KYK borcu yapılandırma, devlette kredi borcu olan mezun olmuş öğrencilerin merak ettiği işlemler arasındadır. Özellikle yapılandırmanın ne olduğu, nasıl yapıldığına dair araştırmalar yapılır.
KYK borcu yapılandırma sırasında ya da bu durumdan bağımsız olarak asgari ücret artışının kredi borcuna yönelik etkisi de merak edilenler arasında bulunuyor.
Öğrencilik döneminde alınan bu kredilerin ödemesi belirli şartlar altında sağlanıyor. Kredi almadan önce imzalanan anlaşmalar da detaylar yer alsa da çoğu zaman ödeme öncesi araştırmalar derinlik kazanıyor.
KYK borcu yapılandırma nedir? KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır? gibi tüm soruların cevabını siz de merak ediyorsanız, yazının devamında detayları öğrenebilirsiniz.
KYK Borcu Yapılandırma Nedir? KYK Kredi Borcu Yapılandırma ile İlgili Merak Edilen Sorular
KYK borcu yapılandırma özellikle ödenmeye başlanması gereken kredi borcunu ödeyememiş ve bunun sonucunda Vergi Dairesi kapsamına düşmüş vatandaşları ilgilendiriyor.
Normal şartlarda KYK kredi ödemeleri, mezuniyetin üzerinden iki sene geçtikten sonra başlaması gerekir. Ancak her birey bu şartı sağlayamıyor.
Oluşan bu şartlar altında devlet tarafından kişinin kredi borcu Vergi Dairesi’ne aktarılıyor. Başta anlaşılan faizin üzerine gecikme faizi de eklenerek alınan kredi fiyatının oldukça üstünde bir borç ortaya çıkıyor.
Meclis tarafından her zaman olmamak üzere belirli dönemlerde KYK başta olmak üzere geçmiş dönem borçları için kredi yapılandırma tasarısı oluşturulur.
KYK borcu yapılandırması neticesinde vatandaşın yüksek faizleri düşürülerek daha düşük faiz yüzdelikleri ile ödemeyi yapması kolaylaştırılmaktadır.
A- KYK Borcu Nasıl Yapılandırılır? KYK Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
KYK borcu nasıl yapılandırılır sorusu özellikle 2021 yılında ortaya çıkan kredi yapılandırma duyurusu sonrası çok sık araştırıldı.
İzlenmesi gereken adımlar ise oldukça basit. Sırasıyla:
Gelirler İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi sitesine giriş yapın.Karşınıza çıkan alanda e-devlet ile giriş yap seçeneğine tıklayın.Gerekli kişisel bilgilerinizi girin.İnternet sitesinde çıkan talimatlara tek tek uyarak adımları izleyin.Kaç ayda ödeme yapabileceğinize dair bilgiyi girin. (Sunulan taksit seçenekleri; 6,9,12 ve 18 ay şeklindedir.)Başvurunuzu onaylayın.
İnternetten KYK yapılandırma nasıl yapılır sorusu için bu basit adımları izlemeniz yeterlidir. Ancak bizzat il ya da ilçenizde yer alan Vergi Dairesi’ne giderek yapılandırmanızı da yapabilirsiniz.
B- KYK Borç Yapılandırma E-Devlet Üzerinden Yapılabilir mi?
E-devlet sistemine giriş yaparak da kısa sürede KYK borç yapılandırma adımlarını takip edebilirsiniz.
Arama kısmına ‘Yapılandırılan Vergiler’ ya da ‘Tüm Yapılandırılan Vergi Borçları Sorgulama ve Ödeme’ yazmanız yeterlidir.
Burada yer alan vergilendirilmiş borçlarınızı görebilir, yeni bir başvuru için seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
C- İnternetten KYK Borç Yapılandırma Başvurusu Ücretli mi?
KYK borcunuzun yapılandırması için yapacağınız işlemler internet ve bizzat devlet kurumları aracılığıyla yapılır.
Yapılan bu işlemler karşısında herhangi bir şekilde işlem ücreti ödemeniz gerekmez. İşlemlerin tamamı vatandaşlara ücretsiz olarak sunulur.
D- KYK Borç Yapılandırma Ne Zaman Başlıyor?
2021 yılında meclis tarafından işleme alınan ve Resmi Gazete aracılığıyla duyurulan 2016-2021 yılları arasını kapsayan vergi yapılandırması belirli bir süre içinde başvuruyu gerektirir.
31 Ağustos tarihine kadar oluşturulan KYK borç yapılandırma başvurusu değerlendirmeye alınıp kişiye buna göre dönüş yapılmıştır.
Borçları yapılandırılan vatandaşlar ilk ödemelerini Eylül ayında olmak üzere gerçekleştirdi.
2022 yılına dair geçmişe dair bir yapılandırma oluşup oluşmayacağı ise belli değildir.
E- KYK Borcu Yapılandırma 2021 Başvurusunu Tekrarlamak Gerekir mi?
KYK borcu yapılandırma işlemini bir kez yaptıktan sonra tekrarlamanız gerekmez.
Ancak yapılandırılan borcunuzu gecikmeden ödemelisiniz. Bir aylık gecikme ödemesi sonrası oluşturulan yapılandırma iptal olur.
İptal edilen yapılandırma sonrası gecikme faizi + ana para borcu ile birlikte daha yüksek faizden borcunuzu ödemek zorunda kalırsınız.
Ödememeye devam etmediğiniz takdirde ise farklı yaptırımlar uygulanabilmektedir.
F- KYK Borcu Yapılandırma Faiz Siliniyor mu?
KYK borcu yapılandırma başvurusu öncesinde ve sonrasında borcu olan kişiler tarafından bazı konularda kafa karışıklığı oluşmaktadır.
Özellikle mezun olmuş öğrencilerin bu yapılandırma sonrası sadece ana paranın ( aldıkları kredi miktarını) ödeyeceklerini düşünmesi yanlıştır.
Yapılandırma ana para üzerine koyulan tüm faizi ortadan kaldırmamaktadır.
KYK kredisi almış bir kişinin; aldığı para miktarı (ana para) üzerine işlenen TÜFE miktarı ile oluşan faiz ve ödemesi gereken tarihte ödemeye başlamadığı için Vergi Dairesi tarafından oluşturulmuş gecikme faizi miktarı bulunur.
Tüm bunların sonucunda kişinin ödemesi gereken KYK kredi borcu ortaya çıkar.
Krediyi alan kişinin yapacağı KYK kredi yapılandırması sonrası ana para üzerine eklenen tüm faiz ortadan kalkmaz.
Devlet tarafından gecikme üzerine ortaya koyulan yüksek oranlı faiz miktarı sıfırlanır. Ancak ana para üzerine eklenen normal faiz oranı işlemeye devam eder.
Kişinin aldığı kredi miktarına göre gecikme faizinin düşmesi birkaç bin TL bazında değişme/indirim sağlar.
G- KYK Borcu Yapılandırma 2022 Yılında Yapılır mı?
2022 yılında da KYK kredi borcu yapılandırması için TBMM tarafından teklif sunulması ve bu teklifin kabul edilmesi gerekir.
Kabul edilen teklifin Resmi Gazete üzerinde yayınlanması ile birlikte bir yapılandırma söz konusu olabilir.
Ancak henüz bu konu hakkında bir duyuru, yapılacağına dair bir sinyal söz konusu değildir.
Asgari Ücret Artışı KYK Borcunu Arttırır mı?
KYK kredi borcu belirli oranlar göz önünde bulundurularak hesaplanır.
Kredi Yurtlar Kurumu’nun kendi sayfasında da belirttiği üzere borcun hesaplanmasında TÜFE oranı etkilidir.
Peki nedir bu TÜFE? TÜFE; Tüketici Fiyat İndeksi anlamına gelir. TÜİK tarafından her yıl sonunda hesaplanır.
Kısaca tüketici fiyat indeksi, yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılan değerleri ifade eder.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, asgari ücretin artışının KYK kredi borcu üzerinde etkisi olmadığını gösterir.
Dikkat edilmesi gereken temel husus enflasyon değerlerindeki değişimdir. TÜFE değişimine göre enflasyon ölçüldüğü için enflasyon üzerinde oluşan farklılıklar KYK borcunuzun artmasına sebep olabilir.
KYK Borcu Ödeme Nasıl Yapılır? KYK Borcu Erteleme Yöntemleri Nelerdir? İşte KYK Borcuna Dair Merak Edilen Diğer Sorular!
KYK borcu yapılandırma işlemi kadar, KYK borcu nereye ödenir, nasıl ödenir gibi sorular da araştırılır.
KYK borcuna dair merak edilen diğer soruları sizler için cevapladık.
1- KYK Borcu Nedir? KYK Borcu Ne Demek?
KYK borcu yapılandırma konusuna geçmeden önce KYK borcu nedir? KYK borcu ne demek? Konusuna detaylı olarak bakmak gerekiyor.
Özellikle ön lisans ve lisans öğrencilerinin aşina olduğu KYK kredi borcu, öğrencilere eğitim esnasında verilen yardımı yansıtmaktadır.
Üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra genel olarak başlayan KYK haberleri sadece öğrenciler tarafından değil, aileler tarafından da KYK borcu nedir sorusunu araştırmaya iter.
Devlet tarafından öğrencilerin faydalanması adına Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından maddi yardım gerçekleşir. Bu iki şekilde olur: KYK bursu (geri ödemesiz) ve geri ödemeli kredi.
Öğrenciye burs hakkı tanındığında okul bittikten sonra herhangi bir şekilde borç sahibi olmayacaktır. Çünkü devlet tarafından tahsil edilen maddi ödeme karşılıksız yapılır.
Fakat her öğrenci eşit şansa sahip olmadığından bir kesim tarafından KYK borcu nedir, nasıl hesaplanır gibi sorular daha çok araştırılır.
Bu kesim öğrenciler burs elde edememiş ancak maddi yardım alabilmek adına KYK kredisi çekmiş öğrencilerdir.
KYK tarafından verilen krediler, okul bittikten bir müddet sonra geri ödemeye tabi tutulur. Geri ödeme yapılacak bu tutar KYK kredi borcu olarak adlandırılır.
Mezun olan öğrencinin istediği ödeme şekli, taksitlendirme sayısına göre ödemeler gerçekleştirilmektedir.
Kurum tarafından kredi onayı öncesi bilgilendirmeler yazılı olarak yapılır. Fakat birçok mezun öğrencinin detaylı bilgiye kredi ödemesi öncesi ulaştığı bilinir.
Borcun ödenmesi kesin olarak belirtilir. Aksi takdirde ödenmeyen kredi borcunun faiz, ilerleyen süreçlerde ise daha büyük geri dönüşlere sebep olduğu bilinir.
2- KYK Kredi Borcu Hesaplama Nasıl Yapılır? KYK Kredi Borcu Sorgulama Yöntemleri Neler?
KYK kredi borcu hesaplama, borçların ödenmeden önce netleşmesi için gereklidir. KYK borcu öğrenme için değerlendirilebilecek iki farklı yol bulunur.
Öncelikle öğrenciler KYK kredi borcu hesaplama işlemi için belirli kredi tutarı hesaplayan sitelerden yararlanabilir. Fakat bu sitelerde KYK kredi borç sorgulama net sonuçlar veremeyebilir.
KYK tarafından da duyurulan KYK borcu hesaplama şu adımları içerir:
Kişinin kredi almaya başladığı ay ve gün saptanır.Kredi bitim süresi belirlenir.TÜİK tarafından duyurulan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı belirlenir.Alınan kredi miktarı üzerinde TÜFE artışları da eklenerek KYK borcu hesaplama yapılır.
E Devlet KYK Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
E devlet KYK borcu sorgulama işlemi, en kısa ve net sonuç verecek olan yöntemdir. https://www.turkiye.gov.tr/kyk-ogrenim-katki-kredisi-geri-odeme-sorgulama adresine tıklayın.
Burada e-devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra geçmişe dair oluşmuş KYK kredi borcu sorgulama adımlarını izleyin.
Birkaç saniye içerisinde borçlu olduğunuz tutar sizler adına sunulacaktır.
3- KYK Borcu Ne Zaman Ödenir? KYK Borcu Taksitlendirme Ödemeleri Ne Zaman Başlar?
Eğitim ve öğretim hayatı sonlanıp kredi almış kişilerin KYK borcu ne zaman ödenir? KYK borcu taksitlendirme ödemeleri ne zaman başlar soruları aklını kurcalar.
Devlet tarafından tahsil edilen KYK kredileri mezun olur olmaz öğrencilerden talep edilmemektedir.
Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans fark etmeksizin alınan kredilerin ödemesi için dilerseniz hemen başvurabilirsiniz.
Ancak devlet tarafından kişilere en fazla iki yıl geçerli olmak üzere bir erteleme süresi sunulur. İki sene içerisinde ödeme yapmadığınız takdirde herhangi bir sorun yaşamazsınız.
İki yılı aşıp ödemeye henüz başlamamış kişilerin kredi borçları güncel faiz oranları göz önünde bulundurularak gecikme faizine tabi tutulur.
Mevcut kredi borçları Vergi Dairesi’ne aktarılır. Sağlanan bu yönlendirme ile birlikte ana para dışında eklenen yüksek meblağlar aldığınız kredi miktarının çok üzerinde geri ödeme yapmanıza sebep olabilir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında KYK borcu ne zaman ödenir sorusuna istinaden mezuniyetinizden en geç iki sene sonra kredi borcunuzun ilk taksitini ödemek zorunda olduğunuzu unutmayın.
4- KYK Borcu Nasıl Ödenir? Vergi Dairesi KYK Borcu Ödeme Nasıl Yapılır?
KYK borcu yapılandırması herkes tarafından yapılmak zorunda değildir. Yapılandırma yapmadan mezuniyet üzerinden iki sene geçtikten sonra KYK borcu ödemenizi yapabilirsiniz.
KYK borcunuzu ödemek için iki seçeneğiniz bulunuyor: peşin ödeme ve taksitle ödeme.
Peşin KYK borcu nasıl ödenir derseniz, yazının devamında bahsedilecek adımları izleyerek tüm borcunuzu ödeme yaparak borcunuzu sonlandırabilirsiniz.
Peşin kredi borcu ödemelerinde belirli bir indirimden de yararlanabiliyorsunuz.
Taksit ile KYK borcu nasıl ödenir diye soracak olursanız, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü sayfasında yer alan ‘E-Ödeme Bölümü’ kısmına tıklayarak ilk seçeneğinizi değerlendirebilirsiniz.
Ziraat Bankası ATM ve internet bankacılığı üzerinden de ödemelerinizi yapabiliyorsunuz. KYK kredi ödemesi seçeneğinden ödemelerinizi düzenli olarak yapabilirsiniz.
KYK Borcu Peşin Ödeme İndirimi Ne Kadar?
KYK borcu peşin ödeme indirimi TÜFE üzerinden yapılandırılır.
İlk taksit seçeneğinde tüm borcunuzu öderseniz, hesaplanan TÜFE oranından %90 kadarı indirim olarak hesaplanarak borcunuzdan düşülecektir.
İlk taksinizi normal ödeyip ikinci taksitinizde kalan tüm borçlarınızı kapatırsanız, %50 oranında bir indirimden yararlanırsınız.
5- KYK Borcu Nereye Ödeniyor?
KYK borcu yapılandırma sonrası ya da yapılandırılmamış hali devlet bankası olan Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Ancak internet sitesi üzerinden de ödemelerinizi sağlayabiliyorsunuz. KYK resmi sayesinde yer alan ‘Geri Ödemeler’ alanından ödemenizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.
6- KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur? KYK Borcu Ödenmezse Haciz Gelir mi?
İki seneyi aşıp oluşan borcu ödemeyen bireylerin borcuna günlük faiz uygulanmaya başlar. Faiz TÜFE ve YÜFE oranları göz önünde bulundurularak hesaplanır.
Aşan borcun hala ödenmemesi durumunda kredi, Vergi Dairesi’ne düşer. Vergi Dairesi de oluşan borca ekstra faiz yükler.
Normal şartlarda aldığınız borçlar daha fazla birikerek önünüze kat be kat fazlasıyla çıkar.
Peki KYK borcu ödenmezse haciz gelir mi? Süre geçmesine rağmen KYK borcu yapılandırması yapmayan, borcuna sadık kalmayan kişiler için icra işlemleri başlatılabiliyor.
7- KYK Borcu Vergi Dairesine Giderse Ne Olur? KYK Borcu Ne Zaman İcraya Düşer?
Daha önce de bahsedildiği üzere KYK borcu, 2 senelik mühletin dolmasına rağmen bir sene boyunca ödemenin başlatılmaması durumuna Vergi Dairesi Müdürlüğü borçları devir alır.
Bu noktada artık ödemeler bankalara değil, Vergi Dairesi’ne yapılır.
Borcun aktarılmasına rağmen bir sene boyunca ödeme yapmamış kişilere icra işlemleri başlatılır. Ancak KYK borcu yapılandırma sonrası ödemeye başlarsanız icra ile karşı karşıya kalmazsınız.
8- KYK Borcu Erteleme Mümkün mü? KYK Kredi Borcu Erteleme Nedir?
Mezun olmasına rağmen iş bulamamış ve bu yüzden kredi borcu ödemesine başlayamamış kişiler ödemeleri için erteleme yapabiliyor.
İş bulmasına rağmen askerlik görevinden dolayı borcunu ödeyemeyecek kişiler de ertelemeden yararlanabilir.
KYK borcu yapılandırması için olduğu gibi e-devlet üzerinden erteleme işlemlerinizi yapabilirsiniz. 1 senelik erteleme hakkınız bulunuyor.
Ancak bu erteleme sonrası gecikme faizi uygulanacağını ve bu yüzden borcunuzun artacağını bilmenizde fayda var.
9- KYK Borcu Erteleme Faizi Ne Kadar?
KYK borcu erteleme faizi, YÜFE oranının üzerine gecikme faizi gibi eklenir. Eklenen tutar %1.40 şeklinde gerçekleşir.
Erteleme faizlerine bağlı olarak artan borçlar devlet tarafından uygun görüldüğü takdirde KYK borcu yapılandırma sırasında düşürülebilir. Fakat devlet her sene borç yapılandırmasına gitmediği için garantisi bulunmaz.
10- Evlenince KYK Borcu Silinir mi? KYK Borcu Silinecek mi? KYK Borcu Nasıl Silinir?
KYK borcu silinecek mi? KYK borcu nasıl silinir soruları yüksek miktarda borcu olanların en sık merak ettiği konudur.
Normal şartlarda TBMM kararı olmadıkça KYK borçlarının silinmesi mümkün değildir. Resmi Gazete’de alınan kararın duyurulması ile tüm borçların silinme ihtimalinden bahsedilebilir.
Ancak uzun zamandır bu tarz bir konu gündemde olsa da hayata geçen bir eylem söz konusu değildir.
Evlenince KYK borcu silinir mi diye soracak olursanız, kesinlikle hayır. Evlenmeye bağlı olarak KYK kredi borcu sıfırlanmaz.
Kişisel uğraşlardan ziyade Cumhurbaşkanı ya da TBMM kararının borç silinmesinde etkili olduğu bilinir. Medeni durumun borç üzerinde etkisi bulunmaz.