Melek yatırımcı nedir; henüz yeni yeni oluşmaya başlayan iş fikirlerine (startup) yatırım yapan, işletmelerin gelişmesini ve büyümesini sermaye desteği vererek sağlayan kişidir. Dolayısı ile ‘’Yeni iş kuruyorum, melek yatırımcı nasıl bulunur?’’, ‘’Sermayem var, yeni iş fikirlerine yatırım yapmak istiyorum, melek yatırımcı nasıl olunur?’’, ‘’Yüksek getirili iş fikrim için melek yatırımcı arıyorum’’, ‘’Melek yatırımcı bulmak için ne yapmalıyım?’’ gibi soruları soran kişilerin ortak noktası; melek yatırımcı nedir araştırması yapmak oluyor.
Peki, Türkiye’de melek yatırımcı nasıl bulunur? Melek yatırımcı nedir, neye nasıl yatırım yapar? Melek yatırımcı kime denir? Türkiye’de melek yatırımcılar kimlerdir? Melek yatırımcı ağları nelerdir? İşte tüm merak edilen yönleri ile melek yatırımcı hakkında her şey ve melek yatırımcı nedir, nasıl bulunur sorularının cevapları…
Melek Yatırımcı Nedir ? BKY Melek Yatırımcı Kime Denir?
Melek yatırımcı nedir; getirisi yüksek yeni iş fikirlerine erken dönemde sermaye desteği sağlayan, yüksek büyüme potansiyeli ile birlikte yüksek risk potansiyeli olan firmalara yatırım yapan bir yatırımcı türüdür. Dolayısı ile melek yatırımcı kime denir; yüksek getiri vaat eden iş fikirlerine ve firmalara destek olan, yatırım yapan kişiye denir.
Türkiye’de melek yatırımcı denince kullanılan bir diğer tabir de; Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY)’dır. Çünkü mevzuatta yani Bireysel Katılım Yatırımcısı Yönetmeliği kapsamında bu kişiler melek yatırımcı adıyla değil; BKY olarak geçer.
Başka bir bakış açısına göre melek yatırımcı nedir; zor durumda olan ya da kuruluş aşamasında olan firmalara finansman sağlayan kişi ya da kuruluştur. Genel olarak melek yatırımcılar, %25 ve üstü yüksek getiri sağlayacak işlere finansman sağlamaktadır.
Genellikle melek yatırımcılar, sermaye sahibi oldukları gibi aynı zamanda kendileri de birer girişimcidir. Girişim alanında başarılı oldukları için yine başarılı olacağını düşündükleri girişimlere destek olup kar elde etmeyi amaçlarlar. Hatta bu kişiler, çeşitli firmalara girişim danışmanlığı gibi hizmetler vermektedir. Dolayısı ile melek yatırımcılar, sektörde deneyimli ve başarılı oldukları için başarılı olacak yeni iş fikirleri konusunda nokta atışı yapabilirler.
Melek Yatırımcıların Amacı Nedir?
Bireysel Katılım Yatırımcısı Yönetmeliği (Bireysel Katılım Sermayesi hakkında yönetmelik)kapsamında BKY Melek yatırımcıların temel amacı; yeni bir iş kolunda yani yeni iş girişiminde ya da gerilemekte olan bir iş kolunda gelişmeyi sağlamak ve bu sayede kar elde etmektir. Bu sebeple; yeni oluşan iş fikirlerine ve kötü durumda olan girişimlere finansman sağlarlar, gelişip büyümelerine etki ederler.
Bu açıdan melek yatırımcı nedir; yeni iş fikirlerine sermaye yatıran ve işin büyümesini sağlayan kurtarıcılardır. Dolayısıyla yeni iş fikirlerini hayata geçirecek olan yeni girişimciler, yeterli sermayesi olmadığında melek yatırımcı arıyorum, melek yatırımcı nasıl bulunur, melek yatırımcı ağları nelerdir konularında araştırma yapmaya başlarlar.
Yine aynı şekilde yeni iş fikirleri için sermaye sağlayıp bundan kar etmek isteyen kişiler de melek yatırımcı nasıl olunur, Türkiye’de melek yatırımcı ağları nelerdir, melek yatırımcı yüzde kaç alır gibi konularda araştırma yaparlar.
Melek Yatırımcı Ne İş Yapar?
Melek yatırımcılar aslında birer girişimcidir. Bu yüzden sadece yeni iş fikirlerine finansman desteğinde bulunmayıp, yeni girişimcilere ve firmalara yol gösterir; danışmanlık yapar.
Melek Yatırımcı Nedir Özellikleri Nelerdir?
Dünyada ve Türkiye’de melek yatırımcıların ortak pek çok özelliği vardır. Melek yatırımcı özellikleri genel olarak şunlardır:
- Başarılı olabilecek yeni iş fikirlerini desteklerler
- Destekledikleri yeni iş fikirleri ve girişimler üzerinden yeni girişim fırsatlarını takip edip yakalarlar
- Genellikle bağımsızdırlar ancak birleşerek finansal anlamda daha büyük girişimlere destek olabilirler
- Melek yatırımcılar genellikle kişisel deneyim ve kişisel ilgi alanlarına daha fazla destek verirler çünkü piyasaya hakimdirler
- Yalnızca kar etme odaklı değildirler; başarı odaklıdırlar
- Sadece finansman desteği vermezler, firmada söz sahibi olmayı isterler
- Kariyer sahibidirler
- Yeni iş fikirlerine yüksek finansman sağlarlar
- Yalnızca destek verecekleri iş fikirlerine değil; destekleyecekleri girişimcinin özelliklerini de dikkate alırlar, vizyonların tutarlılığını dikkate alırlar
- Yatırımın geri dönüş hızının yüksek olmasına dikkat ederler
- Genellikle teknoloji, yazılım, enerji, sağlık ve medikal alanlarda yoğunlaşırlar
BKY Melek Yatırımcı Nasıl Olunur ? Türkiye’de Melek Yatırımcılar Nasıl Lisans Alır?
Melek yatırımcı nedir araştırması yapan kişiler yalnızca melek yatırımcı arıyorum, melek yatırımcı nasıl bulunur diye merak eden kişiler değil… İyi bir iş fikrine yatırım yaparak kazanç sağlamak isteyen kişiler de melek yatırımcı nasıl olunur araştırması yapıyor.
Melek yatırımcı olmanın ilk şartı; Hazine Müsteşarlığı’na başvurmak ve Melek Yatırımcı Lisansı almak. Ancak melek yatırımcı lisansı başvurusu yapmak için Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği iki gruptan birini tercih etmek gerekiyor. Hazine Müsteşarlığı Melek Yatırımcı Lisansı grupları ise şunlar:
- Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı
- Tecrübeli Yatırımcı
Ancak hangi grup tercih edilirse edilsin, Melek Yatırımcı Lisansı almak için kişilerde çeşitli şartlar aranıyor.
1- Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı / Melek Yatırımcı Lisansı Alma Şartları
Melek Yatırımcı Lisansı gruplarından ‘’Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı’’ olunabilmesi için ilk şart; kişinin son iki yıldaki gayrisafi gelirinin 200.000 TL ve üstü olmasıdır. Ya da bu kişilerin sahip olduğu tüm gayrimenkul ve menkul varlıklarının toplam değeri yani kişisel serveti 1.000.000 TL ve üstü olmalıdır.
Bu iki şarttan birini ya da her ikisini sağlayan kişiler, Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı grubu Melek Yatırımcı Lisansı almak için Hazine Müsteşarlığı’na başvuruda bulunabilirler.
2- Tecrübeli Yatırımcı / Melek Yatırımcı Lisansı Alma Şartları
Yüksek Gelire Sahip Yatırımcı grubundaki gelir şartlarını sağlamayan kişiler genellikle Tecrübeli Yatırımcı grubundaki Melek Yatırımcı Lisansı başvurusu yapabiliyor. Ancak Tecrübeli Yatırımcı olmak için de belirlenmiş kriterler var. Tecrübeli Yatırımcı grubu Melek Yatırımcı Lisansı başvurusu yapacak olan kişilerde aranan ilk şartlar şunlar:
- Girişim sermayesi kuruluşlarında, finansal kuruluşlarda ya da bankalarda müdür olmak veya müdür konumuna denk/üstü pozisyonlarda en az 2 yıl tecrübeli olmak
- Son 5 yılda, en az 2 yıl içinde yıllık cirosu minimum 25.000.000 TL olan şirkette genel müdür yardımcısı ya da dengi/üstü pozisyonda çalışmış olmak
Bu iki şarttan birini sağlayan kişiler Tecrübeli Yatırımcı grubu Melek Yatırımcı Lisansı başvurusu için Hazine Müsteşarlığı’na müracaat edebilir. Ancak bu iki şarttan birinin sağlanması durumunda da dikkat edilen diğer kriterler şunlar:
- Türkiye’de melek yatırımcı ağları içinden herhangi birine en az 1 yıl üye olmuş olmak
- Türkiye’deki kuluçka merkezlerinde ya da teknoloji geliştirme merkezlerinde minimum 2 yıl tecrübe edinmek veya başvurusu halka açık olmayan ve minimum 3 şirkette melek yatırımcı sıfatıyla ortak olmak
- Kuluçka ve teknoloji merkezlerinde, büyüme ya da başlangıç aşamasında olan minimum 3 şirketten her birine minimum 20.000 TL finansman sağlamış olmak
Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur? Melek Yatırımcı Arıyorum, Melek Yatırımcı Bulmak İstiyorum
Girişimcilerin ve yeni iş fikirleri sahiplerinin yatırımcılar için tanışabileceği, onlara girişimlerini açıklayabileceği çeşitli platformlar vardır. Bu platformlara melek yatırımcı ağları denir. Dolayısı ise melek yatırımcı arıyorum, melek yatırımcı nasıl bulunur, melek yatırımcı bulmak istiyorum diyen kişilerin girmesi gereken platform; melek yatırımcı ağları olmalıdır.
Ancak her melek yatırımcı ağları kendi kriterlerini belirler. Kriterlere uygunluk sağlayanlar, iş planları beğenildiği takdirde yatırımcılarla görüşme şansına sahip olur.
Melek Yatırımcı Ağları Nelerdir?
Melek yatırımcı ağları yani Bireysel Katılım Yatırımcısı ağları, melek yatırımcıların bir araya geldiği tüzel kişiliğe sahip oluşumlardır. Startup girişimlerde melek yatırımcı arıyorum, melek yatırımcı nasıl bulunur araştırması yapan kişilerin girmesi gereken platform; melek yatırımcı ağları olmaktadır. Çünkü Türkiye’de melek yatırımcılar BKY ağlarına üye olmak zorundadır.
Bireysel Katılım Sermayesi hakkındaki yönetmelik (Bireysel Katılım Yatırımcısı Yönetmeliği) kapsamında Melek Yatırımcı Lisansı veren T.C Hazine Müsteşarlığı, tüm BKY yatırımcılar ile yatırımcının üye olduğu melek yatırımcı ağları üzerinden iletişim sağlar. Türkiye’de melek yatırımcı ağları yani BKY ağları aşağıda sıralanmıştır. Listedeki melek yatırımcı ağları hakkında ayrıntılı bilgi için her birinin üzerine tıklayarak internet sitesine erişebilirsiniz:
- Etohum Investors Club
- EGİAD Melekleri
- İstanbul Startup Angels
- ÜnlüCo- 212 Capital
- Şirket Ortağım
- BIC Angels
- Erciyes Teknopark
- Endeavor
- Lab-X
- Metutech-Ban / ODTÜ Teknokent
- Galata Business Angels
- BUBA
- TRAngels
- Keiretsu Forum
- Kobi Girişim
- Esas Holding
- Inovent
- Inventram
- iLab Ventures
- İş Girişim Sermayesi
- RHEA Girişim
Girişimciler için Melek Yatırımcılar Kimlerdir?
Melek yatırımcılar kimlerdir; sermaye sahibi kişilerdir. Bir kişinin Melek Yatırımcı Lisansı alabilmesi için kişisel servetinin fazla ya da yüksek ciroya sahip şirketlerde yönetici konumda olması gerekir. Bu nedenle melek yatırımcılar genellikle zengin iş adamları ya da kariyerinde oldukça başarılı, sermaye sahibi kişilerdir.
Türkiye’deki Melek Yatırımcılar Kimlerdir?
Türkiye’deki melek yatırımcılar diğer anlamlarıyla BKY yatırımcıları, iş meleği; özel yatırımcı, tohum yatırımcı ve gayri resmi yatırımcılardır. Bu kişiler, iş girişimlerine fikir aşamasında ya şirket kurulum aşamasında hisse veya hisse senedine dönüştürülebilen borç olarak finansman desteği verir.
İlginizi Çekebilir: İş Fikrime Melek Yatırımcı Arıyorum
Melek Yatırımcı Hisse Oranı Nedir?
Genel olarak melek yatırımcı hisse oranı %20-%30 olarak gerçekleşmektedir.