20 İngilizce Kısaltma ve Anlamları ile Sosyal Medyada Farkınızı Ortaya Koyun!

Günlük hayatta sosyal medyada, mesajlaşırken ya da oyunlarda İngilizce kısaltma kelimeleri karşımıza çıkar. Bazıların anlamını öğrendikten sonra günlük hayatta karşınıza sıkça çıkan bu kısaltmalar yazım dilinizin bir parçası haline gelmiş olabilir. Fakat eğer kısaltmanın anlamını bilmiyorsanız okuduğunuz yazıyı anlamayabilirsiniz ya da konuştuğunuz kişiyle iletişiminizde kopukluklar olabilir. Bundan dolayı İngilizce kısaltmalarını bilmek önem gittikçe önem kazanmaktadır. […]

Günlük hayatta sosyal medyada, mesajlaşırken ya da oyunlarda İngilizce kısaltma kelimeleri karşımıza çıkar. Bazıların anlamını öğrendikten sonra günlük hayatta karşınıza sıkça çıkan bu kısaltmalar yazım dilinizin bir parçası haline gelmiş olabilir. Fakat eğer kısaltmanın anlamını bilmiyorsanız okuduğunuz yazıyı anlamayabilirsiniz ya da konuştuğunuz kişiyle iletişiminizde kopukluklar olabilir. Bundan dolayı İngilizce kısaltmalarını bilmek önem gittikçe önem kazanmaktadır. Bu kısıtlamaların kendi içerisinde bazı kuralları olabilir.

20 İngilizce Kısaltma ve Anlamları ile Sosyal Medyada Farkınızı Ortaya Koyun!

Genellikle İngilizce kısaltmalar bir harf ya da kelimeden alınan harf gruplarından oluşur. Bu yazıda karşınıza çıkma olasılığı yüksek olan 20 kısaltmayı ve anlamlarını görebilirsiniz.

1 – VIP

VIP kısaltması “Very important person”  sözcük grubunun kısaltılmış halidir. Türkçe’de “çok önemli kişi” anlamına gelmektedir. VIP kısaltmasını film ya da dizilerde sık sık görmüş olabilirsiniz. Uçak, tren gibi ulaşım araçlarında VIP bölümleriyle karşılaşmış olma olasılığınız çok yüksektir. Buralardaki VIP yine çok önemli kişi anlamına gelmektedir.

2 – DIY

DIY İngilizce kısaltması “Do it yourself” anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı “kendin yap”tır. Özellikle YouTube ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarında sık sık karşınıza çıkmaktadır. DIY videoları adından anlaşıldığı gibi kendinizin yapabileceği etkinliklerden oluşmaktadır. Örneğin DIY kalem kutusu ya da DIY ajanda gibi videolarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu videolar kendi başınıza kalemlik ya da ajanda yapmanızda sizlere yardımcı olur.

3 – GTG / G2G

“Got To Go” kelime grubunun İngilizce kısaltma hali için GTG ya da G2G kullanılır. İki kelimesi İngilizce’de two şeklinde yazılıp tu şeklinde okunur. Kulağa aynı geldiği için “got to go”nun iki şekilde kısaltması vardır. Türkçe karşılığı “Gitmem lazım”dır. Bir konuşmanın ya da başka kişilerle yapılan bir işin veya oynanan bir oyunun arasında gitmeniz gerekirse bu kısaltmayı kullanabilirsiniz.

4 – LOL

Hem mesajlaşırken hem de sosyal medyada en çok karşınız çıkan kısaltma LOL olabilir. LOL kelimesi “Laugh Out Loud” cümlesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise “Yüksek sesle gülmek” tir. Bir mesaj, fotoğraf ya da video size kahkaha attırıyorsa LOL kısaltmasını kullanabilirsiniz. Fakat LOL kısaltmasını LoL ile karıştırmamalısınız. LoL bir oyun olan League of Legends kısaltmasıdır.

5 – FAQ

Özellikle internet sitelerinde sık sık karşınıza çıkan bir kısaltma olabilir. FAQ kısaltması “Frequently asked questions” aittir. Türkçe çevirisi ise “sık sorulan sorular”dır. Özellikle internet mağazalarında, şirketlerin ya da kurumların internet sitelerinde karşınıza çıkmış olabilir. Bu başlığın altından genellikle müşteriler ya da vatandaşlar tarafından sıkça sorulan soruları ve bu soruların cevaplarını görebilirsiniz.

6 – ASAP

“As soon as possible” cümlesinin İngilizce kısaltma hali olarak karşımıza ASAP çıkmaktadır. Türkçe’de “en kısa sürede” anlamına gelmektedir. Bir buluşmaya giderken ya da sizden yapılması istenen bir işin cevabı olarak kullanılabilir.  

7 – TBT

Özellikle Instagram’da perşembe günleri fotoğrafların altında TBT ya da  #tbt kısaltmalarını görmüşsünüzdür. TBT, “Throwback Thursday” cümlesinin İngilizce kısaltma halidir. Tam olarak bir Türkçe karşılığı olmasa bile geçmiş günleri anmak için kullanılır. Geçmişte mutlu ya da mutsuz olduğunuz anların fotoğraf ya da videolarını paylaşırken kullanabilirsiniz.

8 – XOXO

Gossip Girl dizisini izleyen ya da kıyıdan köşeden görenler için XOXO çok tanıdık bir kısaltmadır çünkü dizinin başlangıcında “XOXO Gossip Girl” repliği geçer. XOXO kelimesi “Hugs and kisses” anlamına gelen bir kısaltmadır. Türkçe’de “Kucaklar ve öpücükler” ya da “Sevgiler ve öpücükler” anlamlarında kullanılabilir. Sevdiğiniz bir kişiyle konuşurken ya da mesajlaşırken veda etme zamanı geldiğinde kullanabilirsiniz.

9 – TTYL

“Talk to you later” anlamına gelen İngilizce kısaltma TTYL şeklindedir. Türkçe karşılığı “Daha sonra konuşuruz”dur. Meşgul olduğunuzda ya da bir konuşmanın ortasında bir yere gitmeniz gerekirse bu kısaltma size yardımcı olacaktır.

10 – GR8

İçinde rakam olduğu için bir kısaltma gibi görünmese bile GR8 İngilizce’deki “Great” kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. 8 anlamına gelen eight kelimesinin okunuşununda dolayı GR8 kısaltması great anlamına gelmektedir. Great kelimesinin Türkçe karşılığı “harika”dır. Aynı durum 4ever kısaltmasında da vardır. 4ever 4 yani four kelimesinin okunuşundan dolayı forever kelimesinin karşılığıdır. Forever Türkçe’de sonsuza kadar anlamına gelmektedir.

11 – BFF

Özellikle yakın arkadaşlar arasında kullanılan BFF kısaltması “Best friend forever” kelimesine aittir. Türkçe karşılığı “Sonsuza kadar en iyi arkadaş” olan İngilizce kısaltma özellikle sosyal medyada iki en yakın arkadaşın fotoğraf ya da videoların altında karşınıza çıkabilir.

12 – BTW

BTW son zamanlarda özellikle e-postlarınızda ya da mesajlarınızda sıkça görmüş olabileceğiniz bir kısaltmadır. “By the way” kalıbının İngilizce kısaltması olarak kullanılmaktadır. Türkçe’de “Hazır yeri gelmişken” anlamına gelmektedir. Konuşma ya da mesajlaşma arasında konuşma belirli bir yere gittiğinde BTW kısaltmasını kullanarak karşınızdaki kişiye geçmiş zamanla ilgili hatırlatmada bulunabilirsiniz.

13 – ASL?

ASL? Kısaltması bir kelime ya da cümle kısaltması değildir. Her harf bir kelimeyi kısaltmak için kullanılır. A age kelimesi, S sex kelimesi, L ise location kelimesini kısaltmak için kullanılmaktadır. Türkçe’de age kelimesi yaş, sex kelimesi cinsiyet, location kelimesi ise yer ya da konum anlamına gelmektedir. Özellikle internet üzerinden biriyle tanıştığınızda ASL? kısaltmasını kullanarak karşınızdaki kişinin yaşını, cinsiyetini ve nerede oturduğunu öğrenebilirsiniz.

14 – AKA

Özellikle HipHop kültüründe sıkça kullanılan İngilizce kısaltma olan AKA “Also known as” anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı ise “Nam-ı diğer”dir. Birden fazla mahlası olan sanatçıların bu kısaltmayı sıkça kullandığını görebilirsiniz.

15 – AFK

Özellikle PUBG, LOL, CSGO gibi oyunları oynayan oyuncular tarafından kullanılan bir kısaltmadır. “Away from the keyboard” cümlesinin kısaltması olarak kullanılır. Türkçe’de karşılığı “Klavyeden uzakta olmak”tır. Özellikle bilgisayar oyunu oynayan kişiler arasında kullanılmasının nedeni bilgisayarın başında olmadığı anlamına gelmesinden kaynaklanmaktadır. E-posta atmanız gereken durumlarda ya da bilgisayardan bakmanız gereken bir şey olduğunda fakat bilgisayarın başında olmadığınızda da kullanabileceğiniz bir kısaltmadır.

16 – ROFL

Anlamı LOL kısaltmasına benzeyen fakat daha güçlü bir duyguyu anlatırken kullanılan İngilizce kısaltma olan ROFL “Rolling on thr foor laughing” cümlesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Türkçe anlamı “Gülmekten yerlere yatmak”tır. Kahkaha atmaktan daha yoğun bir anlamı olduğundan dolayı LOL kısaltmasından daha yoğun duyguları anlatmak için kullanabilirsiniz.

17 – BRB

Bir yere gitmeniz gerektiğinde ve karşınızdaki kişi ya da kişilere hemen döneceğinizi söylemek istediğinizde BRB kısaltmasını kullanabilirsiniz. BRB kısaltması “Be right back” ifadesini temsil etmektedir. Bu cümle Türkçe’de “Hemen döneceğim” anlamına gelmektedir.

18 – YW

“You are welcome” cümlesini kullanmak yerine YW kısaltmasını kullanabilirsiniz. “You are welcome” cümlesi Türkçe’de “Rica ederim” cümlesinin karşılığıdır. Birine size yaptığı bir iyilik, söylediği güzel bir söz ya da verdiği bir hediyeden dolayı teşekkür etmek istediğiniz zaman YW kısaltmasını kullanabilirsiniz.

19 – TBH

“To be honest” anlamına gelen İnglizce kısaltma gerçek duygu ve düşüncelerinizi karşınızdaki kişi ya da kişilere anlatmanızda sizlere yardımcı olacaktır. TBH diğer bir değişle “To be honest” Türkçe’deki “Dürüst olmak gerekirse” yapısına denk gelmektedir. Bundan dolayı bir olay karşısındaki duygu ve düşüncelerinizi anlatmanızda oldukça işinize yarayacaktır.

20 – FYI – İngilizce Kısaltma ve Anlamı

FYI kısaltmasının karşılığı “For your information” kalıbıdır. Türkçe karşılığı ise “Bilginize”dir. Bu İngilizce kısaltma e-posta ya da bilgilendirici mesajlarda karşınıza çıkabilir. Bir konu hakkında bilgi aldığınızda ya da bir kişi veya zümreye bilgi verirken kullanabileceğiniz bir kısaltmadır.

Exit mobile version