Glutensiz beslenme nedir? Şu sıralar sıkça duyduğumuz glutensiz beslenme, bir diyet sürecinden daha çok sağlıklı beslenme süreci olarak öngörülüyor. Bazı besinlerde bulunan glütenden tamamen arınma anlamına gelen bu beslenme türünde, yasaklı ve serbest olmak üzere iki farklı besin grubu bulunuyor.
Kilo vermekten daha çok, sağlıklı yaşam için tercih edilen bu beslenme istikrar istediği için zorlayıcı olabiliyor. Peki, glutensiz beslenme nedir? Glutensiz beslenme kabızlık yapar mı? Glutensiz diyet listesi nasıl oluşturulur? İşte, tüm detayları ile glutensiz beslenmenin yararları ve zararları…
Glutensiz Beslenme Nedir? | Gluten Nedir, Zararları Nelerdir?
Glutensiz beslenmenin temeli yukarıda da belirttiğimiz gibi gluten içeren tüm besin içeriklerini hayatınızdan çıkarma ile mümkün oluyor. Peki glutensiz beslenme nedir, gluten ne demektir hemen açıklayalım. Buğday ve türevlerinde yer alan gluten unun öz değerlerinin tamamını içeren proteindir. Diğer protein türevlerine nazaran sindirimi çok daha zordur.
Bu nedenle özellikle sindirim sırası ve sonrasında kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Şişkinlik, mide ağrısı, kusma, ishal, kilo kaybı ya da kilo alma en tipik zararları arasında gösterilebilir. Gluten her bünye için hassas olmayabilir. Ancak buğday içeren besinlerin tüketilmesi sonrasında sindirim problemleri yaşanıyorsa, akla gluten hassasiyeti gelebilir.
1- Glutensiz Beslenince Ne Olur? Gluten Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?
Glutensiz beslenince yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Bunun daha ileri boyutlarında kişide kaşıntı, eklem ağrıları ve aşırı yorgunluk gibi belirtilerde ortaya çıkabilir.
Glutenin vücuttan atılımı, aslında tüketim miktarı ile bağlantılıdır. Glutensiz beslenme nedir ile ilgili yapılan araştırmalar sırasında glutenin vücuttan tam anlamıyla atılabilmesi için, minimum 3 aya ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.
2- Glutensiz Beslenme Faydaları Nelerdir? Glutensiz Beslenme Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Glutensiz beslenme nedir, faydaları nelerdir? Glutensiz beslenme genel olarak gluten hassasiyeti bulunan Çölyak hastaları için önerilir. Ancak buğday türevlerinin hamur işi grubu olduğu düşünüldüğünde, bu besinin tüketimini sınırlandırmak ya da sonlandırmak, muhakkak ki birçok hastalığa iyi gelecektir. Glutensiz beslenme nedir ve faydaları nelerdir denildiğinde şunlardan bahsedilebilir;
- Sindirim sistemi daha az yorulacağından, sindirim zorluğuna bağlı olarak gelişen belirtiler ortaya çıkmayacaktır.
- Glutensiz yiyecekler vücutta yorgunluğa yol açtığından, bu besinleri tüketmeyen kişiler kuşkusuz daha enerjik olacaktır.
- Çölyak hastalığına sahip kişiler gluten içermeyen besinler tükettiğinde kronik enflamasyon ile karşı karşıya kalmayacaktır.
- Glutensiz beslenen kişilerde kan şekeri daha dengeli olurken, ani düşüşler yaşanmayacaktır.
- Glutensiz beslenen kişilerde, tiroit hormonunun etkinliği artacaktır.
- Bu beslenme sayesinde kansızlık probleminin önüne geçilebilir.
- Tırnaklar ve saçlar daha sağlıklı olurken, glutensiz beslenme cilde faydaları sayesinde pürüzsüz bir cilt görünümüne kavuşulabilecektir.
- Glutensiz beslenme nedir? Bu beslenme sayesinde ödem ve şişkinlik problemleri ortadan kaldırılabilecektir.
- Son olarak glutensiz beslenme dikkat dağınıklığının azalmasına yardımcı olacaktır.
3- Glutensiz Beslenme Canan Karatay Tarafından Öneriliyor mu?
Glutensiz beslenme nedir, konusunda en büyük destekçilerinden birinin Canan Karatay olduğu söylenebilecektir. Canan Karatay sağlıklı ve uzun ömürlü yaşam için glütenden tamamen uzak kalınması gerektiğinden bahsetmektedir.
Glutensiz beslenme nedir, öneriliyor mu kısmında doktorların ikiye bölündüğü söylenebilecektir. Bir kısım doktor glutensiz yaşamın mümkün olduğunu bir kısım doktor ise tüketilmemesinin vücutta daha fazla probleme yol açacağını belirtmektedir.
Gluten içermeyen Canan Karatay 5 Günlük Sağlıklı Diyet Listesi için bu yazıya göz atabilirsiniz.
4- Glutensiz Diyet Kimlere Verilir? Kimler Glutensiz Beslenmeli?
Glutensiz diyet kesinlikle gluten hassasiyeti bulunduğu düşünülen veya Çölyak hastalığı tanısı alan kişilere önerilmektedir. Bir kişi gluten içeren besinler tükettiğinde sindirim problemleri ile karşı karşıya kalıyorsa, hassasiyetinin bulunup bulunmadığının anlaşılabilmesi için bu diyeti uygulaması tavsiye edilir. Bunun dışında mide ve bağırsak problemleri bulunan kişilerinde sindirim sisteminin yorulmaması isteneceğinden, bir süre glutensiz beslenmeyi hayata geçirmesi talep edilebilir.
5- Sağlıklı Bir İnsan Glutensiz Beslenebilir mi? Glutensiz Beslenme Nedir?
Sağlıklı birçok insanda glutensiz beslenme nedir şeklinde araştırmalar yaparak, bu beslenmeyi hayata geçirebilmeyi hedefleyebiliyor. Elbette ki, gluten hassasiyeti bulunmayan ve Çölyak tanısı almamış herkeste glutensiz beslenme şeklini hayata geçirmeyi tercih edebilecektir.
6- Glutensiz Beslenmede Neler Yasak? Hangi Besinler Gluten İçeriyor?
Sağlıklı bir yaşam için tavsiye edilen glutensiz beslenme nedir? Glutensiz beslenme neler yiyebilir? Glutensiz beslenmek isteyen kişilerin ilk olarak gluten içeren besinlerin neler olduğunu bilmesi ve bu besinlerin tamamını hayatından tamamen çıkarması gereklidir. Gluten içeren besinler ise şunlardır;
- Ekmek, pide, simit ve lavaş gibi hamur işleri,
- Pasta ve kek türleri,
- Makarna, kuskus, bulgur, irmik, çorba ve hububatların tamamı,
- Doğal buğday ve fosfat unu, graham unu,
- Şekerlemeler,
- Malt içeren tüm ürünler
7- Nelerde Gluten Yok? Glutensiz Ne Yiyebilirim?
Merak edilmemelidir ki, glutensiz ürünler listesi de bir hayli kalabalıktır. Bu nedenle glutensiz beslenme nedir diye araştırma yapan kişilerin, evham yapması ve birçok ürünü tüketmeyeceğini düşünmesine gerek yoktur. Özellikle gluten hassasiyeti bulunan pek çok insan için gluten içeren besinlerin, glutensiz içerikleri de tasarlanmıştır.
Glutensiz ekmek, glutensiz kek, glutensiz makarna, glutensiz simit bu besin içeriklerinden bazılarıdır. Glutensiz beslenmede yukarıda saydığımız gluten içerikli besinler dışında tüm besinler tüketilebilecektir. Bu besinler dışında herhangi bir besin sınırlandırılmasına gerek yoktur.
8- Glutensiz Beslenme Diyeti | Glutensiz Beslenme Listesi Nasıl Oluşturulmalı?
Glutensiz beslenerek sağlıklı ve sindirim problemi olmaksızın bir yaşam sürdürmek isteniyorsa, bu durumda ilk olarak bir diyet listesi oluşturulmalıdır. Bu listede glutensiz beslenme nedir kısmında bahsedilen yasaklı yiyecekler yazılmalı ve tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ancak öncesinde glutensiz beslenme diyeti uygulamak isteyenlerin mutlaka bir diyetisyene başvurması ve onların onayını alması tavsiye edilir. Uygun görülmesi halinde diyetisyenler, kişinin metabolizma hızı ve kilosuna en uygun diyet listesini oluşturabilecektir. Diyet listesini tamamen kendinize göre oluşturmanız, glutensiz beslenmeden alacağınız verimi azaltabilir.
9- Glutensiz Beslenme Kaç Gün Yapılmalı? Glutensiz Beslenme Zayıflatır mı?
Glutensiz beslenme nedir kadar merak edilen bir diğer soru glutensiz beslenme kaç gün yapılmalı? Gluten hassasiyeti ve Çölyak hastalığı bulunan kişilerin bu diyeti yaşam boyunca uygulaması gereklidir. Ancak elbette ki arada minimal düzeyde kaçamak yapmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Sağlıklı bireylerin tamamen hür iradesiyle yaptığı glutensiz beslenme diyetinin süresi ise tamamen kendilerine bağlıdır. Ancak pek çok kişi bu beslenme sayesinde daha dinç ve sağlıklı olduğu kanısına vardığından, bunu bir yaşam felsefesi haline getirmeyi tercih etmiştir.
Glutensiz beslenme ile elbette ki kilo verilmesi mümkündür. Çünkü gluten içeren besinlerin büyük bir kısmı hamur içeriklidir. Hamur içeren besinler ise doğrudan kilo alımına sebeptir. Bunların tüketimine son verildiğinde kalori açığı ortaya çıkabileceğinden, zayıflamak söz konusu olabilir.
10- Uzun Süre Glutensiz Beslenme Öneriliyor mu? Glutensiz Beslenme Zararları Var mı?
Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti bulunan kişiler uzun süreli glutensiz beslenme diyeti uygulayacaktır. Bunun dışında sağlıklı bir bireyinde glutensiz beslenme nedir araştırması sonrasında bu diyete başlaması ve uzun yıllar sürdürebilmesi mümkündür.
Peki, uzun süreli glutensiz beslenmenin bir zararı var mı? Öncelikle glutensiz beslenme ekonomik açıdan oldukça zordur. Çünkü glutensiz olarak üretilen pek çok besin fiyat açısından muadillerinden pahalıdır. Tahıl içeriği sağlık için elbette ki faydalıdır.
Glutensiz beslenme nedir? Glutensiz beslenmede ise tahıl tüketimi sonlandırılır. Buda kişilerin A, B, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi içerikleri yetersiz miktarda almasına sebep olur. Uzun süreli glutensiz beslenme diyeti uygulayan birçok insanın bağışıklığının zayıfladığı ve hastalıklara yakalanma olasılığının arttığı görülmüştür.
Yapılan bir araştırmaya göre glutensiz diyetlerin toksik metaller olarak bilinen civa ve arsenik seviyesini yükselttiği görülmüştür. Ancak bu iki metalin vücutta ne gibi olumsuz etkiler yaratacağına dair çalışmalar halen devam etmektedir.
Sağlıklı yaşam için önerilen bir diğer diyet türü 21 Gün Şekersiz Beslenme Nedir merak ediyorsanız mutlaka yazımıza göz atın!