IQ seviyesi farklı değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Temel belirleyici unsur her ne kadar kalıtım olsa da kişinin çevresi de etkili olmaktadır.
Türkiye’de 2004 yılına kadar kullanılan kurşunlu benzin, IQ seviyesini %4 oranında düşürdüğü kanıtlanmıştır. Öyle ki zararları bununla da kalmadı.
Dünya çapında benzin istasyonlarında kullanılan benzinler geçmişte kurşunsuz ve kurşunlu olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Fakat 18 yaşından küçük olanlar artık sadece kurşunsuz benzin kavramını görebilmektedir.
Bunun sebebi dünya çapında alınan kararlar dahil, Türkiye’de 2004 yılında alınan kurşunlu benzinin yasaklanmasıdır.
1920’lerden İtibaren Atmosfere %90 Kurşun Yayıldı
Geçmiş yıllarda hatta 20.yüzyılda en tehlikeli kirletici yakıtı olarak kurşunlu benzin belirlendi. 1920li yıllarda ilk defa performansı daha çok arttırmak adına bu benzin kullanılmaya başladı.
Ancak ilerleyen yıllarda bu benzinin oldukça zararlı olduğu ortaya çıktı. ABD’de rafineri üzerinde yaşanan olay gerçekleri göz önüne serdi.
Rafineride yaşayan 5 işçi maalesef öldü ve tüm insanlığı tehdit eden durum ortaya çıktı. Her ne kadar çevre koruyucuları ve savunucuları tarafından karşı çıkılsa da bu benzinin tam 100 yıl kullanılmaya devam ettiği görüldü.
Benzinin Zeka Seviyesini Düşürdüğü Ortaya Çıktı
Bilim insanlarının dikkatini çeken bu benzin üzerinde araştırmalar yapılmaya başladı. İlk bulgulara göre kurşunlu benzinin zeka seviyesini olumsuz etkilediği belirlendi.
Sadece zeka seviyesini olduğundan daha düşükte yapmıyor. Aynı zamanda reflekslerin de giderek yavaşladığı da gözlemlendi.
Hatta ve hatta bu dönemde yaşayıp kurşuna maruz kalmış kişilerin kalp hastalığına, kanser türlerine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu saptandı.
Tahmin edersiniz ki sayılan bu olumsuz durumlardan en çok etkilenen kişiler de çocuklar oldu. Kan içindeki kurşun oranının yükselmesi çocukların zeka seviyesinin düşmesine sebeptir.
İlk Yasaklamalar 1980li Yıllarda Gelmeye Başladı
Durumun ciddiyetini fark eden kimi ülkeler tarafından alternatif benzinlere yönelmeler başladı. Gelişmiş ülkel
er 1970lerden itibaren azaltmaya başladı.
İlk yasaklar ise tam anlamıyla 1980li yıllarda geldi. 1986 yılında ilk yasak resmi olarak duyuruldu.
Ancak bu yasaklamaları sadece gelişmiş ülkeler yapabildi çünkü kurşuna alternatif kullanabilecekleri ürünler de vardı. Fakat, 80’den fazla ülke maalesef hala kullanmaya devam etti.
Türkiye’de Kullanım Oranı 1996 Yılında %86 Gibi Yüksek Orana Sahipti, Ancak 2004’te Tamamen Yasaklandı
Türkiye dünya genelinde yapılan bu yasaklamalara ve insan sağlığı üzerinde oluşmuş olumsuz etkileri tam olarak fark etmeye başladı.
Fakat gerçek anlamda ilk yasaklama 2004 yılına oluştu. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan yasaklama ile artık kullanılmayacaktır.
Yasaklansa da öncesinde buna maruz kalan insanlar maalesef olumsuz etkilerle karşı karşıya kaldı. Eğer daha önce yasaklansaydı etkiler azalacaktı.
Dünya Çapında Kullanımı 2021 Yılında Cezayir ile Son Buldu!
Yıllar yıllar önce her ne kadar kurşunlu benzin konusunda çeşitli bilgiler duyurulsa ya da yasaklamalar oluşsa da bu furyaya katılan ülkeler arasında en geç kalan Cezayir oldu.
İlk yasaklamaların 1980 yılında başladığını düşündüğümüzde 2021 yılı gerçekten çok geç bir sene. Cezayir ancak geçtiğimiz yıl bu kullanıma son verdi.
Türkiye’de çoktan yasaklandı, Cezayir çok mühim değil diye düşünmeyin! Çünkü kurşunlu benzin kullanımı sadece kullanılan şehri, ülkeyi değil. Tüm dünyayı etkiliyor.
Nasıl mı?
Yasaklanan Kurşunlu Benzin Atmosferi Kirletmeye Devam Ediyor
Uzmanlar kurşunlu benzinin kullanılmasının tamamen yasaklanmasını olumlu bir gelişme olarak görüyor. Fakat bu gelişme yeterli bir durum değil.
Çünkü yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde yaşayan insan ve canlılar dahil; toprak, hava ve su tamamen kurşundan etkilendi. Kurşun bulaşmayan canlı artık neredeyse yok!
Ayrıca kurşunun havada tutunduğu, toprağa karışarak toprağı kirlettiği de bir gerçek. Etkilerinin tamamen yok olması ise binlerce yılı bulması bekleniyor.