4 Maddede Gebelikte Folik Asit ve Önemi

Gebelikte folik asidin önemi kritik bir konudur. Çünkü sinir sistemi ile ilgili bir durum vardır. Anne adayları, belli dönemlerde bu alımı gerçekleştirmelidir. 1 – Gebelikte Folik Asidin Önemi Hamilelik dönemi boyunca folik asit alımı birçok sorunu azaltan etki yapmaktadır.Doğacak bebeklerde merkezi sinir sistemi anomalilerini azaltır.Doku kaynaşmasının tam gerçekleşmesi için folik asit alımı gerekmektedir. Omurganın açık […]

Gebelikte folik asidin önemi kritik bir konudur. Çünkü sinir sistemi ile ilgili bir durum vardır. Anne adayları, belli dönemlerde bu alımı gerçekleştirmelidir.

1 – Gebelikte Folik Asidin Önemi


Hamilelik dönemi boyunca folik asit alımı birçok sorunu azaltan etki yapmaktadır.Doğacak bebeklerde merkezi sinir sistemi anomalilerini azaltır.Doku kaynaşmasının tam gerçekleşmesi için folik asit alımı gerekmektedir. Omurganın açık kalması sorununu engellemek için bu takviye önemlidir.Beynin kafatası kemiğinin dışına çıkmasıBeynin gelişmesi hastalıklarının azalmasında %70 civarı oranda azaltıcı bir etkisi vardır.Kalp ve böbrek hastalıklarını engellemede destektir.

2 – Folik Asit Takviyesi Ne Zaman Olmalı?

Normal gelişim olasılığını artıran hamilelikte folik asit alımı hamile kalmadan 3 ay önceden itibaren başlamalıdır. Gebe kalınmasından sonra da 12 hafta devam edilmelidir. Alınacak miktarlar uzman tarafından belirlenecek ve anne adayına aktarılacaktır. Örneğin eskiden hasarlı bir doğum varsa hekim kontrolünde fazla folik asit alımı olabilir. Bu artırma işlemleri mutlaka hekim kontrolünde gerçekleşmelidir. 0,4 mg, 0,8 mg gibi miktarlar görülebilir. Ayrıca günlük besinlerde de folik asit yönünden zengin içeriklere odaklanılmalıdır.

3 – Doğal Folik Asit Kaynakları Nelerdir? 

Doğada bulunan sebze ve türlü gıdalar folik asit yönünden zengin içerikler barındırır. Ispanak en yaygın folik asit kaynağıdır. Ayrıca baklagiller, yumurta sarısı da kolayca bulunabilen kaynaklardır. Meyvelerden turunçgillere odaklanılarak folik asit alımı sağlanabilir. Yeşil sebzelerden brokoli, semizotu tüketilebilir. Sebzeleri tüketirken buharda pişmesi sağlanmalıdır. Mümkünse çiğ şekilde tüketilmelidir.

4 – Gıdalar Gebelikte Folik Asit Açısından Yeterli Mi?

Hamilelerde folik asit açığı alınan gıdalara rağmen tam giderilmeyebilir. Bu nedenle beslenme ve folik asit takviyesi konusunda hekimle doğrudan görüşme sağlanmalıdır. Takviyeye ek olarak beslenmede ne kadar daha alınması durumu netleştirilmelidir. Bazı durumlarda ek alıma gerek kalmadığı da bilinmektedir.

Exit mobile version