2021 Yılında Yaşanacak ve Kaçırılmaması Gereken Uzay Olayları

2020 yılı, uzay araştırmalarının hızla yapıldığı ilginç bir sene oldu. 2021 yılında da uzay konusunda heyecan verici pek çok olayların görüleceği şimdiden tahmin ediliyor. Çünkü bu yılda James Webb Uzay Teleskobu, pek çok Mars görevi, yeni uzay araçları ve roketleri çalışmaları yapılacak. Ocak 2021: Çin’li Firma LinkSpace, New Une 1 Roketini Fırlatacak 2021 yılında Çin’li […]

2020 yılı, uzay araştırmalarının hızla yapıldığı ilginç bir sene oldu. 2021 yılında da uzay konusunda heyecan verici pek çok olayların görüleceği şimdiden tahmin ediliyor. Çünkü bu yılda James Webb Uzay Teleskobu, pek çok Mars görevi, yeni uzay araçları ve roketleri çalışmaları yapılacak.

Ocak 2021: Çin’li Firma LinkSpace, New Une 1 Roketini Fırlatacak

2021 yılında Çin’li bir şirket, SpaceX benzerinde, yeniden kullanılabilir bir roket fırlatacak. İlk başlarda, uluslararası fırlatma endüstrisi SpaceX’in roketleri inebilen ve yeniden kullanılabilen parçalardan üretmesi planı önemsenmemişti. Ancak şirketin bu hedefine başarılı bir şekilde ulaşması pek çok firmanın da SpaceX’in benzer araçlarının üzerinde çalışma yapmaya başlamasına yol açtı. Bir start-up firması olan Çin’li LinkSpace de SpaceX’i takip etmek ve bu alanda başarı gösteren ikinci firma olmayı hedefliyor.

Tekrar iniş yapabilen ve birinci kademe roket kullanımıyla uzay göndermeyi amaçlayan LinkSpace Ocak ayında bu çalışmalarına ivme kazandıracak. Çin, ülkenin iç kısımlarında bulunan fırlatma sahaları nedeniyle, roketlerini kasaba ve köylerin iç kısımlarına düşürmekle ünlü. Bu motorlu iniş sayesinde, denizlerde iniş platformu kurulmasına gerek kalmadan fırlatma işlemi sağlıklı ve düşme tehlikesi olmadan gerçekleştirilebilecek. Böylelikle fırlatma sahası yakınında yaşayan halk, kendisini de güvende hissedebilecek.

Şubat 2021: Güney Kora Nuri’yi Fırlatacak

Uzay endüstrisi, özel fırlatma programlarına odaklanmış durumda ancak Güney Kore’deki ulusal program kapsamında ülkede ilk kez yerli fırlatma aracı Nuri uzaya gönderilecek. Nuri’nin ilk testleri büyük ölçüde Rus yapımı olan Naro ile gerçekleştirildi. Nuri, Naro Uzay Merkezi’nden fırlatılacak ve böylelikle Güney Kore, kendi toprakları içinden uzay aracı fırlatan dokuzuncu ülke olabilecek.

Arap Ülkesinin İlk Uzay Görevi: Hope

2021 yılı bir Arap ülkesinin ilk uzay görevine şahitlik edecek. Çünkü 2021 yılında Mars’a gerçekleştirilecek olan üçünü görev; Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait. 2014 senesinde kuruluşu yapılan Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı, ‘Hope’ yörünge aracı ile Mars’a ulaşacak. 2020 yılının 19 Temmuz’unda fırlatılmış olan Hope yörünge aracı, Mars atmosferi ile Mars iklimini araştırmayı hedefliyor.

Çin’den İlk Mars Görevi: Tianwen-1 Mars Yörüngesine Girecek

2021 yılında Mars’taki tek görev Perseverance olmayacak. Çünkü Çin’li ve ilk bağımsız Mars görevi Tianwen-1, Mars yörüngesine bir uzay aracı yerleştirecek. Tianwen-1, biyoimza araması yapmak amacıyla araştırma gerçekleştirecek. Bu amaçla Tianwen-1, 2020 yılının 23 Temmuz gününde başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı.

NASA’nın Mars Yüzey Araştırma Aracı Perseverance, Kızıl Gezegen’deki Robotların Arasına Karışacak

2011 yılında Curiosity’nin kullanmakta olduğu cüretkar iniş yöntemi, NASA yetkilileri tarafından ‘yedi dakikalık dehşet’ olarak tanımlanmıştı. Curiosity’nin yüzeye indirilmesi, roketle çalışan bir vinç ile gerçekleştirilmişti. 2021 yılı da Perseverance’nin de ‘yedi dakikalık dehşet’ anlarına şahitlik edecek çünkü Perseverance de aynı şekilde iniş gerçekleştirecek. Yaklaşık olarak bir otomobil boyutlarında olan Perseverance, Curiosity’nin başarı göstermesi üzerine inşa edildi.

Yapısı geliştirilen, tekerlekleri güçlendirilen bu araçta yenilik olarak 10 yılın gelişmişliğini barındıran bilgisayar teknolojisi ve sensörler de var. Curiosity’den biraz daha ağır olan Perseverance, Mars’ta daha önce yaşamın olup olmadığını araştıracak. Ayrıca aracın üzerinde bulunan mikrofonlar, Mars’taki seslerin de ilk defa kaydedilmesini sağlayacak. Fakat görünen o ki; en büyük heyecan Ingenuity tarafından sağlanacak. Çünkü Perseverance’nin içinde bulunan Ingenuity Mars’a inecek. Ingenuity aslında küçük bir helikopter. Bu nedenle de başka bir gezegene uçacak olan ilk motorlu araç olma özelliğine sahip olacak.

Starliner ISS’ye İnsansız Gidişi Yeniden Deneyecek

SpaceX, 2020 yılında ISS’ye ticari mürettebat uçuşlarına başlamıştı. Boeing de mürettebat taşıma kapsülü inşa etme çalışmalarını gerçekleştiriyor. Starliner, 2019 yılının Aralık ayında ilk kez insansız olarak test gerçekleştirdi fakat ISS’ye uçuşunu tamamlamadan yazılım hatası ile karşı karşıya kaldı.

Starliner, yapılan kapsamlı yazılım sorunu giderme işlemlerinden sonra 2021 yılının başlarında ISS’ye insansız uçuşu yeniden deneyecek. Eğer her şeyin sorunsuz olarak gerçekleşmesi sağlanırsa ikinci Starliner ile astronot Mike Fincke, Nicole Mann ve Barry Vtfümore Haziran ayının başında ISS’ye gidecek. Bu çalışma başarıya ulaşırsa ABD’nin insanları uzaya götürmek için kullanabileceği ikici bağımsız yol sağlanmış olacak.

Mart 2021: Astra Rocket 3.3

Astra, 15 Aralık’ta yapılan fırlatma ile ilk kez yörüngeye ulaşmıştı. San Francisco merkezli bir fırlatma aracı şirketi olan Astra, ismini ilk kez 2020 yılında DARPA fırlatma ödülünü almak için gerçekleştirdiği bir girişim sayesinde duyurmuştu. Ancak şirketin Kodiak adasında bulunan fırlatma rampasında yaptığı iki deneme de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Buna rağmen şirket, geçtiğimiz aylarda yörüngeye ulaşmayı başarmıştı. Şirket Rocket 3.3 denemesini de 2021 yılının Mart ayında gerçekleştirmeyi planlıyor.

Güney Kore’den İlk Nano Fırlatıcı Denemesi: Blue Whale

Güney Kore, 2021 yılında ilk nano fırlatıcı denemesini gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu deneme, Blue Whale ile gerçekleştirilecek. Güney Kore’li bir şirket olan Perigee sadece 50 ve 6o kilogram ağırlığında olan yükleri, yörüngeye oturtmak amacıyla Blue Whale’yi tasarladı. Fırlatma ağırlığı da iki tondan az olan Blue Whale, fırlatma endüstrisinde yeni bir sektörün kapılarını açmayı hedefliyor. Gerçekleştirilecek olan bu fırlatma, Avusturalya için de büyük bir an olacak. Çünkü fırlatma, Avusturalya’nın yeni fırlatma sahasının güneyine doğru olan Austral Okyanusu üzerinden gerçekleştirilecek. Ayrıca bu fırlatma, Avusturalya’dan 1971 yılında fırlatılan Black Arrow roketinden sonra ilk yörünge fırlatması olacak.

Haziran 2021: Avrupa’nın Yeni Roketi Ariane 6

Ariane 6, Ariane 5’e göre fırlatma maliyetini oldukça düşürecek. Avrupa’nın yeni roketi olan Ariane 6, SpaceX ile olan mücadelede bir adım öne geçmeyi sağlıyor. Şirket aynı zamanda maliyeti düşürmekle birlikte gelecekte yeniden kullanılabilir olacak roketleri üretmeyi de hedefliyor. 2021 yılının ikinci yarısında fırlatılması beklenen Ariane 6, Guiana Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Bir ihtimal fırlatma, 2022 yılına da kalabilir.

Temmuz 2021: ULA, Vulcan Centaur’u Fırlatacak

2021 yılının Temmuz ayında United Launch Alliance (ULA), Vulcan Centaur roketinin ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Uzun zamandır Atlas ve Delta fırlatma araçlarının operatörlüğünü yapan ULA, bir Amerikan roketi olan Vulcan Centaur’u 2021 yılında, Temmuz ayında fırlatmayı planlıyor. ULA, bu çalışmasıyla maliyeti de önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyor.

2021’in Üçüncü Çeyreğinde Starship 9, SpaceX Tarafından Fırlatılacak

2021 yılının üçüncü çeyreğinde fırlatılacak olan SpaceX’in Starship programı bulunuyor. Starship 5 ile 6’nın atılmasından sonra kaydedilen büyük gelişmeler sonrasında Starship 8’in süzülmesi denemesi de başarıya ulaştı. SpaceX yapacağı Starship 9 fırlatmasında, 8‘in yaşadığı iniş sorununun olmayacağı kanısında. Starship 9’un potansiyeldeki kapasitesi, yüksüz olan bir test gemisinin tek bir kademede yörüngeye konulması doğrultusunda. Eğer testler başarıya ulaşırsa 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yörüngeye uçuş gerçekleştirilmiş olacak.

SpaceX’ten Süper Heavy Roket Denemesi

Starship büyük ancak SpaceX’in sahip olduğu yeni sisteminin yalnızca üst kademesi durumunda. Starship’e yapılan hızlı prototipleme sonrasında ilk kez devasa roket kademesi Süper Heavy’nin parçaları, Boca Chica’nın tesisinde görüldü. Ölçeğinin daha büyük olmasına rağmen görevi teknik açıdan Starship’ten oldukça kolay ve Falcon 9 tipi inişlere de daha ılımlı. 2021 yılı bu 72 metre yüksekliğinde ve 9 metre çapındaki dev roketin sahnelendiğine şahitlik edecek.

New Glenn İlk Uçuşunu Yapacak

Jeff Bezos’un sahip olduğu uzay firması Blue Origin, New Shepard alt yörünge aracının başarıya ulaşmasından sonra geliştirilerek inşa edilen yeni aracıyla ilk yörünge denemesini yapacak. Fakat bu yörünge denemesinde FALCON 9’dan daha büyük ve New Shepar’tan da ortalama olarak 5.5 kat daha uzun bir roket kullanılacak. Bu oldukça büyük bir adım ancak Blue Origin istikrarlı ve yavaş ilerlemesi ile bilinen bir uzay firması. Yine de ilk uçuş için planlanan zamanda gerçekleşeceği düşünülüyor.

2 Ekim 2021: Bepicolombo’nun Merkür’e Ulaşacak Uzay Aracı

2018 yılının Ekim ayında fırlatılmış olan JAXA/ESA ortak çalışması, bu uzun yolculuğunda hızı arttırmak için Dünya ile Venüs’ün kütle çekimini kütle çekimini kullanacak ve Merkür’ün yanından birden fazla geçerek 2025 yılında yörüngeye oturtulmuş olacak.

31 Ekim 2021: James Webb Uzay Teleskobu Fırlatılacak

Hem astronomi toplulukları tarafından hem de uzay fırlatma toplulukları tarafından oldukça büyük bir ilgi gören, NASA’nın defalarca kez ertelenmiş olan James Webb Uzay Teleskobu yani JWST, planlanan tarihten 13 yıl sonra nihayet 2021 yılının Ekim ayı sonunda fırlatılacak. 1996 senesinde Hubble Uzay Teleskobu yerine geçmesi için başlatılan JWST çalışması, Hubble Uzay Teleskobu’ndan yedi kat daha büyük olan bir aynaya sahip. Fakat ölçekteki bu artış, karmaşık olan pek çok parçalı ayna ile katlanabilir güneş kalkanı gerektirdiği için maliyet arttışı da yaşandı. Dolayısı ile program da oldukça uzadı. James Webb Uzay Teleskobu çalıştığında Hubble’ın yeteneklerini gölgede bırakacak. Ayrıca JWST, öte gezegen arayışı da dahil olarak astronominin pek çok alanında devrim niteliğinde olacak. Yapılan planlamalara göre JWST, 2021 yılının Ekim ayında Avrupa’daki Ariane5 roketi ile fırlatılacak.

İnsanların Aya Gitmesini Sağlayacak Olan Roket Test Edilecek

NASA tarafından yıllarca ertelenen ‘canavar roket’in fırlatılışı 2021 yılında gerçekleşecek. SLS, Başkan Bush dönemindeki Constellation programıyla aya geri dönmek ve de Mars’a uçmak amacıyla Ares V ismiyle faaliyete geçti. Uzay Mekiği teknolojisine dayanmakta olan SLS, uzay mekiğinin endüstriyel tabanını korumayı amaçlıyor. Bu proje 2010 ve de 2014 yıllarında iptal edilmişti. Daha sonrasında da ABD Senatosu’nun desteğini aldı ve Space Launch System (Uzay Fırlatma Sistemi) ismiyle geri döndü. Ulaşılan bilgilere göre roketin yüksekliği yaklaşık olarak 112 metre olacak. Fırlatma esnasında da iki kat fazla yakıtla çalışacak olan iticiler bulunacak. 1973 senesinde Skylab fırlatması sonrasında, Satürn V boyutundaki ilk fırlatma bu olacak.

Kanada 2021’de İlk Fırlatmasını Yapacak

2021 yılı, Kanada’nın da yıldızlara ulaşmasına şahitlik edecek. Her geçen yıl aha fazla ülke yörüngeye ulaşma kabiliyetine sahip oluyor. Kanada da bu sene bu ülkelerden biri olacak. Uzun zamandan beridir uzay uçuşlarına katılımda bulunan Kanada, 2021’de ilk fırlatmasını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Maritime Launch Services, Ukrayna yapısı olan Cyclone roketleri aracıyla Nova Scotia’dan ticari uçuşları gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Aralık 2021: En Yeni Turistik Hedefler

Uzay turizminin öncülerinden Space Adventures, serbest uçuş yapacak olan bir Dragon görevini satına aldı. 2021 yılının Aralık ayında bilet ücretlerini ödeyecek olan dört yolcu ile birlikte uçuşların başlaması ve otonom bir şekilde faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Exit mobile version