11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil erik faydaları, ilkbahar ve yaz aylarına yaklaştıkça gündeme daha çok gelmeye başladı. Kendine has bir lezzeti olan yeşil erik, içerisinde yer alan mineral ve vitaminler açısından da tam şifa deposudur. Özellikle sodyum, lif, K, C ve A yeşil erik vitaminleri arasında yer alıyor.

Halk arasında can erik olarak da adlandırılan yeşil erikte zeaksantin, beta-karoten ve lutein gibi antioksidan bileşikleri de vardır. Ancak yeşil erik tüketiminde aşırıya kaçıldığında bazı yan etkileri de ortaya çıkabilir. Peki, yeşil erik faydaları ve zararları nelerdir?

Yeşil Erik Faydaları Hangileri?

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?
11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen 11 yeşil erik faydası şunlardır:

1 – Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik, besin değerleri bakımından da çok zengindir. Yeşil erik besin değeri tablosu şu şekildedir:

                                                              Yeşil Erik Besin Değeri Tablosu
Kalori30 gram
Şeker7 gram
Lif1 gram

 

Yeşil erik, içerisinde C vitamini yer alıyor. Bu C vitamini sayesinde yeşil erik, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Böylelikle vücutta birçok hastalığa karşı güçlü hale geliyor. Yeşil erik faydaları arasında kanser, AIDS gibi hastalıklara karşı tam koruma sağlaması yer alıyor. Doğuştan kaynaklanan bağışıklık sistemi enfeksiyonlarını da önlüyor.

2 – Hücreleri Yeniler

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik faydaları arasında hücreleri yenilemesi de yer alıyor. Yeşil erik, hücreleri yenileyerek yaşlanmayı yavaşlatıyor. Aynı zamanda yaraların daha hızlı iyileşmesinde de etkilidir. Cildin canlı ve temiz görünmesinde de çok etkili oluyor. Cilt dostu olan yeşil erik, cildin temiz görünmesini de sağlıyor.

3 – Bağırsak Dostudur

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Eriğin faydaları listesine bağırsaklara etkisi de eklenebilir. Lifli meyve olan yeşil erik, bağırsakları temizler. Bunun sonucunda kişinin bağırsak sistemi daha sağlıklı hale gelir. Sindirim sistemini rahatlatan bu meyve, bağırsak ve mide rahatsızlıklarını önlüyor. Mide şişkinliğinin de önüne geçiyor.

4 – Kilo Verdirir

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik, lifli yapıya sahip olduğu için bağırsakları harekete geçirip kilo vermeye yardımcı oluyor. Metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahip olan yeşil erik sayesinde kısa sürede kilo verilebilir. Yalnız yeşil eriği çok tüketmemek gerekiyor. Çok tüketildiği takdirde karın ağrısına sebep olur. Erik öğünler arasında şu özelliklerde meyve desteği sağlıyor;

  • Düşük kalorili,
  • Sağlıklı,
  • Hafif,

5 – Kan Şekerini Dengeler

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil eriğin içerisinde doğal şeker bulunur. Bu doğal şeker, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra yeşil erik faydaları içerisinde tansiyonu dengelemesi de yer alıyor. Tüm bu özelliklerinden dolayı yeşil erik, ara öğünlerde çok rahat tüketilebilir.

6 – Kemik Sağlığını Destekler

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar, yeşil erik yemenin faydaları listesine kemik sağlığını desteklemesini de ekliyor. Yeşil eriğin içerisinde kemik sağlığı için önemli olan magnezyum, kalsiyum ve K vitaminleri yer alıyor. Bu vitaminler sayesinde kemik erimesinin önüne geçilir.  Kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olan yeşil erik faydaları arasında aynı zamanda kemik yapısını güçlendirmesi de yer alıyor.

7 – Göz Sağlığını Korur

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?
11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik faydaları içerisine göz sağlığını koruması da eklenebilir. Çünkü yeşil erikte yer alan zeaksantin, beta-karoten ve lutein gibi antioksidan bileşikler, serbest radikallerle savaşarak göz sağlığını korur. Günlük bir porsiyon yeşil erikte 190 mcg beta-karoten bulunuyor. 190 mcg beta-karoten;

  • Maküler dejenerasyon,
  • Katarakt,
  • Gece körlüğünün önüne geçiyor.

8 – Kolesterolü Düzenler

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil eriğin içinde C vitamini kolesterolü düzenler. Erik, tek başına kolesterolü düşürmez. Ancak okside olan kolesterolün damarda birikmesini engeller. Böylelikle kalp ve damar tıkanıklığıyla ilgili rahatsızlıkların önüne geçer. Kolesterolün düzenlenmesinin yanında diğer yeşil erik faydaları şunlardır;

  • Astım,
  • Romatizma,
  • Kolon kanseri,
  • Osteoartrit gibi hastalıklardan korur.

9 – Demir Emilimini Artırır

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik faydaları denildiğinde demir emilimini artırması da akla geliyor. Yeşil erik günlük olarak vücudun %10’luk C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Dolayısıyla yeşil erik, demir içeren besinlerle tüketildiğinde demirin emilimini artırıyor. Örneğin; demir açısından zengin olan kırmızı et ile yeşil erik tüketilebilir. Bu iki besin birlikte tüketildiğinde kansızlık problemini ortadan kaldırıyor.

10- Yeşil Erik Faydaları: Kırışıklıkları Engeller

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

A ve C vitamini bakımından zengin olan yeşil erik, antioksidan özelliğine sahiptir. Erikteki antioksidan vitaminler, cildin bozulmasına sebep olan serbest radikallerle savaşarak ciltteki elastikiteyi koruma altına alır. Bu durumda kırışıklıkların oluşmasını engelleyerek yaşlanmayı geciktirir.  Yalnız eriğin tüketimi, günlük 1 porsiyonu geçtiğinde yeşil erik zararları ortaya çıkar.

11- Akciğer Kanserine Karşı Korur

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik faydaları şeklinde oluşturulan listeye akciğer kanserinden korunması da eklenebilir. Belirli miktarda tüketilen yeşil erik, tüm akciğer hastalıklarından korur. Yeşil erik şu akciğer problemlerini ortadan kaldırır;

  • Soğuk algınlığı,
  • Akciğer kanseri,
  • Kronik akciğer problemleri,
  • Öksürük,

Ayrıca yeşil erik, yaşlılarda görme problemlerini de önlüyor. Aynı zamanda yeşil erikle sarı eriğin faydaları ve mor eriğin faydaları aynıdır. Bu nedenle yeşil erik yerine sarı ya da mor erikte tüketilebilir.

Yeşil Erik ile Yapılabilecek 3 Tarif

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik faydaları için yapılabilecek 3 tarif şöyle sıralanabilir:

1 – Yeşil Erik Kompostosu

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik kompostosu faydaları denildiğinde öncelikle sıvı dengesini koruması akla geliyor. Sıcak günlerde yeşil erik kompostosu tüketildiğinde vücuttaki sıvı dengesini koruma altına alır. Yeşil erik kompostosu tarifi için gereken malzemeler;

  • 1 litre su,
  • 1 kilo yeşil erik,
  • Nohut büyüklüğünde limon tuzu,
  • 1 su bardağı toz şeker,

Yeşil erik kompostosu yapımı;

  • İlk olarak erikler yıkanarak tencereye koyulur.
  • Tencereye koyulan eriklerin üzerine su koyulup 15 dakika kaynatılır.
  • Erikler suda 15 dakika kaynadıktan sonra içerisine limon tuzu ilave edilip karıştırılır.
  • Ocağın altı kapatılıp erikler süzgece alınıp tahta kaşıkla ezilir.

Yukarıdaki işlemlerin ardından yeşil erik kompostosu tüketilebilir. Böylelikle yeşil erik faydaları tam anlamıyla alınmış olur.

2 – Yeşil Erik ve Şeftali Aromalı Karışık Meyve Suyu

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Yeşil erik faydaları için erikle şeftaliden oluşan meyve suyu da tüketilebilir. Yeşil erik ve şeftali aromalı karışık meyve suyu malzemeleri;

  • 3 litre su,
  • 2 orta boy şeftali,
  • Yarım kilo yeşil erik,
  • 1,5 su bardağı şeker,

Bu meyve suyu için öncelikle erikler iyice yıkanıp tencereye koyulur. Şeftalilerde yıkanıp kabukları soyulur. 5’er er dilimlere ayırıp tencereye atılır. Erik ve şeftalilerin üzerine su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 20 dakika kaynamaya bırakılır. Yalnız 15. Dakikada şeker ilave edilip karıştırılır. Meyveler piştikten sonra blenderdan geçirildikten sonra servise hazır hale getirilir.

3 – Yeşil Erik Faydaları: Yeşil Erik Turşusu

11 Adımda Yeşil Erik Faydaları Nelerdir?

Besin değeri açısından zengin olan yeşil erik turşusu birçok hastalığa iyi geliyor. Yeşil erik turşusu faydaları sağlayan tarifin malzemeleri şunlardır;

  • Tuz,
  • Nane,
  • Her kavanoz için 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi,
  • 2 kg yeşil erik,
  • 1 kavanoz için 1 büyük diş sarımsak,
  • 1 litre su,

İlk olarak nane ve erikler yıkanır. Bir kavanoz içerisinde yıkanan sarımsak ve naneler dizilir. Sarımsak ve nanelerin olduğu kavanoza erikler eklenerek üzerine sirke, tuz ve kaynayan su dökülüp kavanozun ağzı kapatılır. Kavanoz sağa ve sola doğru çalkalandıktan sonra kısa süre serin yerde saklanır. Tüm bu yapım aşamalarından sonra turşu düzenli tüketildiği takdirde vücutta yeşil erik faydaları hissedilmeye başlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Yeşil erik faydaları ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları şu şekildedir:

1 – Siyah Erik Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Siyah erik faydaları ve zararları, yeşil eriğin faydaları ve zararlarıyla aynıdır.

2 – Yeşil Erik Kilo Aldırır mı?

“Yeşil erik kilo aldırır mı”, yeşil erik 1 porsiyondan fazla tüketildiğinde aldırır. “Gece erik yemek kilo aldırır mı”, akşam 21:00’den sonra yeşil erik tüketildiğinde kilo yapar.

3 – Yeşil Erik Faydaları: Yeşil Erik Ödem Atar mı?

Yeşil erik faydaları arasında ödem atıcı olması da yer alıyor. Yeşil erikte yer alan potasyum, vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olur.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!