10 Maddede Sezaryen Doğum Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Sezaryen doğum konusu, birçok anne adayını tedirgin eden bir durumdur. Elbette ki anne olmak, dünyaya kendi canından bir can getirmek ve kendi bebeğini büyütmek kadınların en büyük hayalidir. Bu yüzden anne olmak  birçok kadın için paha biçilemez bir değere sahiptir. Kadınlar hamile olduğunu öğrendiği zaman çok heyecanlı ve güzel duygular yaşadığı bir döneme geçiş yapmaktadır. […]

Sezaryen doğum konusu, birçok anne adayını tedirgin eden bir durumdur. Elbette ki anne olmak, dünyaya kendi canından bir can getirmek ve kendi bebeğini büyütmek kadınların en büyük hayalidir. Bu yüzden anne olmak  birçok kadın için paha biçilemez bir değere sahiptir.

Kadınlar hamile olduğunu öğrendiği zaman çok heyecanlı ve güzel duygular yaşadığı bir döneme geçiş yapmaktadır. Ancak ne yazık ki bu heyecanlı ve güzel süreç, bazen stresli bir hale gelebiliyor. Bu dönemde yaşanan çeşitli sıkıntılar bu stresli anların merkezinde bulunmaktadır.

Hal böyle olunca anne adayları, tek tek yaşanabilecek sıkıntıların araştırma sürecine giriyor. Mide bulantısı, hamilelik sancısı bunların en önemlileridir. Bu süreçte anne adaylarını tedirgin eden bir diğer konu ise sezaryen doğum nedir, sezaryen doğum yapanlar memnunlar mı sorularıdır.

Sezaryen Doğum Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Normal doğumun gerçekleşmediği durumlarda yapılan cerrahi işleme sezaryen doğum denmektedir. Sezaryen doğum ile doğum yapacak anneler için ise sezaryen doğum hakkında bilgi konusu önem kazanmaktadır.

Bu doğum şeklinde normal hamilelik sürecinde meydana gelen bazı faktörlerin oluşmasına ihtiyaç duyulmaz. Burada doktorun planlaması, tarih belirlenmesi ve bebeğin doğum seklinin nasıl olacağı gibi konular doktor ve anne adayı tarafından belirlenir.

Tabi şunu belirtelim, doktorlar çoğu zaman mümkün olduğu sürece normal doğumun yapılması taraftarıdır. Fakat bazen annenin seçimi, normal olmayan şartlar ve durumlar ortaya çıktığında sezaryen doğum tercih edilmektedir.

Doktorların normal doğumu tavsiye etmelerinin nedeni ise; bebeğin doğal gelişiminin son ana kadar devam ediyor olması ve sezaryen doğum ile beraber bu gelişime engel olunabilecek olmasıdır.

Sezaryen doğum kararı verildiği takdirde ise yine doktorlar mümkün olduğunca 39. haftayı bekleme taraftarıdırlar. Çünkü çoğu uzman ve yapılan araştırma bu süreden önce bebeğin doğurtulmasının bebek acısından tehlikeli olabileceği yönündedir.

1 – Sezaryen Doğum Nedir ? 

Merak edilen bir diğer başlık ise sezaryen doğum nedir başlığıdır. Doktor veya hekim kararıyla, bebeğin normal yollarla(vajinal) alınamadığı durumlarda, ameliyathane şartları altında , annenin karın bölgesinde yapılan cerrahi işleme sezaryen doğum denir.

Sezaryen doğum yapılabilmesi için normal doğumda gerçekleşen sancı ve rahim ağzının açılması gibi faktörlerin oluşması gerekmez. Bundan dolayı sezaryen doğum kararı verildiyse, kararı veren doktor belli bir plan yaparak tarih verir ve bu tarih esas alınarak işlem gerçekleşmektedir. Ancak doktorlar genel anlamda normal doğum(vajinal) taraftarıdır. Çünkü bebek gelişimi açısından olumsuz olabilecek sonuçlar meydana gelebilmektedir.

Eğer sezaryen doğum kararı verildiyse, yine doktorlar zaman olarak 39. haftayı belirler. Bunun sebebi ise bu tarihten önce yapılacak bir doğumum, bebek acısından risk oluşturabilecek olmasından dolayıdır.

2 – Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer

Anne adayları için ister sezaryen doğum, ister normal doğumda olsun, doğum süresinin ne kadar olduğunu merak etmektedirler. Çünkü hamilelik süreci gibi doğum sürecinde de bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Doğumun şekli, bebeğin anne karnındaki konumu, ilk kez sezaryen doğum yapılacak olması veya daha önce sezaryen doğum geçirmiş olması gibi etkenler, net bir süre belirtilmemesinin nedenleri arasındadır.

Ancak sezaryen doğum ne kadar sürer sorusuna ortalama olarak yarım saat ile bir saat arasında değişiklik gösterdiği söylenebilir.

3 – Sezaryen Doğum Nasıl Olur

Anne olma hayalini kuran ve anne adayı ve hamile olan kadınların araştırma konularından bir tanesi ise sezaryen doğum nasıl olur? Konusu ile ilgilidir. Şunu belirtelim önce, sezaryen doğum normal doğumdan farklıdır. Yani bir çeşit cerrahi operasyon diyebiliriz. Çünkü ameliyat şartları altında gerçekleşir.

Bu iki doğum arasındaki farklara genel olarak bakacak olursak;

Normal doğum, doğal bir doğum şekli iken sezaryen doğum bir tür ameliyattır.Normal doğum vajinal yolla meydana gelirken, sezaryanda ise karın bölgesinde bir kesik açılarak rahme ulaşması ile gerçekleştirilmektedir.Sezaryende normal doğumda kullanılandan iki kat daha fazla anestezi işlemi yapılmaktadır.Sezaryen doğumun iyileşme süresi normal doğumun iyileşme süresine göre daha fazladır.

Tabi teknolojinin gelişmesine de bağlı olarak birçok ameliyat, kayıt altına alınabilmektedir. Bu yüzden anne adayları ve hamile kadınların sezaryen doğum izle, sezaryen doğum baştan sona izle gibi aramalar yapmaktadır. Anne adayları veya hamile kadınlar, bu konuda bilgi sahibi olmak için, çeşitli yerlerde paylaşılan bu kayıtları izleme olanağına sahiptirler.

4 – Sezaryen Doğum Aşamaları Nelerdir ?

Sezaryen doğum aşamaları ise genel olarak şu şekildedir;

Anneye ameliyat esnasında ilaç veya sıvı vermek için damar yolu açılır.Ardından anestezi işlemi gerçekleştirilir.Eğer genel anestezi işlemi yapılacaksa, önceden açılan damar yolu ile tamamen uyutma işlemi yapılır.Epidural anestezi işlemi yapılacaksa, annenin sırt bölgesine uygulanan ilaç ile belden aşağısı uyuşturulur. Bu anestezi işleminde anne adayı bir şey hissetmez fakat bilinci açıktır.Anestezi işlemlerinin ardından , karın bölgesine kesik işlemi yapılır.Açılan bu kesikten bebek, amniyo kesesinden çıkartılır.Bebeğin anne karnında beslenmesine yardımcı olan göbek kordonu kesildikten sonra plasenta dışarı çıkarılır.Rahim içi temizlenir ve dikiş atma işlemine geçilir

5 – Sezaryen Doğum Sancısı Nasıl Olur

Her hamilelik sürecinde sancı olayı yaşanacak diye bir kural yoktur ancak genel olarak anne adaylarının çoğunda doğum sancısı meydana gelebilmektedir. Bu sancının şiddeti, ortaya çıkışı ve devam etme süresi ise her anne adayında değişik bir şekilde seyir göstermektedir.

Sezaryen doğum kararı verilirken, normal doğumda gerçekleşen sancı ve rahim ağzının açılması gibi faktörlerin ortaya çıkması gerekmez. Yani bu sancılara gerek kalmadan bu süreç atlatılabilir. Ancak sezaryen doğumun bebeğin gelişimi açısından kimi sıkıntıları ortaya çıkarabileceğini söylememiz gerekir. Bu yüzdendir ki doktorlar, bebeğin gelişimini tamamladığı haftaya yakın bir hafta olan 39. haftada, sezaryen doğum kararı almaktadırlar. Bazı risklerden dolayı bu süre öne çekiliyor olsa da, bu gerekli olduğu durumda yapılan bir uygulamadır.

Kısacası sezaryen doğum yapılıyor olsa da, doğum sancılarının yaşanma ihtimali vardır. Bu yaşanacak olan sancılar ise kişiden kişiye farklılık gösterir.

6 – Sezaryen Doğum Fiyatları

Bazen cerrahi müdahalenin gerekli olduğu zamanlar olabilir. Böyle durumlarda aileler, anne adayları ve bebek sağlığı için özel hastanelere başvurabilmektedir. Bundan dolayı sezaryen doğum fiyatları konusu da önem kazanmaktadır. Her iki doğum sürecinde de, yani normal ve sezaryen doğum sürecinde fiyatlar farklılık göstermektedir. Normal doğumlar, sezaryen doğumlarına oranla daha az cerrahi işlem gerektirdiği için daha uygun fiyatlara yapılabilmektedir.

Sezaryen doğum ise yapılan cerrahi işleme/işlem sayısına, bebeğin anne karnındaki konumuna, annenin hastanede yattığı sürece bağlı olarak farklılık gösterir. Genel anlamda bu fiyatlar 6000 TL ile 8000 TL arasında başlıyor olup, 20.000-25.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Fiyat artışları üzerinde hastanenin tanınırlığı, başarıları ve markası da etkili olan bir diğer etkendir.

7 – Sezaryen Doğum Sonrası Neler Yaşanır?

Sezaryen doğum süreci ve öncesinde gerçekleşen durumlar kadar sezaryen doğum sonrası süreci de merak edilen konulardandır. Bu süreç genel olarak şöyle özetlenebilir;

Sezaryen doğumdan sonra üç ile altı  haftaya kadar, önceleri yoğun ve pıhtı şeklinde; zaman içerisinde de pembe, ardından sarı ve beyaz renk şeklinde kanama ve akıntı meydana gelebilir.Sezaryen doğumdan sonra sık sık yaşanan akıntılardan dolayı kullanılan pedlerin sürekli değiştirilmesi gerekir. Ki böyle bir durumda enfeksiyon kapma riski en aza iner.Geceleri yatarken özellikle bu sürecin hemen ardından, dikişlerin zarar görmemesi için yatış pozisyonuna çok dikkat edilmeli.Sezaryen doğum sonrasında dört ile yedinci haftaya kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalı.

8 – Sezaryen Doğum Sonrası İlişki

Yani sezaryen doğum sonrası ilişki vücudun kendini toparlaması, dikişlerin zarar görmemesi için belirtilen süreler içerisinde cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Normal doğumda anneler, doğumun ertesi günü eve dönebilir ve genel olarak bir iki hafta içerisinde tam iyileşme sürecine girer. Sezaryen doğum ile doğum yapan anneler ise hastanede bir iki gün kadar kaldıktan sonra eve döner ve yaklaşık olarak da dört ile yedi haftalık iyileşme sürecine girer.Kesilen yerin pansumanının düzenli olarak yapılması gerekir. İltihap, akıntı gibi şikayetler meydana geldiğinde ise hemen doktora bildirilmelidir.Yaklaşık olarak bir hafta kadar ile dikişlerin kuru tutulmasına özen gösterilir.Ameliyat bölgesine gelmeyen iç çamaşırları kullanılmalıdır.Dikişleri zorlayacak hareketlerde bulunulmamalı. Yani ağır bir şeyler kaldırmaktan, yorucu işlerle uğraşmaktan uzak durulmalıdır.

9 – Sezaryen Doğum Sonrası Yatış Pozisyonu

Sezaryen doğum sonrasında, özellikle ameliyat bölgesinin etkilenmemesi, dikişlerin zarar görmemesi için sezaryen doğum sonrası yatış pozisyonu konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. 

Sezaryen doğum sonrasında öncelikli olarak yüzüstü yatmaktan kaçınmalıdır. Böyle yapıldığı takdirde dikişlerin zarar görme ihtimali artmaktadır. Yatarken bacakların arasına yastık alınmalı, bu sayede vücut ağırlığı tek bir merkezde toplanmamış ve dikişlerin zarar görme ihtimali en aza inmiş olur.

10 – Sezaryen Doğum Sonrası Korse

Doğum süreci sonrası, normal veya sezaryen doğum fark etmeksizin göbek bölgesinde sarkmalar ortaya çıkmaktadır. Bu sarmalar dışarıdan bakıldığında göbek görüntüsü verir ve çoğu anne bu görüntüden hoşlanmaz. Bu yüzden doğum sürecinin ardından spora başlayarak bu görüntüyü giderme yoluna gitmektedir bazı anneler. Bazen egzersizlerin çare olamadığı durumlarda ise korse kullanılmaktadır. Ancak sunu belirtmekte fayda var, korse kullanımı dikkatli yapılması ve doktora danışıldıktan sonra uygulanması gereken bir konudur.

Korse kullanımı normal zamanda olduğu gibi bu süreçte de çok sık kullanılmamalı ve kaliteli korse seçimi yapılmalıdır.

BONUS: 39. Haftada Sezaryen Doğum Yapanlar

39 haftalık gebelik ve 40 haftalık gebelik döneminde neler oluyor?

Sezaryen doğum için özellikle bazı durumlar hariç 39. hafta beklenmektedir. Bu yüzden 39. haftada sezaryen doğum yapanlar konusu da merak edilen diğer konular arasındadır. 39. haftada yapılmasını gerektiren çeşitli sebepler vardır;

Bebeğin anne karnında gelişimini eksiksiz tamamlaması için belli bir süreye ihtiyacı vardır.Bu gelişim sürecini eksiksiz tamamlayan bebeklerin işitme ve görme duyularında problemler yaşanmaz.Normal vaktinde( tahmini olarak 40. hafta) dünyaya gelen bebekler, normal boyutlarda iken vaktinden önce doğanlar, normal zamanda doğan bebeklere oranla daha küçüktür.Gelişim dönemini anne karnında tamamlayan bebeklerin emme ve yutma gibi refleksi hareketleri gelişmiştir. Bundan dolayı beslenme sürecinde bu bebekler sıkıntı yaşamazlar.Belki de söylenebilecek en önemli sebebi ise bebeğin beyin, karaciğer ve akciğerlerinin, sağlıklı olarak gelişimi nihayete erdirmesi için bu sürenin tamamlanması gerekmektedir.

Bu ve bunun gibi faktörlerden dolayı sezaryen doğum için 39. hafta beklenmelidir.

Exit mobile version