Yaşam tekrar geri gelmiyor, zamanı geri saramıyoruz. Bu yüzden aslında her yaşı ve dönemi kıymetini bilerek yaşamak gerekiyor.
Yirmili yaşlarda kanıtlanmış bir şekilde bazı davranışları kazanmak, onları ömür boyu kılmak için kritik bir öneme sahip oluyor.
Eğer yirmili yaşlardaysanız ve hayatınızda bazı kritik noktalar hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, bu yazı tam size göre!
İşte 20li yaşlardaki insanların yaşamına dair kesin olarak bilmesi ve farkında olması gereken bilgiler.
1- Edindiğiniz Hobiler Daha Kalıcı Oluyor
Gençlik çağları özellikle yeni bilgileri alma ve yeni davranışlar edinme için oldukça önemli oluyor şüphesiz. Bu yaşlarda yeni hobi edinme olasılığınız diğer yaşlarınıza göre daha olası.
Eğer bu yaşlarda bir hobi edinirseniz bu hangi alanda olursa olsun daha kalıcı bir özellik gösteriyor. Örneğin 40 yaşında bir hobi öğrenmekten daha etkili oluyor ve sürekli onunla uğraşmanıza sebep oluyor.
2- Bu Yaşlar Kariyer Hedeflerinizi Belirlemek için Oldukça İdeal
Ericson’un psikolojik araştırmalarına göre de görülüyor ki bu yaşlarda gençler meslek ve kariyer üzerine ciddi planlamalar yapıyor.
Fakat bu dönemde istediğiniz meslek grubuna dahil olmaz ya da kariyer planlamanızı eksiksiz yapmasını 30lu yaşlarla birlikte artık hayat arkadaşı seçme yani evliliğe odaklanacaksınız.
3- Oy Kullanmaya Başlayanlar Bunu Alışkanlık Haline Getiriyor
Ülkemizde de oy kullanma yaşı 18 ile başlıyor. Fakat o dönemin seçimi yoksa yüksek ihtimalle, 20li yaşlarda ilk oyunuzu kullanırsınız.
İlk bakışta biraz mantıksız gelse de yapılan araştırmalara göre gerçekten bu yaşlarda kullanılan ilk oy ömür boyu oy kullanma potansiyelinizi destekliyor.
4- Kendini Kabullenmek
Kendini kabul etmek söylemekle gerçekleştirmek arasında ciddi bir fark oluşturan durumdur. Bu yaşlar ergenliğin demleriyle birlikte kişinin hayatını sorgulamasına neden olur.
Özellikle yaşadığı coğrafyayı, ailesini, arkadaşlarını, eğitimini vs. sürekli olarak bir kötüleme durumu söz konusu olur. Burada temel oklar kişinin kendisine çevrilerek bir olumsuz durumu yaratılır.
Elbette eleştirmek gerekir fakat kişinin kendini kabul etmesi de hayatını ilerletme noktasında etkili olacak bir unsurdur.
5- Eğlenmeyi Asla Arka Plana Atma, Anı Yaşa
Belki de yirmili yaşlarda özellikle günümüz gençlerinin en çok göz ardı ettiği durumlardan birisidir. Unutmayın ki bu yaşlarınız bir daha gelmeyecek.
Mümkün mertebe ana odaklanarak, sürekli geleceği düşünmeden ana odaklanarak eğlenmeyi bilmelisiniz. Yoksa ileride rahat bir yaşamınız olsa bile bugünün enerjisini kendinizde bulamayacaksınız.
6- Kıyaslamalardan Uzak Durmalısın
Çocukken anne ve babalarınızın yaptığı kıyaslamalardan sıkılırken bu dönemde farkında olmadan kendinizi sürekli başkalarıyla kıyaslayacaksınız.
‘O üniversiteden sonra direkt iş buldu.’ Ya da ‘ Onun arabası var ama ben nasıl aldığını biliyorum benim o yüzden yok’ gibi çıkarımlarda bulunmayı bırakın.
İnsanlarla kendinizi kıyaslamak kısa vadede sizi üzebilir, mutlu etse bile bir savunma psikolojisi ile aslında kendinizi teselli edersiniz. Bu da kendi gelişiminiz adına ketleyici bir durum yaratır.
7- Kendini Rakip Olarak Görme, Mükemmeliyetçi Olma
Mükemmeliyetçi olmak belki de her yaştan insanın düşebileceği temel noktalardan birisidir. Eğer bu mükemmelliğe odaklanır kendi kendini rakip görürsen üzülürsün.
Çünkü bu durumda kendini yıpratmaktan öteye gidemezsin. Kendini geliştirmek için unutma ki bir rakibe ihtiyacın yok. Aynı zamanda her şey 4/4lük olmak zorunda da değil.
Yaşamdaki olumsuzlukları da kabul ederek arada hatalar yaparak öğrenmeye odaklanırsan daha mutlu olursun.
8- Çok Fazla Bilgiye Değil Elindeki Bilgilerin Pratikliği Önemli
Bu yaşlarda bilgini yetersiz görerek sürekli okuma yapmak, bilgi birikimi olmak isteyebilirsin. Baktığında bu kötü bir şey değil gibi görünüyor.
Fakat sırf bu bilgisizliğin arkasına sığınarak planladığın şeyleri hayata geçirmek de zorlanıyorsan işte orada bazı sorunlar var demektir.
Çok bilgi değil, işe yarayan az ve öz bilgi bile senin için yeterli olabilir.
9- Eleştirilere Öfkelenme, Gerçek ve Dozundaki Eleştirilere Kulak As
Ülkemizde eleştiri yapmak her ne kadar kabul gören bir durum olmasa da gerçek anlamda eleştiriler kişinin gelişmesi için oldukça değerlidir.
Bu eleştirileri dinlemek seni birkaç adım öteye götürebilir. Farkında olmadıklarını fark etmeni sağlayabilir.
Bir olumsuzluk yaşamadan önleyici bile olabilir. Bu yüzden gerçek anlamda yapılan eleştirilere kulak asmalısın.
10- Başarısızlıklarında Pes Etme
Sık duygu değişimleri yaşıyorsun farkındayız, hatta başarısızlıklara belki tahammülün yok sonrasında güç de bulamıyorsun. Olabilir!
Emin ol başarmak istediğin büyük ya da küçük ne olursa olsun birçok insan senin yaşadığın başarısızlık duygusunu tattı.
Elon Musk gibi dünya zenginleri bile tekrar tekrar başarısız olarak bugünlere geldi. Sen de pes etme ve denemeye devam et.
11- En Ufak Durumları Bile Ciddiye Almayın
Emin olun ilerde yaşınızın getirdiklerine bağlı olarak sorumluluklarınız artacak, ciddiye almanız gerekenlerin sayısı artacak.
Bu yüzden bırakın da bu yaşlarda daha bunun kaygılarını çekmeyin. Her şeyi çok ciddiye almayın. Bu her şeyi boş verin anlamına gelmez elbette. Ama en azından kafanıza takmamanız gerekenleri belirler.
12- Hayatla Dikleşmeyin Bazı Şeyleri Kabul Edin
İnsanların her zaman hayattan beklentileri olur ve hayatla dikleşir. Peki hayatın hiç sizden beklediklerini düşündünüz mü?
Zaman zaman başarısızlıklarınız olumsuz olaylar yaşanacaktır. Bu durumda akıntıya karşı zorlamak yerine biraz dinlenmek ya da yüzerek değil yürüyerek başka yollardan gitmeniz gerekebilir.
Hayatla inatlaşarak güzel zamanlarınızı öldürmek yerine, boyun eğmeyi de bazen bilmelisiniz.
13- Zayıf Yönlerini Görmezden Gelme! Onları Gör, Kabul Et ve Güçlendir
Kimi insanlar zayıflıklara tahammül edemez. Bu noktada onları görmezden gelebilir ama siz öyle olmayın.
Olumsuz davranışlarınızı, zayıflıklarınızı kabul edin. Bunları güçlendirerek yarın gelecek olanlara karşı gardınızı alın. Ve daha güçlü bir şekilde karşısına çıkın.