İyileşme imkanı olmayan 12 yaş altı çocuklara ötenazi hakkı tanınması ve uygulanması Hollanda hükümetinin gündeminde! İyileşemeyen ve dayanılmaz acılar çeken 1 ile 12 yaş arası çocuklar için ölüm hakkı yani bilenen adıyla ötenazi hakkı tanınabilir!
Üstelik Hollanda’da ötenazi ile ilgili yapılan tek tartışma da bu değil… Hollanda’da 100 yaşını geçmiş olan ve artık yaşamak istemeyen kişiler için de ‘’onurlu bir ölüm’’ gerçekleştirilmesi adına ötenazi hakkı tanınması tartışmaları gündemde.
Hollanda’da 12 Yaş Altındaki Acı Çeken Çocuklar için Ötenazi Hakkı Yasa Tasarısı Hazırlandı
Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers ve koalisyon ortakları arasında uzun zamandan beri tartışılan tedavi edilemeyen çocuklar için ölüm hakkı konusu ile ilgili olarak bir yasa tasarısı hazırlandı. Yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte sonbahar aylarında hazırlanan tasarının meclisten geçmesi beklentiler arasında.
Hazırlanan yeni yasa tasarısına göre; umutsuz hastalığa sahip ve dayanılmaz acılar çeken 1 ile 12 yaş arasındaki çocuklara ölüm hakkı yani ötenazi hakkı verilebilecek. Ancak ölüm hakkının bu çocuklara verilebilmesi için yedi temel koşul bulunuyor. Eğer şartlar sağlanmazsa ötenazi hakkı da verilmeyecek.
Ölüm Hakkı (Ötenazi) için Gereken Koşullar
Yine tasarıya konu olan ölüm hakkı yalnızca öngörülen bir gelecekte ölmesi beklenen çocuklar için geçerli olacak. Ayrıca çocuğun umutsuz ıstırabının ortadan kaldırılması için makul bir olasılık bulunmaması şartı da aranacak.
1 ile 12 yaş arası iyileşme umudu olmayan çocuklara ötenazi hakkı verilebilmesi için her iki ebeveynin de aynı fikirde olması gerekecek ve de doktorun da bağımsız olan en az bir doktora danışması gerekecek.
Eğer Çocuk İstemezse Ötenazi Uygulanmayacak
Ölüm hakkı konusunda ebeveynlerin fikri önemli ancak ötenazinin uygulanması konusunda çocuğun iradesi de dikkate alınıyor olacak. Hukuki olarak söz konusu çocukların yaşamın son erdirilmesine rıza vermesi gerekli olmayacak ancak doktorlar, çocukların anlama düzeylerine uygun olarak mutlak suretle çocuklarla iletişim kuracak.
Söz konusu çocukların sözlü ya da sözlü olmayan tepkileri dikkate alınacak. Eğer doktor, çocuğun ötenazi olmak istemediğini düşünür ve buna yönelik çocuktan sinyaller alırsa, ebeveynlerin ötenaziye onay vermiş olması yeterli gelmeyecek ve uygulanmayacak.
Önceki Hükümette 1 ile 12 Yaş Arası Çocuklara Ölüm Hakkı Tanınması Tartışmalara Neden Olmuştu
Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers tarafından hazırlanan ölüm hakkı tasarısı, tartışılmak üzere koalisyon ortaklarına, doktor örgütlerine ve de meclise gönderildi. Bu düzenlemenin hükümet tarafından ekim ayında yapılacak meclis genel kurul toplantısında ele alınması bekleniyor.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte başkanlığında da bir önceki hükümet tarafından bu konunun gündeme getirilmesi, koalisyon ortakları arasında tartışma yaşanmasına neden olmuştu. Doktor örgütleri tarafından bu düzenleme ısrarla çıkarılmak istenmişti. Koalisyonun en küçük ortağı olan ve muhafazakar sağ eğilimli olduğu bilinen Hristiyan Birliği Partisi, Sağlık Bakanlığı’nın bu önerisine karşı çıkmıştı.
O dönemin Sağlık Bakanı Hugo de Jonge konu hakkında doktorların ezici bir çoğunlukla, acı çeken ve iyileşme umudu olmayan çocuklara ötenazi hakkı getirilmesini desteklediğini öne çıkaran bir rapor hazırlamıştı. Raporda, çaresiz durumda olan bu çocuklara ölme hakkının verilmesi gerektiğini de vurgulamıştı. Hristiyan Birliği Partisi de zamanı geldiğinde, iyileşme imkanı olmayan çocuklara ölme hakkı verilmesini yeniden ele alacaklarını belirtmişti.
12 Yaşından Büyüklerin Ötenazi Hakkı Kullanabildiği İlk Ülke: Hollanda
2022 yılında, 12 yaşından büyük kişilerin ötenazi hakkı kullanabildiği dünyadaki ilk ülke Hollanda olmuştu. Fakat 12 yaşından küçük olanların ölüm hakkı kullanabildiği ilk ülke de Belçika olmuştu. 2014 yılında, büyük acılar çeken ve iyileşmeye dair umudu olmayan 12 yaş altı çocuklar için ölme hakkı ilk kez Belçika’da yasal bir hale geldi.
Geçtiğimiz Yıl Hollanda’da 7 Bin 666 Kişi Ötenazi Hakkını Kullandı
12 yaşından büyüklerin ölme hakkını kullanabildiği Hollanda’da geçtiğimiz yıl tam olarak 7 bin 666 kişiye ötenazi uygulandı. Böylelikle ölme hakkını kullanarak hayatına son verdirenlerin sayısı, bir önceki yıla göre %10 artış göstermiş oldu.
Hollanda’da Onurlu Bir Ölüm için 100 Yaşın Üstündekilere Ötenazi Hakkı Tanınması Tartışılıyor
Hollanda’da yalnızca 12 yaş altı çocuklara ölme hakkı tanınması tartışılmıyor. Bununla birlikte, Hollanda’da 100 yaşını geçmiş olan ve artık yaşamak istemeyen kişilere ‘’onurlu bir ölüm’’ için ölüm hakkı tanınması tartışmaları yapılıyor.
Kaynak: BBC Türkçe