi için kesinlikle bir müdahale gerekiyor.

Bunun için de psikolog terapisi ve gece terörü psikiyatrik ilaç tedavisi öneriliyor. Medikal önlemlerin yanı sıra özellikle çocuklar için uygun uyku ortamının tam tamına sağlanması ve çocukların gün içerisinde aşırı yorulmasını önlemek ebeveynlerin görevlerinin başında geliyor.
İlginizi Çekebilir: Uykudan Önce Size Kilo Aldırmayacak 11 Yiyecek

Exit mobile version