10 Adımda İletişim Becerilerini Geliştirmek | İletişim Becerilerini Geliştirmek Bireye Neler Kazandırır? İletişim Becerilerini Geliştirme Eğitimi

İletişim becerilerini geliştirmek artık

İletişim becerilerini geliştirmek artık günümüzde hemen herkesin yapması gerekenler listesinde yer almalı! İletişim günümüzde oldukça basit bir kavram olarak karşımıza çıksa da, aslına bakıldığında iletişim kurmak günden güne daha da güçleşiyor. Yanlış söylemler, yanlış beden dili ve benzeri tavırlar ilişkilerde bazı anlaşmazlıklarında baş göstermesine neden olabiliyor.

İletişim Becerileri Ne Demek? İletişim Becerilerini Geliştirmek ve Önemi

İletişim becerileri ne demek? İlk olarak bu kavramın ne olduğunu açıklamakla . İletişim becerileri karşınızdaki kişi ve kişilerle etkili ve doğru iletişim kurmanızı sağlayan bu iletişimi sürekli ve düzenli bir noktaya taşıyan unsurlara verilen addır.

İletişim becerilerini geliştirmek kişilerin yanlış anlaşılmaları, anlaşmazlıkları ve bu sebepler dolayısıyla oluşabilecek yaralanmalarını ortadan kaldırabiliyor. Doğru ve etkili iletişim tekniklerini kullanmak karşınızdaki kişiyi de kolay ikna edebilmeniz konusunda destekleyici oluyor. Buda hem özel hayatınızda hem de çalışma hayatınızda size büyük bir avantaj olarak geri dönüyor.

1- Etkili İletişim Çalışma Yaşamında Neden Etkilidir? Çalışma İletişimi Nedir?

Etkili iletişim çalışma yaşamında neden etkilidir? Etkili iletişim kurabilmek çalışma yaşamında kariyerinizi adım adım yukarı taşıyabilmenizi sağlayan önemli bir kriterdir. Şöyle düşünün; etkili iletişim kurduğunuz takdirde, patronunuz ve iş yaptığınız insanlar üzerinde bıraktığınız etkiler daima olumlu yönde olacaktır. 

Bu durum ise size daima güven ve olumlu ilişkiler olarak geri dönecektir. İşinizde başarılı bir insansanız ve etkili iletişim tekniklerini kullanıyorsanız, birkaç yıl içerisinde olumlu noktalara ulaşmamanız neredeyse imkansızdır. Çalışma iletişimi nedir? 

Çalışma iletişimi bir şirket ya da bir firma adı altında çalışan bireylerin birbirleri ile olan ilişkilerin olumlu yönde seyretmesini tanımlayan bir kavramdır. Bir iş yerinde kişi ve kişilerin olumlu ilişkilerinin bulunması ve bunun pekiştirilmesi, o şirket ya da firmanın başarılı bir noktaya gelmesini kamçılayabilecektir.

2- Nasıl İletişim Kurulur? Etkili İletişim Becerileri Nelerdir?

İletişim becerilerini geliştirmek kavramını yeteri kadar anladıysanız, aklınızda nasıl iletişim kurulur konusu hakkında bazı soru işaretleri belirebilir. İletişim becerileri etkili işetişim becerileri ve sosyal iletişim becerileri kriterlerini adım adım uygulayarak kazanılabilecektir. Peki etkili iletişim becerileri nelerdir? Etkili iletişim becerileri;

Etkin bir dinleyici olmakHoşgörülü ve önyargısız olmakEleştiriye açık olmakKendinizi doğru ifade edebilmekEmpati kurmakBeden dili ve ses tonuna dikkat etmek şeklinde sıralanabilecektir.

3- Sosyal İletişim Becerileri Nelerdir?

Sosyal iletişim becerileri nelerdir? Genel olarak sosyal iletişim becerileri ile etkili iletişim becerileri ile aynı bir kavram olduğu söyleyebilecektir. Ancak sosyal iletişim becerileri bir ortamda daha sosyal olmanızı sağlayan unsurlar olarak tanımlanır.

İletişim becerilerini geliştirmek için gerekli olan sosyal iletişim becerileri ise şunlardır;

Pozitif olmak,Sohbet açıcı olmak,Yüz yüze iletişim kurmak,Öncelikli olarak dinleyici olmak şeklinde sıralanabilir.

4- Kişilerarası İletişim Becerileri Nasıl Kazandırılır?

Kişilerarası iletişim becerileri nasıl kazandırılır? Kişilerarası iletişim becerileri kazanabilmek için ilk olarak özgüvenli olunmalıdır. Özgüvenli olmayan bireylerin etkili iletişim yöntemlerini bilse dahi, uygulayabilmesi mümkün olmayacaktır. 

Özgüven sahibi kişiler ise karşısındaki kişilerle sık iletişime geçerek ve öğrendiklerini uygulayarak bu becerileri tam anlamıyla kazanabileceklerdir.

5- İletişim Becerilerini Geliştirebilmek İçin Neler Yapmalıyız?

İletişim becerilerini geliştirmek için neler yapmalıyız? İletişim becerilerini geliştirebilmek için öncelikli olarak PDR iletişim becerilerinin neler olduğunun bilinmesi, öğrenilmesi ve bu tekniklerin hayata geçirilmesi önerilir.

6- PDR İletişim Becerileri Arasında Hangi Kavramlar Bulunuyor?

PDR iletişim becerileri arasında belki de en önemli kavram doğru ve etkin tartışmalıdır. Karşılıklı ilişkilerin olmazsa olmazı kuşkusuz tartışmadır. Sağlıklı bir ilişki kurabilmek ve bu ilişkiyi sürdürebilmek için tartışmadan kaçınılmaması gereklidir. 

Birçok insan kırmamak, kırılmamak, dargınlık ve yanlış anlaşılmalar yaşamamak adına tartışma yaşamaktan kaçınırlar. Oysaki tartışmalar insanların düşüncelerini daha iyi ifade edebilmesini sağlayan ve ilişkileri daha güçlü bir noktaya taşıyan kavramlar arasındadır. Karşılıklı ihtiyaçlara ve saygıya dikkat ederek tartışmak, iletişim becerilerini geliştirmek adına doğru bir adımdır.

7- İletişim Becerilerini Geliştirme Etkinlikleri Nedir?

olarak tanımlanabilir. İletişim konusunda beceri kazanmak istiyorsanız ilk olarak duygusal zekanızı geliştirmekle işe başlayabilirsiniz. 

Duygusal zeka başkalarının duygularını, anlama, yorumlama ve karşılık vermenizi sağlayan bir yetenektir. Doğuştan var olan bu yetenek belirli başlı noktalara dikkat ederek, geliştirilebilecektir. 

İletişim becerilerini geliştirmek için gerekli olan duygusal zeka vücut dili ve yüz ifadesi sinyallerine bakılarak geliştirilebilir. Vücut dili ve yüz ifadeleri inceleyerek, karşınızdaki kişilerin açığa çıkan duygularının neler olduğunun anlaşılmaya çalışılması gereklidir.

8- İletişim Becerilerini Geliştirmek Etkinlikleri Olarak Neler Yapılabilir?

İletişim becerilerini geliştirme etkinlikleri olarak beden dili ve ses tonu ayarlama çalışmaları yapılabilecektir. Bilindiği üzere beden dili ve ses tonu etkili bir iletişimin belki de en gerekli iki unsurudur. Beden dilinin konuşmanın şekliyle uyuşmadığı takdirde iletişimin etkin olması ve karşınızdaki kişiyi etkilemesi söz konusu olamayacaktır.

Ses tonu ise konuşmanın türü ve şekline göre ayarlanmalıdır. Yumuşak ve orta bir ses tonu konuşmanın seyrini olumlu bir noktaya taşıyabilecektir. Düşük ses tonu anlaşılmanızı olumsuz etkilerken, fazla yüksek ve sert ses tonu ise iletişimin istenilen verimde olamamasına neden olacaktır. 

İletişim becerilerini geliştirmek için doğru anlaşılma konusuna da gayret gösterilmelidir. ‘’Im, şey, ee’’ gibi kelimelere sık yer vermek karşınızdaki kişinin sıkılmasına ve görüşmeden kopmasına sebep olabilir. Anlatmak istenen mesaj alınamayacağı gibi bu kelimeler sizin özgüvensiz ve bilgi eksikliği bulunan kişiler gibi görünmenize neden olabilir.

9- İletişim Becerilerini Geliştirme Eğitimi Nasıl Alınır?

İletişim becerilerini geliştirme eğitimi nasıl alınır? Günümüzde hemen her konuda eğitim alabilmek ve herhangi bir konuda eksikliği giderebilmek adına çeşitli eğitim ve sertifika programları düzenlenmektedir.

İletişim becerilerini geliştirmek isteyen kişiler etkili iletişim tekniklerini içeren eğitim programlarına katılabileceklerdir. Belirli bir saat dilimi içerisinde verilen bu programlar, bugün her ilde bulunan üniversiteler bünyesinde verilmektedir. 

Eğitim programına katılan kişiler ders sırasında çeşitli uygulamalar yaptıkları için iletişim tekniklerini hayata geçirme konusunda daha başarılı olabileceklerdir. Eğitim programını başarılı bir şekilde geçen kişilere etkili iletişim teknikleri konusunda sertifikalar verilmektedir. Bu sertifikalar kişilerin özellikle yeni bir işe alım sürecinde ikna edici bir belge niteliğindedir.

10- İletişim Becerilerini Geliştirmek Bireye Neler Kazandırır?

İletişim becerilerini geliştirmek bireye neler kazandırır? Etkili iletişim kurduğunuz takdirde kendinizi daha iyi tanıdığınızı ve karakterinizi en iyi şekilde yansıtabildiğiniz fark edebilirsiniz. Bunun dışında iletişim becerilerini geliştirmek sizlere şunları kazandırır;

Kendinizi en doğru şekilde ifade edebilirsiniz.Empati kurmayı öğrenebilirsiniz.Eleştiriye daha açık bir insan olacağınız için, olumsuz düşüncelerden daha az etkilenirsiniz.Karşınızdaki kişilerin duygu ve düşüncelerini daha iyi analiz edebilirsiniz.Karşınızdaki kişilerin daha etkin ve ilgili bir şekilde dinlemeyi öğrenebilirsiniz.Normal yaşantınızda da hoşgörülü ve ön yargısız davranabilirsiniz.Çevrenizle daha olumlu ilişkiler kurabileceğiniz için çevrenizi genişletebilirsiniz.İş hayatınızda daha başarılı olabilir, kariyerinizde daha önemli noktalara erişebilirsiniz.Özel hayatınızda daha mutlu ve huzurlu olabilirsiniz.